Οι νέοι κανόνες που έρχονται για την τηλεργασία

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τη νέα εποχή στις εργασιακές σχέσεις, με την ευρεία καθιέρωση των τηλεργασίας, επιχειρεί να ρυθμίσει το υπουργείο Εργασίας. Η εκρηκτική άνοδος της εξ αποστάσεως απασχόλησης την περίοδο της υγειονομικής κρίσης οδήγησε την κυβέρνηση στην εσπευσμένη υιοθέτηση κανόνων για την προστασία και ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που θα ισχύουν κατά την παροχή αυτής της μορφής εργασίας. Ηδη το υπουργείο έχει επεξεργαστεί τις βασικές διατάξεις των κανόνων που θα ισχύουν σε περιπτώσεις τηλεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικό περιεχόμενο συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ που έχει ενσωματωθεί στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της περιόδου 2006 – 2007. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες η ΓΣΕΕ επανήλθε με σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις γύρω από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Οι διατάξεις για την τηλεργασία πρόκειται να συμπεριληφθούν σε επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου και να ισχύσουν άμεσα, εκσυγχρονίζοντας έτσι «την εργασιακή νομοθεσία που θεσπίστηκε, όταν δεν υπήρχε τηλεργασία, ούτε Διαδίκτυο» όπως δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης. Την κατεύθυνση έδωσε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο, όπου επισήμανε πως «οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και επιβάλλουν την προσαρμογή της χώρας μας στα νέα δεδομένα».
Από το 4,7% στο 26%
Ενδεικτικά των ανατροπών που έχουν επέλθει στην αγορά εργασίας, καθιστώντας επιβεβλημένη την υιοθέτηση κανόνων, είναι τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία τα οποία δείχνουν την άνοδο της εξ αποστάσεως εργασίας την περίοδο της πανδημίας. Προ κορωνοϊού το ποσοστό των Ελλήνων που εργάζονταν ήταν της τάξεως του 4,7%, και στην Ευρωπαϊκή Ενωση έφθανε το 7,1%. Με το ξέσπασμα της πανδημίας το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 37% στην Ευρώπη (περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων που προηγουμένως απασχολούνταν στην έδρα της επιχείρησης), ενώ στη χώρα μας έφθασε στο 26%.
Το νομοσχέδιο
Στο κυβερνητικό σχέδιο ρύθμισης της τηλεργασίας περιλαμβάνεται ο πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων και η κάλυψη από τον εργοδότη του κόστους εξοπλισμού και συντήρησής του για τους εργαζομένους με καθεστώς τηλεργασίας.
Η εξ αποστάσεως εργασία θα συμφωνείται και θα μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, όπως επίσης αυτοτελώς ή ακόμη και σε συνδυασμό µε απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
Το νέο καθεστώς θα στηρίζεται στον πλήρη σεβασμό των εργασιακών σχέσεων:
l Την τήρηση του ωραρίου από τον εργοδότη.
l Τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζομένου.
l Την απαγόρευση της χρήσης κάμερας.
l Το σύστημα ελέγχου τηλεργασίας που θα είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.
l Την υποχρεωτική δήλωση του εργαζομένου και του ωραρίου τηλεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Ταυτοχρόνως, το υπουργείο προχωρεί στην ίδρυση αυτοτελούς τμήματος Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη διενέργεια ελέγχων ώστε να διαπιστώνεται η τήρηση ή όχι των όρων της συμφωνίας για τηλεργασία και των μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία του τηλεργαζομένου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το περιεχόμενο της συμφωνίας ΓΣΕΕ – εργοδοτών που προέβλεπε τον ορισμό της τηλεργασίας, τον οικειοθελή χαρακτήρα της για εργαζομένους και εργοδότες, αλλά και την παροχή ασφαλιστικών δικλίδων ώστε η άρνηση ενός εργαζομένου να αποδεχθεί την τηλεργασία να μην αποτελεί από μόνη της αιτία διακοπής της εργασιακής σχέσης, ούτε τη μεταβολή των όρων και συνθηκών απασχόλησης.

