Ισχυρή πίεση από τους άλλοτε συνοδοιπόρους του δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ηγεσία του διαπιστώνει έκπληκτη ότι πληθαίνουν οι συντροφικές επιθέσεις όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών. Πέρα από τη δεδομένη μετωπική σύγκρουση με το ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πολλαπλές επιθέσεις από εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις της Αριστεράς, με ιδιαίτερα αυξημένη ένταση, που στοχεύουν ευθέως στον ίδιο.

Οι αλλοτινοί σύντροφοι όχι μόνο είναι εχθροί αλλά πλέον βάλλουν με πολύ προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Πρωθυπουργού σε μια χρονική στιγμή που υποτίθεται ότι φλερτάρει πολιτικά με την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο. Στην πρώτη γραμμή της κριτικής είναι πρόσωπα όπως ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ παραμένει ισχυρή και η κριτική από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Βαρύτατοι
χαρακτηρισμοί

Στον δρόμο προς τις κάλπες η πίεση εξ αριστερών προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί υπέρμετρα με στόχο την είσοδο στη Βουλή, ενώ προ ημερών στη Λαϊκή Ενότητα αναθάρρησαν με τη δημοσκόπηση της ALCO που την εμφάνιζε στο 2,5%

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν προσεκτική στάση, εν τούτοις υπάρχει προβληματισμός ως προς την ένταση των συγκεκριμένων επιθέσεων και κυρίως λόγω των βαρύτατων – και εν πολλοίς προσβλητικών, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη – σχολίων κατά του Πρωθυπουργού.

Χαρακτηρισμοί όπως «προδότες» και «μαφία» έχουν εκνευρίσει και πολλές φορές εξοργίσει το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς αυτές οι επιθέσεις των άλλοτε συντρόφων αξιοποιούνται και από την αξιωματική αντιπολίτευση στην επιχείρηση πολιτικής αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η πιο σκληρή παρέμβαση ήταν του Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «έναν πραξικοπηματία πολιτικό» και υποστήριξε πως το δημοψήφισμα ήταν «ένα από τα χειρότερα πολιτικά πραξικοπήματα στη νεότερή της ιστορία», καθώς το «Οχι» σε μία ημέρα έγινε «Ναι».

Το πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και εάν προσπαθεί να αγνοήσει τις συγκεκριμένες επιθέσεις, είναι η ηθική απαξία που επιχειρείται εξ αριστερών και η προσπάθεια να πληγεί το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Ο αντίλογος από τους επικριτές του Αλ. Τσίπρα είναι ότι για την ηθική απαξία της Αριστεράς είναι προσωπικά υπεύθυνος ο ίδιος ενώ ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι «και ο Ιησούς έπεσε έξω με την επιλογή του Ιούδα».

Στη γραμμή της αποδόμησης Τσίπρα είναι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναφερόμενη στην υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη δήλωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρα και ο Νίκος Παππάς λειτουργούν με όρους μαφίας και μοιράζουν ψίχουλα στον λαό, όπως οι γκάνγκστερ μοίραζαν δολάρια». Και συμπλήρωσε: «Να ευχαριστήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά που μας έδειξαν ποιος είναι ο απόπατος». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιμένει ότι η Πλεύση Ελευθερίας που ηγείται δεν μιλάει μόνο στο όνομα της Αριστεράς, αλλά στο όνομα της κοινωνίας με σύνθημα: «Δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Κοιτάμε μπροστά».

Με επιθετική στρατηγική κινούνται και ο Π. Λαφαζάνης και η ΛΑΕ που κάθε Τετάρτη κινητοποιείται για να σταματήσει πλειστηριασμούς. Ο κ. Λαφαζάνης πρόσφατα μίλησε για «ξεδιάντροπο πραξικόπημα» Τσίπρα που μετέτρεψε το «Οχι» του δημοψηφίσματος σε εξευτελιστικό «Ναι», για να προσθέσει πως ο Πρωθυπουργός θυσίασε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε επ’ αόριστον χρεοδουλοπαροικία και νεοαποικιοποίηση.

Ερωτηματικό
η εκλογική απήχηση

Ο Γ. Βαρουφάκης επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με πιο προγραμματικό λόγο και πιέζει σε όλα τα επίπεδα, κυρίως μέσω του εξωτερικού, με πιο χαρακτηριστική κίνηση τη συμμαχία του με τον Νόαμ Τσόμσκι και τον υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς. Μάλιστα προ ολίγων ημερών ίδρυσαν από κοινού την Προοδευτική Διεθνή, στην οποία συμμετέχουν και άλλα πρόσωπα της Αριστεράς, όπως η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου.

