• Αναζήτηση
 • Ολοταχώς στη 5G εποχή των τηλεπικοινωνιών η COSMOTE

  Ταχύτητες πάνω από 12 Gbps – 60 φορές μεγαλύτερες από τις ταχύτητες 4G – παρουσίασε η COSMOTE στον Δήμο Ζωγράφου

  ΤοΒΗΜΑ Team
  O ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας δοκιμάζει μια από τις εφαρμογές 5G με τη βοήθεια του Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ κ. Στέφανου Θεοχαρόπουλου

  H COSMOTE προχωρεί ολοταχώς στη νέα εποχή των τηλεπικοινωνιών. Το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G της χώρας που παρουσίασε η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα πέτυχε ταχύτητες άνω των 12 Gbps, δηλαδή 60 φορές μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες ταχύτητες 4G.

  Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο του Δήμου Ζωγράφου, στον οποίο η COSMOTE αναπτύσσει πιλοτικό δίκτυο 5G, και παρευρέθησαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, η δήμαρχος Ζωγράφου, κυρία Τίνα Καφατσάκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, αλλά και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

  «Σήμερα ξεκινήσαμε, από τον Δήμο Ζωγράφου, την πιλοτική εφαρμογή των τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Στον τρόπο που επικοινωνούμε, που απολαμβάνουμε υπηρεσίες, που μετακινούμαστε, που ψυχαγωγούμαστε» δήλωσε ο κ. Παππάς και προσέθεσε: «Σήμερα ζούμε ένα απτό παράδειγμα για το πώς ο χώρος των εταιρειών και η πολιτεία, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορούν να κάνουν από κοινού τα απαραίτητα βήματα προκειμένου οι νέες τεχνολογίες να αναπτυχθούν έγκαιρα και να διαχυθούν με τρόπο δίκαιο σε όλη την κοινωνία».

  Η κυρία Καφατσάκη, δήμαρχος Ζωγράφου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υποδεχόμαστε την πιλοτική εφαρμογή του 5G και τη συνεργασία με τη COSMOTE και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στον Δήμο Ζωγράφου και είμαστε σίγουροι ότι η νέα τεχνολογία θα αλλάξει θετικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, αντιμετωπίζουμε και βελτιώνουμε την καθημερινότητά μας, ανοίγοντας έναν νέο δρόμο στην ανάπτυξη της πόλης μας».

  Ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Τσαμάζ, δήλωσε: «Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα «τρέχουν» όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας, όπως η ιατρική επέμβαση από απόσταση και η αυτοκίνηση χωρίς οδηγό. Ακούγονται μακρινά, αλλά δεν είναι. Ηδη προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά με το πιλοτικό δίκτυο που υλοποιούμε στον Δήμο Ζωγράφου και με τη συμμετοχή μας σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Επενδύουμε δυναμικά, ώστε με την τεχνολογία και την καινοτομία να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

  Γεύση από το μέλλον

  Η τεχνολογία 5G θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά. Το 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

  Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου (!) με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.

  Κατά την παρουσίαση του δοκιμαστικού δικτύου 5G, η COSMOTE, σε συνεργασία με την Ericsson και τη Nokia, επέδειξε διάφορες καινοτόμες εφαρμογές που ανέδειξαν τις απεριόριστες δυνατότητες των δικτύων 5G, δίνοντας στους παρευρισκομένους μια γεύση από το – όχι και τόσο μακρινό – μέλλον.

  n Διαδίκτυο δεξιοτήτων – Internet of skills: Χάρη στο Διαδίκτυο δεξιοτήτων μέσω 5G πραγματοποιήθηκε επίδειξη και ανάδραση με τηλεχειρισμό ενός «φοιτητή» που «εκπαιδεύεται» σε έναν ασθενή. O «γιατρός-εκπαιδευτής» χρησιμοποιεί το Haptic Pen για να ελέγχει το ιατρικό ρομπότ CGI που βλέπει σε VR, ενώ ο μαθητευόμενος εκπαιδεύεται μέσω της δραστηριότητας του γιατρού.

  n Ολογραφική συνομιλία: Συνομιλία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ ατόμων που βρίσκονταν σε διαφορετικούς χώρους μέσω HoloLens Augmented Reality εικόνας και ήχου. Χάρη στην υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και του σχεδόν πραγματικού χρόνου απόκρισης, πραγματοποιήθηκε ο συγχρονισμός των συνομιλητών με τη μεταφορά ολογραμμάτων και ήχου.

  n Μηδενικός χρόνος απόκρισης: Ρομπότ εξισορρόπησαν μια μπάλα χρησιμοποιώντας το latency των δικτύων 4G και 5G. Η διαφορά στην ταχύτητα αντίδρασης μεταξύ των τεχνολογιών 4G & 5G ήταν ορατή, καθώς το 5G επιτρέπει σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης.

  n 360° Live feed σε 4Κ ανάλυση μέσω VR: Βίντεο 360° με στερεοφωνικό ήχο και live feed οπτικοακουστικών δεδομένων από απομακρυσμένη κάμερα, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δει σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει σε άλλη περιοχή χωρίς να μετακινηθεί από τη θέση του.

  n Εφαρμογή Soccer Penalty: Ατομο με γυαλιά VR στέκεται μπροστά από έναν εικονικό στόχο σε ένα κατάμεστο στάδιο που μεταδίδεται στερεοσκοπικά με εικονική πραγματικότητα 180°. Ο τερματοφύλακας, όταν προσπάθησε να πιάσει την μπάλα με τεχνολογία 4G, δεν τα κατάφερε καθώς τα αντανακλαστικά του ήταν αργά λόγω του μεγαλύτερου Latency. Με το 5G ο ίδιος τερματοφύλακας αντέδρασε άμεσα, με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πιάσει την μπάλα, λόγω του σχεδόν μηδενικού χρόνου απόκρισης (latency).

  Media
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk