Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Πάνω από 30 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες έφερε τον τελευταίο χρόνο η ταχεία ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου. Τα πιστοποιητικά «τραβήχτηκαν» αυτόματα από τους φορείς χωρίς να χρειαστεί όχι μόνο να φτάσει ο πολίτης στις υπηρεσίες, αλλά ούτε να τα αναζητήσει ο ίδιος ηλεκτρονικά. Την ίδια στιγμή, τα «ψηφιακά γκισέ», που διευκολύνουν εν μέσω πανδημίας την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, κερδίζουν έδαφος. Επεκτείνονται ήδη σε υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και θα ακολουθήσει ο ΕΦΚΑ, ενώ δρομολογείται και η απόδοση ΑΦΜ μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι δημόσιοι φορείς ανοίγουν ο ένας μετά τον άλλον τις ψηφιακές τους θύρες στους πολίτες, καθιερώνοντας την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση. Μέσω της υπηρεσίας mydesklive, και με τη χρήση κάμερας, ο υπάλληλος βρίσκεται στη μια μεριά της οθόνης και ο πολίτης στον υπολογιστή του σπιτιού του ή κρατώντας την «έξυπνη» συσκευή του. Περισσότερες από 3.000 τηλεδιασκέψεις έχουν γίνει στα ΚΕΠ της χώρας μέσα σε ενάμιση μήνα μέσω του myKEPlive, στο οποίο διατίθενται ήδη πάνω από 60 υπηρεσίες για πολίτες και δημότες.
Σε… τηλεδιάσκεψη με το Δημόσιο
Η πρωτοποριακή υπηρεσία mydesklive, που χτίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκίνησε από την ΑΑΔΕ (myAADElive) με πρώτο βήμα την απόκτηση κωδικών Taxisnet, ενώ το επόμενο δρομολογείται να είναι η απόδοση ΑΦΜ. Αμεσα ξεκινάει το myOAEDlive για υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και θα ακολουθήσει και ο ΕΦΚΑ. Η υπηρεσία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως καλή πρακτική, ακόμα και από τη Microsoft.
Ο πολίτης μπορεί να κλείσει το ψηφιακό ραντεβού του, επιλέγοντας την ώρα που επιθυμεί, και να συνδεθεί με τους κωδικούς Taxisnet. Η ταυτοποίησή του πολίτη γίνεται μέσω επίδειξης της ταυτότητάς του, όπως και στην εκ του σύνεγγυς συναλλαγή. Εάν ο πολίτης ζητήσει κάποιο έγγραφο ή πιστοποιητικό, τότε αυτό εκδίδεται από τον υπάλληλο και είτε αποστέλλεται με email (που είναι και το επιθυμητό) είτε με φυσική παραλαβή από τον φορέα.
Για μια νέα κουλτούρα στη δημόσια διοίκηση κάνει λόγο, μιλώντας στο «Βήμα», ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. «Η υπηρεσία mydesklive δίνει λύση σε πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης, βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή είναι ΑμεΑ. Αντί να εξουσιοδοτούν κάποιον να κάνει τη δουλειά για εκείνους, αυτή γίνεται με τρόπο αυτάρκη από το σπίτι τους» λέει, επισημαίνοντας ότι αυτό το μοντέλο μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε κεντρικοποιημένη παροχή υπηρεσιών από τους φορείς, συμβάλλοντας στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου και εξοικονομώντας χρόνο για τους πολίτες.
Αχρείαστη φορολογική ενημερότητα
Με τη φορολογική ενημερότητα ήδη στον δρόμο της… εξόδου από τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο, το επόμενο έγγραφο που σταδιακά θα καταργηθεί στην πράξη είναι η ασφαλιστική ενημερότητα.
Ο φορέας λοιπόν που ζητεί φορολογική ενημερότητα, εφόσον έχει συμβληθεί με τη ΓΓΠΣΔΔ, την αντλεί αυτόματα μέσω του ασφαλούς διαύλου με την ΑΑΔΕ, με τη μορφή «είναι ενήμερος/-η» ή «δεν είναι ενήμερος/-η». Η διαδικασία γίνεται ήδη στη Βουλή των Ελλήνων, στους δήμους μέσω της πύλης GovHub της ΚΕΔΕ και πρόσφατα στον e-EΦΚΑ. Αυτό θα προχωρήσει στο σύνολο του Δημοσίου, ουσιαστικά καταργώντας το ίδιο το πιστοποιητικό. Εχει ήδη προβλεφθεί (Ν. 4704/2020) ότι εντός του 2020 οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να αντλούν ηλεκτρονικά τη φορολογική ενημερότητα.
Τέλος το «Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης»
Είναι ο «Κωνσταντίνος» και ο «Κώστας» το ίδιο πρόσωπο; Ή η «Ελένη» και η «Έλενα», όπως καταγράφονται στα μητρώα των διαφόρων φορέων του Δημοσίου; Οσο απλό κι αν ακούγεται, αυτές οι διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο έχουν περαστεί τα στοιχεία των πολιτών «κολλάνε» τη διαλειτουργικότητα. Οι πολίτες που αλλού φαίνονται παντρεμένοι κι αλλού διαζευγμένοι, αλλού να έχουν δύο κι αλλού τρία παιδιά, δεν μπορούν να «τραβήξουν» ηλεκτρονικά βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά που είναι πια διαθέσιμα. Ετσι καταλήγουν και πάλι στα γκισέ των υπηρεσιών. Το κουβάρι έχει ήδη λυθεί στο 90% και σύντομα θα ολοκληρωθεί ένα από τα πιο σύνθετα εγχειρήματα για την ελληνική πραγματικότητα. Η ταυτοποίηση των πολιτών στον δαίδαλο των μητρώων του Δημοσίου.
==