«Οποιος διαφωνεί φεύγει»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει πίσω ως προς το σχέδιο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Εύθραυστες οι ισορροπίες εν όψει του συνεδρίου

«Οποιος διαφωνεί φεύγει» | tovima.gr

Αποφασισμένος να προχωρήσει στο πολιτικό του σχέδιο που αφορά τον μετασχηματισμό – και όχι απλά διεύρυνση – του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς διάθεση υπαναχώρησης. Η πορεία του είναι συγκεκριμένη και στον άξονά της έχει τη φράση: «Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του».

Ο ίδιος δεν έχει διάθεση υπαναχώρησης από τους βασικούς άξονες του στρατηγικού του σχεδίου μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ιστορικά στελέχη εκτιμούν πως στην πορεία προς το συνέδριο θα υπάρξουν συμβιβασμοί. Εξάλλου, επί του βασικού του σχεδίου δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και αυτό φάνηκε και στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Διαφοροποίηση
για το iSyriza

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με βάση και τους συσχετισμούς, παραμένει ισχυρός στο εσωκομματικό πεδίο, παρά τις ισχυρές ενστάσεις των διαφόρων τάσεων, που διαφωνούν με την εκτίμηση ότι έχει το «πάνω χέρι». Στην Κεντρική Επιτροπή εγκρίθηκε σχεδόν με ομοφωνία ο απολογισμός της οκταετίας 2012-2019, όπως και η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε και ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο (με πέντε λευκά, ένα κατά σε σύνολο 151 μελών της Κεντρικής Επιτροπής).

Η μόνη διαφοροποίηση εντοπίζεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής των νέων μελών, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά μέσω της οδού της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του iSyriza.

Στην Κεντρική Επιτροπή έγινε ψηφοφορία για το εάν αυτή η αυτοπρόσωπη παρουσία των νέων – μέσω του Διαδικτύου – μελών θα έπρεπε να υπάρξει στις προσυνεδριακές διαδικασίες, με μία έστω παρουσία πριν από τις τελικές ψηφοφορίες, ή ακόμα και κατευθείαν, σε κάποιες περιπτώσεις, στην τελική ψηφοφορία.

Εκεί ήταν οριακή η επικράτηση των προεδρικών και μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν άλλα πεδία αντιπαράθεσης στον δρόμο προς το συνέδριο μεταξύ των προεδρικών και της τάσης των «53+» με άτυπο ηγέτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όσους συμμαχούν μαζί τους, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, κ.ά.

Στις 8 Μαρτίου
το νέο όνομα

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία κρίσιμη διήμερη ΚΕ είπε ότι εννέα στις δέκα φορές υπάρχει συμφωνία και δεν είναι αρνητική η διαφωνία. Ομως, η απόφασή του είναι να μην μπει σε διαδικασία εσωκομματικών συμβιβασμών και τονίζει πως από εδώ και πέρα είναι ώρα αποφάσεων με όρους πλειοψηφίας, ζητώντας εξ αρχής στην ΚΕ να εκφραστούν άμεσα οι όποιες διαφωνίες. «Κέρδισε» επίσης την προσθήκη δίπλα στο ισχυρό brand name ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Η προσθήκη στο όνομα θα γίνει γνωστή στις 8 Μαρτίου στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης των 700 μελών, στην οποία συμμετέχουν και οι «πασοκογενείς» και οι συσχετισμοί είναι υπέρμετρα θετικοί για τους προεδρικούς.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προσθήκες δίπλα στο ισχυρό brand name ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Προοδευτική Συμμαχία, Πράσινη Συσπείρωση ή Πράσινη Συμμαχία ή Προοδευτική Παράταξη, αλλά και Προοδευτική Ενότητα ή Προοδευτική Συσπείρωση που συζητείται τελευταία. Μέχρι στιγμής όμως μεταξύ δύο ονομάτων, δηλαδή της Προοδευτικής Συμμαχίας ή Προοδευτικής Ενότητας, γίνεται η παρασκηνιακή ζύμωση, αν και ο Αλέξης Τσίπρας και κεντρικά στελέχη θεωρούν ανούσια και αδιάφορη τη σχετική συζήτηση και προτιμούν να συζητούν για το περιεχόμενο.

Το κρίσιμο όμως για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τελειώσουν όλα γρήγορα και να επικεντρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση γόνιμης, παραγωγικής, υπεύθυνης και πιεστικής αντιπολίτευσης με την παράλληλη κατάθεση προτάσεων. Το πρόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμο και αρχίζουν και τα προσυνέδρια με πρώτο σταθμό τη Λάρισα στις 7 Μαρτίου για τα αγροτικά.

Αρης Ραβανός

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk