Οι μετοχικές κόντρες «πληγώνουν» την Ελλάκτωρ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
H επικράτηση των Ολλανδών της Reggeborgh πριν από ενάμιση μήνα στη συνέλευση της Ελλάκτωρ για τον διορισμό νέου ΔΣ δεν εξασφάλισε, όπως φαίνεται, τη διοικητική ηρεμία που απαιτείται για να δρομολογηθεί η εξυγίανση του ομίλου, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Μια εξυγίανση που μετά τη δημοσίευση των οικονομικών επιδόσεων του 2020 και την καταγραφή ζημιών 187 εκατ. ευρώ είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η αναβολή της αναγγελθείσας αύξησης κεφαλαίου και η αδυναμία συμμετοχής σε έναν από τους πιο εμβληματικούς διαγωνισμούς παραχώρησης, αυτόν της Εγνατίας Οδού, προκάλεσαν ανησυχία στην αγορά και τους μετόχους της Ελλάκτωρ. Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα στον ιστορικό όμιλο είναι διάχυτη και οι βασικοί μέτοχοι καλούνται να βρουν λύσεις.
Οι δύο πλευρές
Από τη μία πλευρά οι Ολλανδοί της Reggeborgh που έχουν το management, αν και ελέγχουν το 14% του μετοχικού κεφαλαίου, και από την άλλη μια ισχυρή «αντιπολίτευση» με την GreenHill των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη που ελέγχει το 25,5% του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά δεν έχει λόγο στη διοίκηση. Το ΔΣ που πρότεινε η Reggeborgh πριν από ενάμιση μήνα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία των μετόχων της Ελλάκτωρ (κυρίως από τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και θεσμικούς επενδυτές) με «εντολή» να διορθώσει τα πεπραγμένα της διοίκησης Καλλιτσάντση και να βάλει τον όμιλο σε σταθερές ράγες. Οι εφοπλιστές αμέσως πέρασαν στην αντεπίθεση και ζήτησαν τη διενέργεια νέας συνέλευσης για αλλαγή ΔΣ το οποίο κρίνουν ανεπαρκές και πρότειναν εννέα άτομα της επιλογής τους ώστε να στελεχώσουν ένα 11μελές ΔΣ και όχι 5μελές που είναι σήμερα.
Η διοίκηση της Ελλάκτωρ όρισε τη συνέλευση στις 2 Απριλίου προσθέτοντας και το θέμα της αύξησης κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης 0,9 ευρώ ανά μετοχή.
Η Reggeborgh με διαρροές άφησε να εννοηθεί πως το αίτημα των εφοπλιστών για αλλαγή ΔΣ δεν θα είχε τύχη. Οι δύο πλευρές βάδιζαν προς τη συνέλευση μέσα σε πολεμική ατμόσφαιρα, η οποία εντάθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ακτωρ Παραχωρήσεις δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό παραχώρησης για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού. Η διοίκηση επικαλέστηκε ότι ο συνεταίρος στην κοινοπραξία, η ισπανική Roadis, έκανε την τελευταία στιγμή πίσω και δεν υπήρχε χρόνος για να αντικατασταθεί αλλά ούτε και δυνατότητα μήνυσης στη Roadis γιατί η αρχική σύμβαση δεν προέβλεπε ρήτρα αιφνίδιας αποχώρησης. Οι εφοπλιστές υποστήριξαν πως τη σύμβαση της μη ρήτρας είχε υπογράψει άτομο που είναι πολύ κοντά στη νυν διοίκηση.
Αίτημα παράτασης
Η GreenHill απείλησε με αγωγή απιστίας τη διοίκηση, η οποία υπέβαλε αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ για παράταση του διαγωνισμού, το οποίο απορρίφθηκε, όπως απορρίφθηκε στη συνέχεια από το δικαστήριο και η προσωρινή διαταγή που ζήτησε η Ακτωρ Παραχωρήσεις για πάγωμα του διαγωνισμού. Εκκρεμεί η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων στις 10 Μαΐου. Στην Εγνατία Οδό οι θυγατρικές της Ελλάκτωρ, Ακτωρ και Αττικές Διαδρομές έχουν συνάψει συμβόλαια περίπου 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση των διοδίων, μια σχέση που κινδυνεύει αν ο νέος παραχωρησιούχος της Εγνατίας δεν ανανεώσει τα συμβόλαια.
Η GreenΗill – μαζί με την Pemanoaro – ζήτησε αναβολή της συνέλευσης για αντικατάσταση του ΔΣ που είχε ζητήσει η ίδια και ήταν προγραμματισμένη την περασμένη Παρασκευή, εφόσον το αίτημά της δεν θα γινόταν δεκτό. Η νέα συνέλευση θα γίνει στις 22 Απριλίου. Στο παρασκήνιο γίνονται κάποιες προσπάθειες να τα βρουν Reggeborgh και GreenHill, αλλά το γεγονός ότι οι προσπάθειες αυτές είναι από τρίτους και όχι από στελέχη των δύο πλευρών δεν προϊδεάζει για θετική κατάληξη.
Με την αναβολή της συνέλευσης πάει πίσω και η αύξηση κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα αξιοποιηθούν για να εξοφληθούν υποχρεώσεις της Ακτωρ.
Πρόβλεψη ζημιών
Ενας κατασκευαστικός τομέας που αιμορραγεί και «φόρτωσε» τον ενοποιημένο ισολογισμό του 2020 με αρνητικό ebitda 155 εκατ. ευρώ και με πρόβλεψη μελλοντικών ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ. Οπως υποστηρίζουν από την ίδια την Ελλάκτωρ, η αναβολή της αύξησης ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και στη μισθοδοσία του προσωπικού.
Μαζί με την αναβολή της συνέλευσης, όμως, πάει πίσω και η ενδιάμεση χρηματοδότηση με την έκδοση ομολόγου 50 εκατ. ευρώ από την Ακτωρ. Το ομόλογο που θα διοργάνωνε η Eurobank θα είχε διάρκεια ενός έτους, επιτόκιο 6,3% και θα το κάλυπταν οι μέτοχοι ως προκαταβολή της συμμετοχής τους στην αύξηση κεφαλαίου. Με την αύξηση όμως να είναι στον «αέρα» δεν μπορεί να γίνει έκδοση του ομολόγου.
Το κλίμα ενδεχομένως θα επιβαρυνθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες καθώς στις 6 Απριλίου θα εκδικαστεί αγωγή υπεργολάβου της Ακτωρ για οφειλές 4,8 εκατ. ευρώ που δεν του έχει καταβάλει η θυγατρική της Ελλάκτωρ, καταδεικνύοντας τη δυσχερή οικονομική της θέση.

