Οι τελευταίες ζαριές του Σταύρου

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να στήσει τις κάλπες των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, έχει πλήρη επίγνωση του πολιτικού γολγοθά που έχει να ανέβει το κόμμα του το 2019. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θεωρεί ότι «μητέρα των μαχών» για το κόμμα του είναι οι ευρωεκλογές και όχι οι εθνικές εκλογές.

Ισως γιατί τη μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να τη δώσει με καλύτερους όρους. Χωρίς να πιέζεται από την πόλωση των εθνικών εκλογών, ποντάροντας στη χαλαρή ψήφο και αναδεικνύοντας το κύριο χαρακτηριστικό του Ποταμιού: τον, χωρίς υποσημειώσεις, ευρωπαϊκό του χαρακτήρα. Αν το Ποτάμι καταφέρει, εκπροσωπώντας το ρεύμα Μακρόν, να διασφαλίσει την παρουσία του στην Ευρωβουλή, άρα και την πολιτική του συνέχεια, τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για ένα «καλό αποτέλεσμα» στις εθνικές κάλπες.

Ολα αυτά προϋποθέτουν ότι οι ευρωεκλογές θα προηγηθούν των εθνικών εκλογών. Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο ο κ. Θεοδωράκης δεν αποκλείει. Εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να στήσει τις κάλπες των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019 και σε κάθε περίπτωση «πολύ δύσκολα» θα επιχειρήσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό στις αρχές του χρόνου. Πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Σκόπια οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα και στην Ελλάδα. «Τα πάντα θα έχουν τελειώσει μέσα στον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου» τονίζουν συνομιλητές του.

Πώς όμως ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα και αν περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών με τις ψήφους και του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και του Γιώργου Μαυρωτά (που προσανατολίζονται σε θετική ψήφο), θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το φθινόπωρο; Ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Και ο Δημήτρης Τσιόδρας, με αφορμή τα σενάρια για «κυβέρνηση μειοψηφίας», υπενθύμισε τη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη από το βήμα της ΔΕΘ ότι «αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η χώρα θα πρέπει να πάει σε εκλογές».

Οι εκλογές το φθινόπωρο δίνουν στο Ποτάμι πολύτιμο χρόνο για την ανασύνταξή του. Ωστόσο, όπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη της Σεβαστουπόλεως, «με το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και την κυβέρνηση να είναι διαρκώς υπό πίεση, το πιθανότερο είναι ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές τον Μάιο».

Το στοίχημα του κ. Θεοδωράκη, αρχής γενομένης από τη στάση του κόμματός του στο Μακεδονικό, είναι να πείσει για τη χρησιμότητα της ύπαρξης του Ποταμιού στην πολιτική ζωή και της παρουσίας του στην επόμενη Βουλή. Να πείσει ένα κρίσιμο τμήμα του φιλελεύθερου προοδευτικού ακροατηρίου, που, όπως λέγεται, «κρατά αποστάσεις από τη συντηρητική στροφή της ΝΔ και τον παρωχημένο λόγο του Κινήματος Αλλαγής», να σκεφτεί αλλιώς, να επιλέξει το Ποτάμι. Αν δεν το πετύχει, τότε είναι πολύ πιθανό το 2019 να σηματοδοτήσει το τέλος μιας νεωτεριστικής προσπάθειας που δεν κατάφερε ποτέ να εξελιχθεί σε οργανωμένο κόμμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική