Ως τα βαθιά γεράματα ο εγκέφαλος «γεννά» νευρώνες
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν το βάζει κάτω ακόμα και μετά τα 80. Νέοι νευρώνες αναπτύσσονται ως την ένατη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα ισπανική μελέτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δημιουργία νέων νευρώνων μειώνεται σημαντικά στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature Medicine», ανέλυσαν δείγματα εγκεφαλικών ιστών από 58 ανθρώπους. Διαπίστωσαν πως παρότι με το πέρασμα του χρόνου υπάρχει μια μείωση στον ρυθμό της νευρογένεσης, η δημιουργία νευρώνων μπορεί να παρατηρηθεί στον ιππόκαμπο, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, π.χ. από 40.000 νέους νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού στην ηλικία των 40 ετών σε 30.000 στα 70 έτη. Ωστόσο στην περίπτωση της Αλτσχάιμερ, ακόμα και όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου, η γέννηση νέων νευρώνων μειώνεται πολύ περισσότερο – συγκεκριμένα, στα 70 έτη ένα άτομο με Αλτσχάιμερ αναπτύσσει περί τους 20.000 νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού (μείωση άνω του 30%).
Δελφίνια με Αλτσχάιμερ!
Πλάκες β-αμυλοειδούς, της τοξικής πρωτεΐνης η συσσώρευση της οποίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, εντοπίστηκαν στον εγκέφαλο δελφινιών που είχαν εξοκείλει σε ακτές της Φλόριδας και της Μασαχουσέτης. Η ανάλυση του εγκεφαλικού ιστού των θαλάσσιων θηλαστικών αποκάλυψε επίσης την παρουσία της τοξίνης ΒΜΑΑ, που παράγεται από κυανοβακτήρια. Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι η ΒΜΑΑ πυροδοτεί τον σχηματισμό πλακών β-αμυλοειδούς και νευροϊνιδιακών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο των ζώων – είναι οι ίδιες ανωμαλίες που συναντώνται και στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο PLoS One, δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο οι πλάκες β-αμυλοειδούς και η τοξίνη ήταν οι αιτίες που τα δελφίνια βγήκαν στις ακτές.
Τεστ ανιχνεύει την προεκλαμψία σε τρία λεπτά!
Ενα απλό τεστ ούρων μπορεί να ανιχνεύσει μέσα σε μόλις τρία λεπτά μία από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, την προεκλαμψία. Αυτό ανέφεραν ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, του Ιατρικού Κέντρου Wexner του ίδιου Πανεπιστημίου καθώς και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Nationwide σε δημοσίευσή τους στο «E-Clinical Medicine» της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet». Συγκεκριμένα, οι ειδικοί σχεδίασαν ένα εργαλείο που εντοπίζει την προεκλαμψία μέσω ενός φθηνού, μη παρεμβατικού κλινικού τεστ που βασίζεται στη χρήση μιας κόκκινης χρώσης η οποία βάφει ένα ειδικό χαρτί αντιδρώντας σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που εντοπίζονται στα ούρα των εγκύων με προεκλαμψία. Το τεστ μάλιστα εφαρμόστηκε πιλοτικά στο πλαίσιο κλινικής μελέτης στο Ιατρικό Κέντρο Wexner. «Πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή με χρήση του διαγνωστικού τεστ Congo Red Dot (CRD) και ο μηχανισμός αποδείχθηκε ανώτερος από άλλες υπάρχουσες εξετάσεις στη θετική ή στην αρνητική διάγνωση της προεκλαμψίας» ανέφερε η δρ Κάρα Ρουντ, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, ειδική στην εμβρυομητρική ιατρική στο Ιατρικό Κέντρο Wexner.
