«Οσκαρικό» Σάββατο
Το «Κυνήγι της ευτυχίας» και ο «Λόρενς της Αραβίας» είναι δύο πολύ σημαντικοί λόγοι για να… μείνετε σπίτι στις 25 Ιουλίου
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Με το οικογενειακό δράμα «Το κυνήγι της ευτυχίας» («Τhe pursuit of happyness», ΗΠΑ, 2006) του Γκαμπριέλε Μουτσίνο συνεχίζονται το ερχόμενο Σάββατο (25/7) οι μεταδόσεις ταινιών με αξιώσεις από το Mega. O πρωταγωνιστής της ταινίας, Γουίλ Σμιθ, απέσπασε μία υποψηφιότητα για Οσκαρ έχοντας επεκτείνει με αυτόν τον ρόλο την γκάμα των δραματικών ρόλων του. Είναι μετρημένος και ακριβής στις αντιδράσεις και στην αμηχανία του ενώ υποδύεται τον άπορο, εγκαταλειμμένο από τη σύζυγό του πλασιέ, ο οποίος προσπαθεί να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια τον ανήλικο γιο του (τον υποδύεται ο πραγματικός γιος του ηθοποιού, Τζέιντεν Σμιθ). Παρά την εξυπνάδα και το χιούμορ του, ο αμήχανος πατέρας είναι συγχρόνως ο ορισμός της ατυχίας. Κουβαλώντας σαν βαλίτσα ένα τεράστιο σκάνερ στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980, προσπαθεί να πετύχει πωλήσεις. Αλλά με το σακουλιασμένο κοστούμι και με το εντελώς αταίριαστο μουστάκι που του προσθέτει μια νότα «απειλής», αδυνατεί να πείσει τους υποψήφιους πελάτες του παραπέμποντας περισσότερο σε κλοσάρ αντί για πωλητή. Μια δεύτερη δουλειά (αμισθί) σε χρηματιστηριακή επιχείρηση συμπίπτει με την έξωση από το σπίτι του. Εν ολίγοις, η μια αναποδιά δίνει χωρίς ανάσα τη σκυτάλη στην άλλη και η ταινία, αρνούμενη να εξωραΐσει την ιστορία υποκύπτοντας σε προβλέψιμα σχήματα και «χατίρια» προς τον θεατή, δεν χάνει ποτέ τη ρεαλιστική εικόνα της. Αντλεί πηγαία συγκίνηση, σαν μια σκοτεινότερη εκδοχή του «Κράμερ εναντίον Κράμερ».
Αλυτα Μυστήρια με
σφραγίδα Χάισμιθ
Την ίδια ημέρα, στις 23.50, σειρά έχουν τα «Αλυτα μυστήρια» («A kind of murder», ΗΠΑ, 2016), μια από τις λιγότερο γνωστές μεταφορές στον κινηματογράφο μυθιστορημάτων της Πατρίσια Χάισμιθ. Πρόκειται για το μυθιστόρημά της «The blunderer». Ο κόσμος των μυθιστορημάτων της Χάισμιθ, της οποίας οι ήρωες βυθίζονται πάντα σε νοσηρές σκέψεις που συχνά γίνονται και πράξεις, αποκρυσταλλώνεται με επιτυχία από τον Αντι Γκόνταρντ, σε αυτό το δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που μάλιστα αποτελεί ριμέικ μιας παλαιότερης γαλλικής ταινίας.
Η κορυφαία στιγμή
του Πίτερ Ο’ Τουλ
Τέλος, πάντα το Σάββατο, το Μεγάλο Κανάλι μάς επιφυλάσσει μια μεγάλη, μεταμεσονύκτια έκπληξη, μια ταινία που στην ουσία δεν χρειάζεται συστάσεις. Γιατί τι να πεις σήμερα για τον περίφημο «Λόρενς της Αραβίας» («Lawrence of Arabia», Αγγλία, 1962), ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της 7ης Τέχνης που ακόμη και σήμερα παραμένει αξεπέραστο; Το φιλμ περιγράφει τις περιπέτειες του άγγλου τυχοδιώκτη Τ.Ε. Λόρενς στην Αραβία, ειπωμένες με φλας μπακ ύστερα από τον θάνατό του σε τροχαίο στην πατρίδα του. Επος μοναδικό στην ιστορία του σινεμά, με κέντρο βάρους την αινιγματική προσωπικότητα του Τ.Ε. Λόρενς, που ποτέ δεν σου δίνει να καταλάβεις απόλυτα τη στάση του: Ενας μανιακός μηδενιστής; Ενας οπορτουνιστής τυχοδιώκτης; Ενας ήρωας με όλη τη σημασία της λέξης; Ή μήπως ένα μείγμα όλων των παραπάνω; Για όλους αυτούς τους λόγους τον αγαπήσαμε σε ένα φιλμ που προτάθηκε για δέκα βραβεία Οσκαρ και κέρδισε επτά, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας (Ντέιβιντ Λιν), φωτογραφίας (Φρέντι Γιανγκ) και μουσικής (Μορίς Ζαρ). Περιέργως ο Πίτερ Ο’ Τουλ, που δεν ξεπέρασε ποτέ τον εαυτό του ως Λόρενς, δεν κέρδισε το βραβείο. Ολη η αφρόκρεμα της βρετανικής σκηνής της εποχής δίνει ο «παρών» στην ταινία (Αλεκ Γκίνες, Αντονι Κουέιλ, Τζακ Χόκινς, Κλοντ Ρέινς), στην οποία θα βρούμε επίσης τον Ομάρ Σαρίφ και τον Αντονι Κουίν.
Τελευταίο αντίο στην Κέλι Πρέστον
Μία ακόμη απώλεια στον χώρο του κινηματογράφου σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν σε ηλικία 57 ετών έφυγε από τη ζωή η αμερικανίδα ηθοποιός Κέλι Πρέστον, σύζυγος του Τζον Τραβόλτα και μητέρα των τριών παιδιών τους. To μοιραίο συνέβη σε νοσοκομείο του Χιούστον στο Τέξας, όπου η Πρέστον νοσηλευόταν με καρκίνο του μαστού, νόσος από την οποία ταλαιπωρούνταν επί χρόνια. Δεν υπήρξε ποτέ πολύ μεγάλο όνομα αλλά ήταν μια συνεπής, επαγγελματίας ηθοποιός που είχε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα, ανάμεσα στα οποία οι Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ – Ντάνι Ντε Βίτο στους «Δίδυμους», ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Κουέντιν Ταραντίνο στο «Από το σούρουπο ως την αυγή» και ο Τομ Κρουζ στο «Τζέρι Μαγκουάιρ».
Γεννημένη στη Χονολουλού της Χαβάης στις 13 Οκτωβρίου 1962, ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός από την τηλεόραση παίζοντας σε σειρές όπως οι «Χαβάη 5 – 0» και «Κουίνσι». Αρχικώς οι ρόλοι της στο σινεμά ήταν μικροί (στην «Κριστίν» π.χ. του Τζον Κάρπεντερ και στις «52 επικίνδυνες στάσεις» του Τζον Φρανκενχάιμερ) και αργότερα μεγάλωσαν.
Τα τελευταία χρόνια, η Πρέστον έπαιζε λιγότερο λόγω της κατάστασης της υγείας της και το βιογραφικό δράμα «Gotti» με τον Τζον Τραβόλτα στον ρόλο του νονού του εγκλήματος Τζον Γκότι είναι η τελευταία της παρουσία. Με τον Τραβόλτα είχε παίξει και σε άλλες ταινίες («The experts», «Wild hogs», «Battlefield Earth»).

