Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ των 125 χρόνων από τη διεξαγωγή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα του 1896 πέρασε χωρίς την οφειλόμενη αναφορά εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Ενα «σημείο» που δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε είναι ότι οι Αγώνες του 1896 εκφράζουν κάτι περισσότερο από ένα επίτευγμα του μικρού ελληνικού κράτους. Είναι έκφραση ολόκληρου του Ελληνισμού. Αυτό συνάγεται από τη συμμετοχή στους Αγώνες αθλητών από εστίες του εκτός συνόρων. Φυσικά Ελληνες του εξωτερικού ήσαν οι δύο κορυφαίοι συντελεστές για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου οράματος, δηλαδή ο Δημήτριος Βικέλας (που με απόλυτα προσωπική του ενέργεια επελέγη η Αθήνα ως αφετηρία του μεγαλύτερου αθλητικού θεσμού) ο οποίος έζησε στο μεγαλύτερο μέρος του βίου του στην Εσπερία (Λονδίνο και Παρίσι) και ο μέγιστος εθνικός ευεργέτης, της ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο, Γεώργιος Αβέρωφ.
ΣΤΟΥΣ Αγώνες έλαβαν μέρος περίπου είκοσι Ελληνες από την Κύπρο, την Κρήτη και βέβαια από τη Σμύρνη και όχι μόνο. Από το βιβλίο του Γιώργου Λιβέρη για τους Ελληνες που έλαβαν μέρος στους Αγώνες καταχωρούμε αυτόν τον πίνακα ένεκεν Τιμής και Μνήμης. Ο σκοπευτής Ι. Φραγκούδης ανήκε στον ιστορικό σύλλογο της Κύπρου – τον αρχαιότερο σε δράση – Ολύμπια Λεμεσού, πρώτος στο περίστροφο από 25 μ. και δεύτερος στο πολεμικό όπλο από 300 μ. Φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων, αξιωματικός του ελληνικού στρατού και διακρίθηκε και σε άλλα τρία αγωνίσματα της σκοποβολής. Ο αντισφαιριστής Διον. Κάσδαγλης δεύτερος και τρίτος στο απλό και διπλό ανδρών τένις, ήρθε από την Αλεξάνδρεια.
ΑΠΟ τη Σμύρνη ο φημισμένος σπρίντερ της εποχής Κ. Μουράτης (της Λέσχης Κυνηγών), ο εξαίρετος δρομέας μεσαίων αποστάσεων Δημ. Τομπρόφ του Ορφέα (προδρόμου του Πανιωνίου). Επίσης ο κολυμβητής Ι. Γρηγοριάδης και ο ποδηλάτης Ι. Λομβέρδος. Από την Κρήτη, που βρισκόταν σε αναβρασμό για την ένωση με την ελεύθερη Ελλάδα, ο μαραθωνοδρόμος Βανιάκης, ο κολυμβητής Γ. Λαμπράκης, από την Κύπρο ο εμποδιστής Αν. Ανδρέου (Γ.Σ. Ολύμπια Λεμεσού), από τη Σωζόπολη της Αν. Ρωμυλίας ο κολυμβητής Σ. Λασκαρίδης, από τη Σύμη Δωδεκανήσου ο κολυμβητής Μ. Λερίας, από τα Δαρδανέλλια της Αν. Θράκης ο Ι. Γεωργιάδης. Ο μαραθωνοδρόμος Σωκράτης Λαγουδάκης, ομογενής από τη Γαλλία που επειδή ήταν κάτοχος γαλλικού διαβατηρίου δεν τον δέχθηκε η αρμόδια επιτροπή ως Ελληνα, διαμαρτυρήθηκε έντονα (κατετάγη δέκατος) φωνάζοντας «είμαι Ελληνας».