Οι τουριστικές «δραστηριότητες» του κ. Δουζόγλου
Ποιος είναι ο ομογενής επιχειρηματίας – Οι αγοραπωλησίες των 70 εκατ. ευρώ, τα χρέη σε εταιρείες της Πιερίας και τα ερωτηματικά
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ερωτήματα διατυπώνονται από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις διαδοχικές αγορές ξενοδοχείων και άλλες επενδυτικές κινήσεις την τελευταία τετραετία στην Ελλάδα του 54χρονου επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου, ο οποίος έχει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βενεζουέλα. Ολες οι ξενοδοχειακές μονάδες που εξαγοράστηκαν από τον επιχειρηματία παραμένουν κλειστές. Και όλες οι σημαντικές επενδύσεις, εταιρείες κυρίως στον τομέα των τροφίμων, του κ. Δουζόγλου στη Βενεζουέλα εμφανίζονται να έχουν, από το 2013, χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο εξαγωγών ελαιολάδου. Με επίκληση, όπως σημειώνουν οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, τους τραπεζικούς ελέγχους και την έκρυθμη οικονομική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη χώρα της Νότιας Αμερικής.
Με κύριο ζητούμενο αν ο 54χρονος δραστήριος ομογενής επιχειρηματίας θα μπορούσε να αποτελεί μια από τις άγνωστες «γέφυρες» συνεργασίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνήσεων των Ούγκο Τσάβες και Νικολάς Μαδούρο και οι οποίες αποκαλύπτονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και όλα αυτά στη συνέχεια επισκέψεων των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα (για το ταξίδι του τελευταίου υπήρχαν αναφορές ότι αφορούσε και θέματα εμπορίου τροφίμων). Σε μια από αυτές τις επισκέψεις έδωσαν το «παρών» και κύπριοι δικηγόροι που φαίνεται να έχουν επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου, με τον ελεγχόμενο πρώην συνεργάτη του πρωθυπουργικού γραφείου Μανώλη Πετσίτη, αλλά και να συνεργάζονται με εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη, οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών. Δημιουργώντας υπόνοιες, σύμφωνα και με ξένα ΜΜΕ, ότι υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές» και δίαυλοι χρηματοδότησης με τη συγκεκριμένη χώρα της Νότιας Αμερικής. Με συνεργάτες, ωστόσο, του κ. Δουζόγλου να βγάζουν τον επιχειρηματία από το συγκεκριμένο «κάδρο» και να μιλούν για επενδύσεις στη χώρα μας με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια.
Η οικογένεια του Θεόδωρου Δουζόγλου, που έλκει καταγωγή και από την Κωνσταντινούπολη, έχει την τελευταία 50ετία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρουμανία και κυρίως στη Βενεζουέλα, με ενδιαφέρον στον τομέα των τροφίμων, των σουπερμάρκετ αλλά και τον χώρο του real estate και της ενέργειας. Ο κ. Δουζόγλου εμφανίζεται να έχει αναπτύξει επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες και στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Με τον ίδιο να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, να αποφεύγει κοσμικές εμφανίσεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Η οικογένεια Δουζόγλου εμφανίζεται, αιφνιδιαστικά, το 2015 να προχωρεί σε αγορές ξενοδοχείων στην Αθήνα συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε εξαιρετικά μικρή σχετική δραστηριότητα. Αγόρασε το ακίνητο που στέγαζε το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» το 2015 έναντι τιμήματος 23 εκατ. ευρώ, το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου σε τιμή της τάξης των 13 εκατ. ευρώ, το πρώην ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, έναντι περίπου 17 εκατ. ευρώ (υπήρξαν αναφορές για υψηλό τίμημα), και το ξενοδοχείο «Mystral» στην Καστέλλα έναντι περίπου 7 εκατ. ευρώ. Ολα ανεξαιρέτως παραμένουν την τελευταία τετραετία κλειστά, παρότι υπήρχαν αρχικές διαβεβαιώσεις για άμεση λειτουργία τους.
