Οι τριπλές κάλπες της άνοιξης

Οι τριπλές κάλπες της άνοιξης | tovima.gr
Πολλοί αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση για να αλλάξει την εικόνα της μέσα σε πέντε μήνες. Γιατί κακά τα ψέματα, τόσος είναι ο πολιτικός χρόνος που έχει απομείνει στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα – αν δεν είναι ακόμη λιγότερος – μέχρι να ξεκινήσουν και τυπικά οι διαδικασίες για τις πολλαπλές κάλπες του Μαΐου.
Θα μου πείτε γιατί το λες αυτό, μπορεί οι εθνικές εκλογές να γίνουν αργότερα από τον ήδη καθορισμένο χρόνο των ευρωεκλογών.
Η απάντηση είναι εύκολη. Μπορεί να φανταστεί κανείς τον κ. Τσίπρα να αντέχει έστω και μια μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας χάσει (εύκολα) τις ευρωεκλογές του Μαΐου;
Παρά τα όσα λέει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τετράγωνη σκέψη του μηχανικού ασφαλώς του θυμίζει ότι η ήττα στη μια κάλπη θα φέρει πιο κοντά την ήττα και σε αυτή που θα ακολουθήσει. Και τον οδηγεί στις τριπλές κάλπες της άνοιξης.
Ολοι γνωρίζουν ότι ο 44χρονος πρωθυπουργός, ο πολιτικός που εφάρμοσε πιο πιστά απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις το μνημόνιο που ο ίδιος ξόρκιζε, αναζητεί τη συνταγή που μπορεί να τον κρατήσει ζωντανό στη σκηνή. Κι αυτή ψάχνει πάλι στην Ευρώπη, στους θεσμούς και στους μυστικούς του συμβούλους.
Το ερώτημα είναι τι του προτείνουν. Οι Ευρωπαίοι να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την οικονομία και (προεκλογικά) την καθημερινή ζωή, όπως είναι τα ψηφιακά μέτρα, αλλά του δίνουν και «μπόνους» την έγκρισή τους να μην κόψει τις συντάξεις το 2019.
Οι μυστικοσύμβουλοι είναι πιο επιθετικοί. Του προτείνουν να στραφεί προς το Κέντρο, να συγκρουστεί με τη Νέα Δημοκρατία στο όνομα του δημοσίου υπαλλήλου, και αφού είναι «δεμένος», δεν μπορεί να μειώσει φόρους, να μετατρέψει το περίσσευμα της υπερφορολόγησης σε χειροπιαστές παροχές – δηλαδή χρήμα.
Κι αυτό ακριβώς κάνει. Μέχρι τα Χριστούγεννα ένστολοι, δικαστές, πανεπιστημιακοί θα πάρουν ζεστό χρήμα. Και θα ακολουθήσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα, ενώ στην ουρά των παροχών θα περιμένουν χιλιάδες άνεργοι για μια θέση στο Δημόσιο.
Αυτό, δυστυχώς, είναι το σκηνικό. Ο πολιτικός χρόνος για όποια άλλη συζήτηση τελειώνει. Ολα τα καθορίζει ο χρόνος της κάλπης.
Γνώμες
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk