Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Στο κόστος της πολυαναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ ως προς τη συνταγματικότητα ή μη των περικοπών στα δώρα των ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων είναι στραμμένα πλέον όλα τα βλέμματα, μετά και τη συζήτηση της 1ης Φεβρουαρίου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Το ποσό της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που διακυβεύεται και το οποίο κατ’ εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αγγίζει τα 3,9 δισ. ευρώ, στην περίπτωση αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων για την περίοδο 2013-2018, θεωρείται ότι απειλεί σοβαρά τους δημοσιονομικούς στόχους.
Το κόστος-«φυσαρμόνικα»
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στον πόλεμο που διεξήχθη στο ΣτΕ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, το δημοσιονομικό αυτό κόστος έγινε «φυσαρμόνικα», με το μεν Δημόσιο να κάνει λόγο για βόμβα και τους δε συνηγόρους των δημοσίων υπαλλήλων να εκτιμούν ότι το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο – της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, καθώς τα έτη για τα οποία μπορούν στη φάση αυτή να προβληθούν αξιώσεις είναι μόνο το 2017 και το 2018. Η εικόνα μέχρι στιγμής πάντως θέλει τις σχετικές προσφυγές να μην υπερβαίνουν τις δέκα, και είναι ως προς την ταυτότητά τους οι ίδιες, οι παραπεμπτικές από το Στ’ Τμήμα του ΣτΕ που έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας στο Δημόσιο.
Εγκυρες πηγές, και αυτό είναι μείζονος σημασίας, επισημαίνουν πάντως ότι η απόφαση του Ιουνίου του 2015 με την οποία η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου δεν σημαίνει αυτοδικαίως κρίση περί αντισυνταγματικότητας ενός εκάστου συναφούς μέτρου. Κοινώς, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το Δικαστήριο επιχειρεί εξάλλου να εξετάσει το ζήτημα συνολικά, μελετώντας σε τι συμποσούνται οι ψηφίδες αυτού του δύσκολου μωσαϊκού. Ο χρονικός ορίζοντας για την απόφαση της Ολομέλειας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, αφού θα απαιτηθεί σειρά διασκέψεων, και πάντως κάποιοι μήνες, από τους ανώτατους δικαστές.
Σε κάθε περίπτωση, η ΑΔΕΔΥ – στην προσπάθειά της να αφυπνίσει δημοσίους υπαλλήλους κατά τρόπον ώστε να μη χάσουν τυχόν αναδρομικά – έχει απευθυνθεί στα μέλη της τονίζοντας εν πολλοίς ότι ο μόνος τρόπος κατοχύρωσης για τη διεκδίκηση των καταργηθέντων δώρων είναι η άσκηση αγωγής μέχρι τον χρόνο δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας – συνιστώντας ως χρονικό ορίζοντα τον μήνα Μάρτιο.