Οι κυβερνητικές αρρυθμίες ανησυχούν το Μαξίμου
Ζητούμενο ο καλύτερος συντονισμός και η βελτίωση των τρόπων αντίδρασης – Το «βραχυκύκλωμα» με τις ανακοινώσεις των μέτρων – Η υπόθεση Φουρθιώτη και η οργή του Πρωθυπουργού
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Επαναλαμβανόμενες αρρυθμίες έχει αρχίσει και εμφανίζει τις τελευταίες εβδομάδες ο «κυβερνητικός οργανισμός», φαινόμενο το οποίο προβληματίζει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, που αντιλαμβάνεται την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και βελτίωσης των τρόπων αντίδρασης.Σε μία περίοδο η οποία αντιμετωπίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως το τελευταίο στάδιο πριν τον απεγκλωβισμό της χώρας και της κυβέρνησης από τις πολλαπλές παρενέργειες της πανδημίας, οι ισορροπίες σε όλα τα πεδία (υγειονομικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό) αποδεικνύονται εξαιρετικά εύθραυστες και τα στραβοπατήματα προκαλούν αισθητές αναταράξεις.
Βραχυκυκλώματα
από τα «απρόοπτα»
Παρατηρείται σε αυτή τη συγκυρία μία ενδοκυβερνητική αντίφαση, η οποία δεν είναι όσο ανώδυνη παρουσιάζεται από κυβερνητικές πηγές: Ενώ σε θέματα «υψηλής πολιτικής» (διεθνής παρουσία και αξιοπιστία της χώρας, αναβαθμισμένες σχέσεις με ΗΠΑ, διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ψηφιοποίηση του κράτους, εντυπωσιακή οργάνωση της διαδικασίας εμβολιασμών) η κυβέρνηση παρουσιάζει καλές επιδόσεις, «απρόοπτα» μικρότερης βαρύτητας προκαλούν βραχυκυκλώματα, αναδεικνύουν προβλήματα και φανερώνουν προσωπικές στρατηγικές υπουργών και στελεχών.
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα εν όψει της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε συνθήκες έξαρσης της COVID-19. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, αποφάσισε αλλαγή της εισήγησης της Τετάρτης και ενώ το άνοιγμα των καταστημάτων είχε προαναγγελθεί για ολόκληρη τη χώρα, τελικά ανακοινώθηκε ότι θα εξαιρούνταν Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα.
Εκνευρισμός και
εικόνα σύγχυσης
Στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια προκλήθηκε έντονος εκνευρισμός, όπως και στο επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μεταδοθεί μία εικόνα σύγχυσης και αμηχανίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η εσπευσμένη απόφαση για νέα μέτρα στήριξης, τα οποία ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα νωρίς το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να μετριαστούν αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα.
Η νέα αυτή εκδήλωση αντιφάσεων μεταξύ κυβερνητικών εξαγγελιών, εισηγήσεων της επιτροπής και τελικών αποφάσεων αναδεικνύει και πάλι το προβληματικό στοιχείο της διαχείρισης της πανδημίας, σε μία ιδιαίτερα βεβαρημένη περίοδο. Κάποια μηνύματα είναι συγκεχυμένα και ακόμη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star έδειξε την ενόχλησή του για την πολυφωνία υπουργών και ειδικών, αλλά και για την απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από τη διαδικασία της ενημέρωσης των πολιτών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το διάστημα των αμέσως προσεχών ημερών είναι ένα από τα κρισιμότερα, καθώς από την επαναλειτουργία των λυκείων θα κριθούν πολλά για την πορεία της πανδημίας.