Πέρα από την πίεση που ασκείται, μένει να φανεί τι ποσοστά θα καταγράψουν αυτές οι δυνάμεις εκλογικά, ενώ κοινό εκλογικό μέτωπο δεν υπάρχει, και αυτό εκτιμάται ως θετικό μήνυμα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν πολλές πιθανότητες να καταγράψουν καλύτερες επιδόσεις στις ευρωεκλογές, καθώς υπάρχουν ερωτηματικά τι θα συμβεί στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες θα κυριαρχήσει, όπως φαίνεται, η ακραία πόλωση, με συνέπεια την αύξηση του δικομματισμού. Το σίγουρο όμως είναι ότι, όπως προκύπτει από τις διεργασίες που ήδη συντελούνται, θα προκαλέσουν ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους, λόγω και της απλής αναλογικής.

Η «μεταβλητή Κοτζιά»

Απρόβλεπτη πολιτική μεταβλητή παραμένει για το Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εξετάζει την προοπτική ενός αυτόνομου δρόμου του Πράττω, της πολιτικής κίνησης που ηγείται. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπερασπίζεται τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν αποκλείει αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στις βουλευτικές. Πάντως στις αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζει δικούς του υποψηφίους, σε άλλες περιοχές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ίδιο είναι κομβικό θέμα να εγκριθεί και από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν ξεχνά και τις επιθέσεις που δέχθηκε και εκ των έσω και επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις του ότι «είναι πεθαμένη η συμφωνία των Πρεσπών», λέγοντας ότι «αυτές οι δηλώσεις γίνονται γιατί είναι πεθαμένος πολιτικά εκείνος και το κόμμα που είχε φτιάξει». Μάλιστα, ο ίδιος και το Πράττω ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει δημοσίως τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, επειδή έκανε λόγο στη Βουλή για «μυστική συμφωνία Κοτζιά – Ζάεφ» και χαρακτήρισε «ύβρι» την καταγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση έδωσε τη συμφωνία των Πρεσπών για να πάρει τη μη μείωση των συντάξεων.

Κόκκινη κάρτα από Μελανσόν και πρώην «φίλους»

Ισχυρό μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κυρίως με τη δραστηριοποίηση του επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζακ-Λικ Μελανσόν. Ο γάλλος αριστερός πολιτικός που συνομιλεί τακτικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και στελέχη της ΛΑΕ, έχει ζητήσει την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από τις τάξεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε μια εποχή που ο Αλ. Τσίπρας, αν και φλερτάρει πολιτικά με τη Σοσιαλδημοκρατία, δεν έχει αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Η σχεδόν τετραετής διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε και την αποστασιοποίηση από το κυβερνών κόμμα πολλών από τον χώρο της διανόησης και της καλλιτεχνικής ζωής. Οι εποχές, όπως το 2014, που περίπου 200 διανοούμενοι σε Ελλάδα και Ευρώπη τον στήριξαν ως υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την υπογραφή τους έχουν παρέλθει. Πολλοί από αυτούς σήμερα είναι σε απόσταση, ενώ αρκετοί έχουν εκφραστεί και δημόσια ιδιαίτερα αρνητικά, ενισχύοντας το μέτωπο όσων θεωρούν ότι προδόθηκαν.

Αρκετοί ιδιωτεύουν και άλλοι αναζήτησαν πολιτική στέγη αλλού, όπως π.χ. στο ΜεΡΑ 25, στη ΛΑΕ, στην Πλεύση Ελευθερίας και άλλοι στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Μόνο στο εξωτερικό οι διανοούμενοι διχάζονται για το εάν πρόδωσαν ή όχι τον ελληνικό λαό και την Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας. Προεκλογικά μια μεγάλη ομάδα διανοουμένων, ακτιβιστών, φιλοσόφων και ακαδημαϊκών στήριξαν τον Αλ. Τσίπρα, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Αντόνιο Νέγκρι, ο Σλαβόι Ζίζεκ, ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν, ο Ταρίκ Αλί, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ κ.ά., οι οποίοι όμως σήμερα είναι σε διαφορετική γραμμή. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι, όπως ο γάλλος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Ετιέν Μπαλιμπάρ που στέκεται υποστηρικτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και με κριτική ματιά.