Για τις αγορές αυτές ο όμιλος Δουζόγλου εμφάνιζε Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), όπως Αστέρας 2020, Καλέπεια Ακινήτων, Εφιππος 2016, Canaima, Μικρολίμανο και άλλες. Πολλές από αυτές περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα πρώτα 70 μεγάλα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας. Οι περισσότερες παρουσιάζουν έδρα τις οδούς Ιπποκράτους και Ερμού. Οπως και εταίρους μια συγγενή του κ. Δουζόγλου, με διευθύνσεις στο Καράκας αλλά και στο Χαλάνδρι, αλλά κι έναν ιδιώτη που μένει στα νότια προάστια. Ο ίδιος ιδιώτης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Arauca Αξιοποίησης Ακινήτων ΑΤΕΕ με αντιπρόεδρο άλλη συγγενή του κ. Δουζόγλου. Ακόμη εμφανίζεται να συμμετέχει σε σειρά άλλων εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, όπως οι Δνείπερος, Τύρων, Εύκρατος, Βισμούθιο, με ίδια διεύθυνση πολλές φορές με εκείνη της οικογένειας Δουζόγλου. Ακόμη η οικογένεια Δουζόγλου εμφανίζεται να συμμετέχει στην εταιρεία Hlevendo που προσδιορίζεται «Ανώνυμη ενεργειακή εμπορική εταιρεία».
Ο κ. Δουζόγλου φέρεται το 2017 ότι ήταν από τους επενδυτές – μαζί με τους Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνη και Ματ Φέρφιλντ – για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η συμμετοχή του υπολογιζόταν τότε στα 200 εκατ. ευρώ στο σύνολο του τιμήματος των 718,3 εκατ. ευρώ. Ομως η συγκεκριμένη επένδυση δεν φαίνεται να προχώρησε.
Ακόμη φέρεται να ενδιαφέρθηκε για επενδύσεις στον χώρο των κινηματογραφικών αιθουσών, καθώς και για άλλα ακίνητα στην Αθήνα. Ως συνεργάτη στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του χρησιμοποιεί σύμβουλο επιχειρήσεων που είχε εκπροσωπήσει και την αμερικανική κοινοπραξία SAIC για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και γνωστό μέτοχο κατασκευαστικής εταιρείας.
Το εμπόριο ελαίου με τη Βενεζουέλα
Ωστόσο εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι οι αναφορές επιχειρηματιών από την περιοχή της Πιερίας ότι «είχαν πολυετή συνεργασία με την οικογένεια Δουζόγλου στο εμπόριο ελαίου με τη Βενεζουέλα. Ομως από το 2013 η εταιρεία του, επικαλούμενη τους τραπεζικούς ελέγχους της κυβέρνησης Τσάβες κι όχι μόνο, άρχισε να έχει οφειλές της τάξης των 350.000 ευρώ που ουδέποτε καταβλήθηκαν. Επικοινωνήσαμε και με στελέχη της εταιρείας του στη Βενεζουέλα και μας είπαν ότι πράγματι υπήρχε σημαντικό οικονομικό πρόβλημα και ήταν κι οι ίδιοι προβληματισμένοι. Είχαμε ορισμένες συναντήσεις εκείνη την περίοδο και με τον ίδιο – άλλαζε συνεχώς έδρα το γραφείο του –, όπου μας μιλούσε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και τη δυσπραγία που υπήρχε. Τότε είχαμε έλθει σε επαφές με διπλωμάτες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Βενεζουέλα για να βρεθεί λύση. Χωρίς όμως επιτυχία και με την αίσθηση ότι υπήρχε άνωθεν υποβοήθησή του. Ωσπου ξαφνικά είδαμε με μεγάλη έκπληξη ότι προχωρούσε σε αγορές ξενοδοχείων στην Αττική ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Συνεργάτες του κ. Δουζόγλου με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα της Κυριακής» ανέφεραν σχετικά με τη χρηματοδότηση των τουριστικών επενδύσεών του στην Ελλάδα και τις υπόνοιες περί χρημάτων από κυβερνητικά στελέχη της Βενεζουέλας ότι «κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Τα χρήματα προέρχονται κυρίως από τράπεζες των ΗΠΑ και έχει υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος των τραπεζικών συναλλαγών του κ. Δουζόγλου. Το γεγονός ότι κρατά κλειστά όλα τα ξενοδοχεία που έχει αγοράσει οφείλεται στα ζητήματα για ανάθεση σε εταιρείες διαχείρισής τους ή άλλες συμφωνίες».

