Οταν ο σεβασμός στον νόμο έγινε κουρελόχαρτο…
Η αμηχανία της κυβέρνησης μετά την έκθεση της ΕΕΑ έφερε την αλλαγή του πλαισίου που αντί να μπλοκάρει, επιτρέπει την πολυϊδιοκτησία – Τα επτά σημεία Βασιλειάδη και η θεσμική αναξιοπιστία
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Το έλεγε ένα από τα στελέχη του Μαξίμου – τα πιο σοφά. «Παλεύουμε με το Προσφυγικό, ανησυχούμε με τον Ερντογάν, παιδευόμαστε να πετύχουμε την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας και δεν μπορούμε να ησυχάσουμε, γιατί μπλέξαμε με το ποδόσφαιρο»! Εχει δίκιο. Αλλά η κυβέρνηση δεν έμπλεξε με το ποδόσφαιρο: πληρώνει την έλλειψη θέσεων και προγράμματος. Οταν δεν ξέρεις τι θες, ό,τι και να κάνεις καταντά λάθος.
Ολα τα ελαττώματα
της κυβέρνησης
Μέσα σε μία εβδομάδα η κυβέρνηση έδειξε εξαιτίας της εμπλοκής της με τον χώρο του ποδοσφαίρου όλα τα ελαττώματα που μπορεί να έχει μια κυβέρνηση. Πανικοβλήθηκε μετά από μια έκθεση μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, όπως είναι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αλλαξε έναν νόμο μπροστά στον φόβο ότι αν αυτός εφαρμοστεί θα υπάρξουν υποβιβασμοί ομάδων και τον έκανε χειρότερο γιατί αυτό που ψηφίστηκε σχεδόν επιτρέπει την πολυϊδιοκτησία, δηλαδή τον έλεγχο δύο ΠΑΕ από τον ίδιο ιδιοκτήτη.
Εδειξε ότι δεν έχει ανθρώπους ικανούς να χειριστούν ένα όντως λεπτό ζήτημα. Είδαμε τον Πρωθυπουργό να διαγράφει έναν ευρωβουλευτή, τον κ. Θοδωρή Ζαγοράκη, και μετά να συντάσσεται επί της ουσίας με την απαίτησή του να μην τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ. Ακούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα να λέει ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και την επόμενη μέρα είδαμε έναν αμήχανο Πρωθυπουργό να προσπαθεί στη Βουλή να εξηγήσει τα ανεξήγητα, την ώρα που ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης δεν τολμά ούτε καν να επιβάλει πρόστιμα σε ποδοσφαιροπαράγοντες που απειλούν μέσω τηλεοπτικών εκπομπών ότι θα καεί η Ελλάδα κ.τ.λ. κ.τ.λ.
Ολα αυτά έγιναν γιατί από τον καιρό που ήταν στην αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία δεν είχε θέσεις για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Ή μάλλον γιατί νόμιζε πως αποτελεί πολιτική θέση το να λες ότι «ο χώρος αυτοδιοικείται και δεν είναι σωστό μια κυβέρνηση σε αυτόν να παρεμβαίνει». Μακάρι το πράγμα να ήταν τόσο απλό.
Τα επτά σημεία
Βασιλειάδη
Αν μια κυβέρνηση δεν ξέρει τι να κάνει στον χώρο του ποδοσφαίρου, θα βρεθεί γρήγορα να απολογείται για τις παθογένειές του: το να πάθει ζημιά από την τοξικότητά του είναι απλώς θέμα χρόνου. Από το 2016 που ο κ. Σταύρος Κοντονής κατήργησε επί της ουσίας το αυτοδιοίκητο του χώρου, παρεμβαίνοντας και ορίζοντας ακόμη και διαιτητές σε τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος, η τοξικότητα του χώρου του ποδοσφαίρου προκαλεί προβλήματα σε κάθε κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι υφυπουργοί Αθλητισμού και οι πρωθυπουργοί απειλούν τους ιδιοκτήτες των ελληνικών ομάδων με Grexit απλώς γιατί οι ίδιοι φοβούνται την επιβολή των προβλεπόμενων νόμων.
