Ολλανδικό μοντέλο για τις επενδύσεις

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Οποιος συναντήσει τον Κώστα Φραγκογιάννη αντιλαμβάνεται τη διαφορά του επαγγελματία πολιτικού από τον συνειδητοποιημένο τεχνοκράτη. Στο γραφείο του, στον 8ο όροφο του κτιρίου του «Αστέρα», όπου «Το Βήμα» τον συνάντησε απόγευμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του μιλά ήρεμα, με γνώση ότι έχει αναλάβει ένα έργο «τιτάνιο» όπως το χαρακτηρίζει. Και ο χρόνος είναι παράγοντας πιεστικός: «Απαιτούνται εμπροσθοβαρή αποτελέσματα ώστε η κοινωνία να καταλάβει ότι όσα λέμε θα γίνουν σύντομα» επισημαίνει. Επομένως, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και αυτό το γνωρίζει ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του. Η «νέα ελληνική πρόταση» που ευαγγελίζεται πρέπει να έχει λάβει «σάρκα και οστά» στα τέλη του 2020.
Ολιστική προσέγγιση
της οικονομικής διπλωματίας
Μία από τις βασικές παραμέτρους στις οποίες θα στηριχτεί το σχέδιο του κ. Φραγκογιάννη είναι «η ολιστική και αποτελεσματική προσέγγιση της οικονομικής διπλωματίας». Ενας από τους κύριους πυλώνες, που περιγράφεται στο σχετικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προς διαβούλευση, αφορά τη συγκέντρωση των δημόσιων πόρων που σχετίζονται με την άσκηση οικονομικής διπλωματίας υπό μία στέγη, στο υπουργείο Εξωτερικών. Από το υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέρονται οι υπηρεσίες που αφορούν το εξωτερικό εμπόριο και τον ΟΟΣΑ, όπως επίσης και οι φορείς Enterprise Greece και ΟΑΕΠ. Οι υπάλληλοι Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων που βρίσκονται στο υπουργείο Εξωτερικών θα αποτελέσουν τη βασική δομή της οικονομικής διπλωματίας.
Ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αξιοποιηθεί το Entreprise Greece με σκοπό να παρασχεθεί βοήθεια στις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες, ώστε να προωθήσουν τις εξαγωγές τους.
Η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει τεχνογνωσία ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ολλανδία. Η επιλογή αυτή δεν συνιστά κάτι καινούργιο, αλλά επί μακρόν έμεινε αναξιοποίητη. Στο πλαίσιο της Task Force που συστάθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης με τη συμμετοχή ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να παρασχεθεί βοήθεια για την ενίσχυση και βελτίωση των κρατικών δομών στην Ελλάδα μέσω της παροχής τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς, η Ολλανδία είχε προσφερθεί να βοηθήσει στον τομέα των εξαγωγών και της προσέλκυσης επενδύσεων. Το σχέδιο «κόλλησε» στην παραδοσιακή ελληνική αβελτηρία, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να το αξιοποιήσει – με συνδρομή και από τη Γερμανία. Υπήρξε άλλωστε ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ολλανδία, στην οποία τον συνόδευε ο κ. Φραγκογιάννης.
«Η διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, αλλά και οι επιχειρηματικές επενδύσεις απαιτούν τη δημιουργία μιας δομής στην οποία θα συνεργαστούν οι ΟΕΥ, το Enterprise Greece, ο ΟΑΕΠ και οι υπηρεσίες του υπουργείου αποδοτικά» εξηγεί ο υφυπουργός Εξωτερικών. «Απαιτείται άνοιγμα στην περιφέρεια» προσθέτει, όπως επίσης και έλεγχος της προόδου που σημειώνεται μέσω της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και δεικτών που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ιδιαίτερη τεχνογνωσία των Ολλανδών στις εξαγωγές θα επιτρέψει, όπως τονίζει ο κ. Φραγκογιάννης, «την καλύτερη διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων στις κατάλληλες αγορές».