Η προεκλαμψία που εμφανίζεται ως και στο 8% των κυήσεων είναι μία από τις πιο επίφοβες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, διάχυτα οιδήματα (στα άκρα αλλά και στο πρόσωπο) καθώς και εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και του εγκεφάλου και να παρατηρηθούν σοβαρές διαταραχές της πήξης του αίματος.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές μελέτησαν 346 γυναίκες οι οποίες είχαν εμφανίσει υψηλή αρτηριακή πίεση και πιθανή προεκλαμψία. Χρησιμοποίησαν το τεστ ούρων CRD και ανακάλυψαν ότι ήταν ανώτερο των άλλων βιοχημικών τεστ στη διάγνωση της πάθησης, με ποσοστό ακριβείας της τάξεως του 86%.
Απολιθώματα ζώων ηλικίας 500 εκατομμυρίων ετών
Κινέζοι και αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στην Κίνα έναν τεράστιο αριθμό απολιθωμάτων που προέρχονται από τα πρώτα ζώα της Γης, τα οποία έζησαν πριν από 490 έως 530 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Κάμβρια περίοδο. Πολλά από αυτά είναι εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα και έχουν τελείως παράξενη μορφή, ενώ παρόμοια δεν έχουν βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη μας. Η ανακάλυψη έγινε στις όχθες του ποταμού Ντανσούι στην επαρχία Χουμπέι της Νότιας Κίνας και οι παλαιοντολόγοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science». Συνολικά έως τώρα έχουν βρεθεί 4.351 απολιθώματα από 101 αρχέγονα ζώα, από τα οποία 53 είναι τελείως άγνωστα στους επιστήμονες, ενώ εκτιμάται ότι θα βρεθούν και άλλα στο μέλλον. Ορισμένα ζώα μοιάζουν με μέδουσες, με θαλάσσιες ανεμώνες, με σπόγγους, με αγκαθωτά σκουλήκια, «αρματωμένα» αρθρόποδα κ.ά. Σε αρκετά έχουν διατηρηθεί λεπτομέρειες της ανατομίας τους, όπως βράγχια, πεπτικό σύστημα και μάτια. Μέχρι σήμερα οι σημαντικότερες συλλογές απολιθωμάτων αρχέγονων ζώων από την Κάμβρια περίοδο είχαν βρεθεί στις περιοχές Μπέρτζες Σέιλ του Καναδά (ηλικίας 508 εκατ. ετών) και Τσενγκτζιάνγκ της Κίνας (ηλικίας 518 εκατ. ετών). Κατά την Κάμβρια «έκρηξη» της ζωής όλα τα ζώα ζούσαν μέσα στη θάλασσα.
«Φωτογραφήθηκε» ο μαγματικός θάλαμος του ηφαιστείου της Σαντορίνης
Την ύπαρξη μιας ρηχής, βαθιάς και σχετικά στενής κυλινδρικής ανωμαλίας διαμέτρου τριών χιλιομέτρων αποκάλυψε έρευνα ελλήνων, αμερικανών και βρετανών επιστημόνων στην καλδέρα της Σαντορίνης, ακριβώς στο σημείο της ανόδου του μάγματος που είχε προκαλέσει την ανησυχητική σεισμο-ηφαιστειακή έξαρση του 2011-2012. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες φώτισαν τη γεωμετρία του μαγματικού θαλάμου του ενεργού ηφαιστείου με τη βοήθεια της τεχνικής της σεισμικής τομογραφίας, χάρη στην οποία κατέστη δυνατό να «φωτογραφηθεί» τι συμβαίνει στο υπέδαφος κάτω από τον βυθό της καλδέρας. Κάτω από την κυλινδρική ανωμαλία των διαταραγμένων πετρωμάτων, νέο μάγμα συσσωρεύεται με αργό ρυθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η νέα μελέτη δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι κάθε αντίστοιχη μεγάλης κλίμακας μελλοντική ηφαιστειακή έκρηξη, όποτε και εάν συμβεί, θα γίνει πιθανότατα στην ίδια περιοχή της καλδέρας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ορεγκον, του Imperial College του Λονδίνου, του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την αμερικανίδα αναπληρώτρια καθηγήτρια Εμιλι Χουφτ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό γεωεπιστημών «Earth and Planetary Science Letters».

