Οι υποψήφιοι της Αθήνας φτιάχνουν την ατζέντα τους
Πολιτισμένη αντιπαράθεση και ήπιοι τόνοι στο πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ Μπακογιάννη, Γερουλάνου, Ηλιόπουλου και Σοφιανού
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το βραδάκι της Τετάρτης ο κόσμος στο πατάρι του «Ιανού» έφτανε μέχρι κάτω στη Σταδίου. Είχε μόλις ξεκινήσει το ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας που συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα. Για πρώτη φορά Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Μπακογιάννης, Νάσος Ηλιόπουλος και Νίκος Σοφιανός στέκονταν δίπλα-δίπλα. Κάζουαλ ντυμένοι όλοι, σακάκι μόνο ο Μπακογιάννης, ενώ το απαλό καφέ ζιβάγκο του Γερουλάνου παρέπεμπε στην επέτειο γενεθλίων του Ανδρέα Παπανδρέου – που γιόρτασαν οι ορθόδοξοι πασόκοι την προηγούμενη μέρα του ντιμπέιτ.
Το ακροατήριο
Ο κόσμος όρθιος και τις δύο ώρες που διήρκεσε η ξιφομαχία και ανάμεσα στο ακροατήριο ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Κατερίνα Μάρκου μετά συζύγου, ο Χρήστος Μπιγιάλας (βουλευτής Γρεβενών ΣΥΡΙΖΑ), ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, αλλά και ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης που μεταγράφηκε από τις ρομαντικές εσχατιές του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο του Νίκου Σοφιανού. Το μενού είχε πέντε χρονομετρημένες θεματικές ενότητες. Είχε χειροκρότημα κερκίδας ύστερα από κάθε απάντηση – εδώ ξεχώριζε η ενθάρρυνση στον Ηλιόπουλο από κομμάτι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που είχε κινητοποιηθεί. Είχε ξεσπάσματα πολιτών όπως του, για χρόνια προέδρου του Αστέρα Εξαρχείων, Ανδρέα Μαζαράκη.
Οι υποψήφιοι έψαχναν τις «γωνίες» τους. Πιο δύσκολος ο ρόλος των Γερουλάνου – Μπακογιάννη που στον κοινό πολίτη μοιάζουν ομοειδείς αστικές υποψηφιότητες. Παρ’ όλα αυτά, αν βγαίνει ένα πρώτο συμπέρασμα από αυτό το πρώτο ντιμπέιτ, είναι πως και οι τέσσερις έβαλαν τη «γραμμή τους» και έδειξαν πώς θα κινηθούν.
Ο παλιός είναι αλλιώς
Ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος και το 2010 στην Αθήνα, πολύ έμπειρος κομματικά (μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ σήμερα), Πατησιώτης πολλά χρόνια, έδειξε να ξέρει τα θέματα της πόλης, αν και με μια αγωνία υπενθύμιζε συνεχώς την ευθύνη της κεντρικής εξουσίας – γραμμή του ΚΚΕ είναι πως και η αυτοδιοίκηση είναι μέρος της αστικής εξουσίας. Για παράδειγμα, σημείωσε στην πρώτη ενότητα που αφορούσε την καθαριότητα ότι σήμερα στον δήμο οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας αριθμούν μόλις 1.800 από 3.200 που ήταν το 2011. «Η μείωση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των μνημονίων που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις και τη δημοτική αρχή» είπε κοιτώντας προς τον Ηλιόπουλο.
Ηλιόπουλος Vs Μπακογιάννη
Ο νυν υφυπουργός Εργασίας, αγαπητός σε όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στον «Ιανό» ξεκίνησε με μερικές δυσκολίες. Πρώτον, έδωσε την εντύπωση της εφεδρικής υποψηφιότητας, αφού είχαν γίνει διάφορες κρούσεις πριν από αυτόν σε άλλα πρόσωπα. Δεύτερον, η περίπτωση Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πετυχημένη για τις εκλογές του 2014, έβαζε ψηλά τον πήχη. Είναι ένα παιδί της πόλης και παρά την εσάνς αμφιθεάτρου στις τοποθετήσεις του στον «Ιανό» έδειξε τι θέματα θα σηκώσει. «Τι άλλο μπορεί και πρέπει να κάνει ο δήμος; Να εξασφαλίσει επαρκή ηλεκτροφωτισμό, να δώσει κίνητρα για κατοικία σε «υποβαθμισμένες» περιοχές, καθώς και κίνητρα για εμπορική δραστηριότητα. Να κάνουμε όμως και δυο παραδοχές. Οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ο φόβος δηλητηριάζει την κοινωνία και παράγει ανασφάλεια. Χωρίς αυτό το δηλητήριο δεν θα είχαμε ζήσει το λιντσάρισμα και τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου στο κέντρο της Αθήνας, μέρα μεσημέρι» είπε εν μέσω χειροκροτημάτων. Είπε επίσης πως η Αθήνα δεν είναι «Γκόθαμ Σίτι», ενώ φάνηκε πως στρατηγικά έχει επιλέξει αντίπαλο και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μπακογιάννη.
Ο (ακόμη) περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έχει μια άνεση στον λόγο του, αν και υπήρξαν στιγμές που έδειχνε να θυμώνει – κάτι που δεν ήταν υπέρ του. Βεβαίως στη συζήτηση την τιμητική τους είχαν τα Εξάρχεια. «Αν κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν, ας διαβάσουν την επιστολή των 400 κατοίκων των Εξαρχείων. Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης ή να συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια; Αυτό είναι το ερώτημα» είπε μεταξύ άλλων, ενώ επανέλαβε τη γνωστή του θέση για την περιοχή: «Να κάνουμε επίθεση πολιτισμού. Να ενοποιήσουμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο και το Ακροπόλ. Θα αλλάξει έτσι η εικόνα της Αθήνας. Ηταν πρόταση του Αντώνη Τρίτση. Την επαναφέρω. Ηρθε η στιγμή της».
Ο «άνετος» Γερουλάνος
Αν ο Μπακογιάννης ανέφερε τον Τρίτση, ο Γερουλάνος ανέφερε τον Μπέη. Ο πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου έδειξε πως έχει ήδη δουλέψει πολύ πάνω στην υποψηφιότητά του. Ανετος, μπαινόβγαινε στην ατζέντα που ήθελε να αναδείξει με εμφανή πρόθεση να πιάσει το «αριστερό» ακροατήριο. Επαναλάμβανε τον όρο «ομάδα», παρότι ακόμη δεν έχουμε ανακοινωμένους υποψηφίους με τον συνδυασμό του. Και έχει σημασία πως συνόψισε τη συνεργασία δήμου και Αστυνομίας – μεγάλο μέρος του ντιμπέιτ ήταν για την ασφάλεια των δημοτών. Και επίσης ανέπτυξε τη θέση του για συμβούλια γειτονιάς, ένα είδος μικρών δήμων που θα τροφοδοτούν τη δημοτική αρχή με καταγραφή προβλημάτων από τις γειτονιές της πόλης.
Οι πρώτες εντυπώσεις
Αυτό το πρώτο ντιμπέιτ κατέγραψε τις διαφορές των υποψηφίων, εξελίχθηκε σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο. Ο Γερουλάνος φτιάχνει ένα προφίλ σκανδιναβού δημάρχου. Ο Μπακογιάννης έχει μια ατζέντα Καμίνη με ολίγη από ασφάλεια. Ο Ηλιόπουλος τώρα βρίσκει το περπάτημά του ενεργοποιώντας την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». Και ο Σοφιανός διατηρεί υψηλά την κομματικότητά του. Θα δείξει.