Τον Μάρτιο του 2018, όταν ο κ. Ιβάν Σαββίδης μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας στη διάρκεια του ματς ΑΕΚ – ΠΑΟΚ οπλισμένος και το διέκοψε, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης είχε πει σε συνέντευξή του τα ίδια πράγματα που είπε και τώρα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή: είχε ζητήσει μάλιστα την υπογραφή ενός υπομνήματος με επτά σημεία που οι παράγοντες έπρεπε να υπογράψουν για να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, απειλώντας ότι θα το διακόψει οριστικά, ότι οι ομάδες δεν θα αγωνιστούν ξανά στην Ευρώπη κ.τ.λ. Τότε ο σκοπός ήταν να περάσουν κάποιες μέρες και να ξεχαστεί ένα περιστατικό, που σε μια κανονική χώρα θα ήταν λόγος κλήσης του ΠΑΟΚ σε απολογία με την κατηγορία της δυσφήμησης του αθλήματος. Τώρα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θέλει μνημόνιο με τους ξένους για να διορθωθούν τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Αν δεν ξέρουν τι να γράψουν στο μνημόνιο, ας βρουν κάπου το υπόμνημα με τα επτά σημεία του Βασιλειάδη. Είναι επίκαιρο.
Θεσμική
αναξιοπιστία
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολλά προβλήματα: η UEFA και η FIFA γνωρίζουν ότι το πιο μεγάλο είναι πλέον η θεσμική του αναξιοπιστία – γι’ αυτό και ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν την επιτήρησή τους τον επόμενο Ιούλιο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο διοικείται από μια ομοσπονδία που αποτελείται από παράγοντες χωρίς κύρος. Οταν στην πρόσφατη συνάντηση των τεσσάρων μεγαλομετόχων των πλουσιότερων ελληνικών ομάδων ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γραμμένος κατηγορήθηκε ευθέως πως κάνει ό,τι του λέει ο Σαββίδης, δεν είπε κουβέντα! Στην αναξιοπιστία του χώρου συμβάλλουν και οι κυβερνήσεις, οι οποίες αφού απέκτησαν εξουσία καταργώντας το αυτοδιοίκητο, μοιάζουν να χρησιμοποιούν τη δύναμη της παρεμβατικότητάς τους για να κάνουν χάρες – η ψήφιση φωτογραφικών νόμων είναι το χειρότερο είδος χάρης γιατί μεγαλώνει την αλαζονεία των ευεργετημένων.
Χωρίς αξιόπιστους έλληνες συνομιλητές είναι αμφίβολο αν οι διεθνείς ομοσπονδίες μπορούν να βοηθήσουν: μια χώρα της οποίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι οι νόμοι πρέπει να μην εφαρμόζονται για λόγους κοινωνικής συνοχής, πώς διάβολο θα ζητήσει τη βοήθειά τους; Ούτε είναι δυνατόν να μας πάρουν στα σοβαρά όταν λέμε ότι δύο ομάδες μπορούν να έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη και απλά να τιμωρούνται με αφαίρεση κάποιων βαθμών. Μόνο να γελάνε μαζί μας μπορούν. Και να μας στείλουν κάποια στιγμή τον πρόεδρο της FIFA κ. Τζιάνι Ινφαντίνο για να ακούσει την κυβέρνηση και να της κάνει ψυχανάλυση εξηγώντας της ότι πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι και η ίδια…
Το σχέδιο Μητσοτάκη
Τι θα ήθελε ο Πρωθυπουργός; Σύμφωνα με συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε ανάμεσα στην κυβέρνηση, στις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα) και στη FIFA/UEFA να υπογραφεί μια συμφωνία που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και στο οποίο θα υπάρχουν από την ελληνική πλευρά μόνο δεσμεύσεις: από τους ξένους θα ζητήσει την επιτήρηση της εφαρμογής του.
Αυτό που ο Μητσοτάκης αποκάλεσε «ποδοσφαιρικό μνημόνιο» (θα) είναι μια σειρά από δεσμεύσεις λειτουργίας των ελληνικών ποδοσφαιρικών αρχών σε ευρωπαϊκά πρότυπα – «οι δεσμεύσεις θα αφορούν τα πάντα», όπως χαρακτηριστικά λέγεται.
Για τη σύνταξη της συγκεκριμένης συμφωνίας, που θα είναι κάτι σαν καταστατικός χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου (και θα αφορά τομείς όπως η αθλητική δικαιοσύνη, η βία, η τήρηση του financial fair play κ.τ.λ.) θα συσταθεί, λένε, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του χώρου χωρίς πολιτικούς. Οσοι πιστοί προσέλθετε.