Πρόταση που θα δημιουργεί
θετική προσδοκία
«Πρέπει να αποφύγουμε να θεωρείται μια επένδυση στην Ελλάδα ως μια κίνηση με αρνητικό πρόσημο». Με αυτήν τη φράση απαντά ο κ. Φραγκογιάννης στην ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η «μεγάλη ιδέα» της κυβέρνησης για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. «Σήμερα», προσθέτει, «η εικόνα της Ελλάδας είναι αυτή μιας όμορφης χώρας με δύσκαμπτες δομές. Αυτό που θέλουμε είναι μια νέα ελληνική πρόταση προς τα έξω και στη διαμόρφωση αυτής πρέπει να συνεισφέρουν όλα τα υπουργεία. Και η νέα ελληνική πρόταση πρέπει να δημιουργεί θετική προσδοκία».
Η ευρύτερη ιδέα του κ. Φραγκογιάννη είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σημείο (one stop shop) που θα λειτουργεί ως ένα κανάλι τόσο για την προσέλκυση επενδυτών όσο και για τη «συνοδεία» του επενδυτή σε όλη του την πορεία στην Ελλάδα – κάτι που απαιτεί συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Αυτό δεν σημαίνει φυσικά μια πολιτική «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»» διευκρινίζει χαριτολογώντας. «Θέλουμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένους τομείς, που δεν είναι μόνο ο τουρισμός ή οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά επίσης η υψηλή τεχνολογία, η καινοτομία, η ηλεκτροκίνηση και φυσικά η ενέργεια» προσθέτει. Υπάρχει ισχυρό «δυναμικό εγκεφάλων» στην Ελλάδα και υπάρχει «σοβαρή προοπτική να αξιοποιηθεί στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας ώστε να ανασχέσουμε την έξοδο ικανών ανθρώπων από τη χώρα». Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει τέτοιου είδους μεγάλες επιχειρήσεις που θα είναι διατεθειμένες να αξιοποιήσουν ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις «ώστε να δημιουργηθεί εδώ μια θερμοκοιτίδα για τέτοιες ιδέες».
«Προϋπόθεση να
τηρούνται οι νόμοι»
Υπάρχουν συγκεκριμένα «κλειδιά» που μπορούν να ανοίξουν αυτές τις προοπτικές; «Οι ξένοι νιώθουν την αλλαγή που συντελείται» υπογραμμίζει ο κ. Φραγκογιάννης. «Βλέπουν το σταθερό πολιτικό περιβάλλον καθώς και ότι η κοινωνία είναι πιο δεκτική στις επενδύσεις» τονίζει. Αναμφίβολα, ένα κρίσιμο «κλειδί» είναι «να τηρούνται οι νόμοι». «Τα φορολογικά κίνητρα», προσθέτει, «είναι συμπληρωματικά». Η εμφάνιση στην Ελλάδα ξένων επενδυτικών τραπεζών, όπως η Bank of China που θα ανοίξει το γραφείο της εντός του Νοεμβρίου, αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει κινητικότητα. Υφίσταται επίσης ουσιαστικό ιαπωνικό ενδιαφέρον στην ενέργεια, στην ηλεκτροκίνηση και στις υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε πρόσφατα συνάντηση του κ. Φραγκογιάννη με εκπροσώπους της Japan Bank for International Cooperation (JBIC) που χρηματοδοτεί ιαπωνικές επιχειρήσεις σε δικά τους σχέδια ή σε κοινοπραξίες.
Οι ΗΠΑ, η Κίνα και
οι επόμενες κινήσεις
Ο κ. Φραγκογιάννης θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όπου ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει διευρυμένο πρόγραμμα συναντήσεων με οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές. Το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του αμερικανού υπουργού Οικονομίας Γουίλμπουρ Ρος. Στον αμερικανό αξιωματούχο επισημάνθηκε μάλιστα η έντονη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης ενώπιον του ενδεχομένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία και ελληνικά, όπως τα προϊόντα ελιάς, τα ροδάκινα, τα κεράσια αλλά και η φέτα. Η Αθήνα ζήτησε να υπάρξει εξαίρεσή της από τους δασμούς. Επίσης, ο κ. Φραγκογιάννης αναμένεται να επισκεφτεί εντός του Νοεμβρίου τη Σανγκάη, καθώς η Ελλάδα είναι μαζί με τις Ιταλία, Τσεχία και Γαλλία οι τιμώμενες χώρες της εφετινής Expo. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Βήματος», προετοιμάζεται πυρετωδώς επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα.