Αλλα περιστατικά των τελευταίων ημερών φανέρωσαν και πάλι ζητήματα συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ υπουργείων και Μεγάρου Μαξίμου. Ενα σχετικό παράδειγμα ήταν η σύγχυση η οποία προκλήθηκε ως προς το αν και ποια πολυκαταστήματα θα λειτουργούσαν την προηγούμενη Δευτέρα. Κάποια άνοιξαν και λειτούργησαν κανονικά, σε κάποια επιβλήθηκαν πρόστιμα, τα οποία τελικά ακυρώθηκαν, αφότου δόθηκαν διευκρινίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τι (δεν) έχει γίνει
στα σχολεία
Ετερο πεδίο στο οποίο παρατηρείται νευρικότητα και αμηχανία είναι αυτό της Παιδείας. Γίνεται φανερό ότι κατά τον έναν χρόνο υγειονομικής κρίσης οι εποικοδομητικές παρεμβάσεις από το αρμόδιο υπουργείο υπήρξαν ελάχιστες, στην ουσία περιορίστηκαν στις αποφάσεις για άνοιγμα και κλείσιμο των σχολείων. Ο εφησυχασμός και η ικανοποίηση από τη λειτουργία του συστήματος τηλεκπαίδευσης δεν αντιστοιχούν στα όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα, ενώ οι αντιφατικές αποφάσεις, βάσει των οποίων άλλοτε λειτουργούν κατά προτεραιότητα οι υψηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης και άλλοτε οι χαμηλότερες, προξενούν έντονη δυσφορία σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Την ίδια στιγμή, καμία απόφαση στην κατεύθυνση αναδιοργάνωσης και προσαρμογής στις συνθήκες δεν έχει προχωρήσει, ούτε κάποια προσπάθεια τροποποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος ώστε να διευκολυνθούν μαθητές, οικογένειες και εργαζόμενοι στην εκπαίδευση.
Η παραδοχή
Γεραπετρίτη
Ενδιαφέρον είχε υπό αυτό το πρίσμα η παραδοχή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (ΘΕΜΑ 104,6) ότι η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ κλειστών σχολείων. «Ορισμένοι θεωρούν ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προστατευτικοί με τις νεότερες ηλικίες. Ομως, η αντίθετη άποψη που πρυτάνευσε και ορθώς κατά την άποψή μου, το πρώτο και βασικό είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά. Ακόμη και με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία έμειναν ανοιχτά, δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα» είπε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε, σε μία επισήμανση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αυτοκριτική για την κυβέρνηση αλλά και ως αιχμή για την επιτροπή των ειδικών και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας: «Εχουμε τη χειρότερη επίδοση σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά σχολεία και η αλήθεια είναι – δεν χρειάζεται να έχουμε καμία ιδιαίτερη τεκμηρίωση σε αυτό – ότι αυτό συμβάλλει στην όσο το δυνατόν (μεγαλύτερη) επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των παιδιών. Και μπορεί η τηλεκπαίδευση να έχει λειτουργήσει καλά, αλλά έχει φθάσει στο σχετικό της όριο, τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον».
Ο τηλεπαρουσιαστής
και το παρασκήνιο
Αναστάτωση προξένησε στο κυβερνητικό επιτελείο και η λεγόμενη υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, η οποία δημιούργησε την εντύπωση ότι υπάρχουν πολλά «ρήγματα» σε μηχανισμούς και διαδικασίες. Η αποκάλυψη ότι ο τηλεπαρουσιαστής είχε πολυμελή αστυνομική φρουρά προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων και σχολίων, ενώ στάθηκε αφορμή και για την καθυστερημένη αποκάλυψη από τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση μιας απάτης που είχε στηθεί με στόχο την απόσπαση από τον τηλεπαρουσιαστή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Για ακόμη μία φορά, επί κάποιες ημέρες επικράτησε αμηχανία στο Μαξίμου, ενώ το θέμα έφτασε έως και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες σε πολύ έντονο ύφος ζήτησε να αφαιρεθεί άμεσα η αστυνομική φρουρά από το συγκεκριμένο πρόσωπο. Κατά τις ίδιες πηγές, ο τηλεπαρουσιαστής είχε ενοχλήσει επανειλημμένως αρμοδίους του Μεγάρου Μαξίμου ζητώντας διαπίστευση πολιτικού συντάκτη, την οποία ουδέποτε έλαβε.
Οσο για την παρέμβαση του Γιάννη Βρούτση (που είναι γνωστό ότι διάκειται φιλικά προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά), η οποία έγινε μέσα από έντυπο φιλικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ, αξιολογήθηκε και ως μία ετεροχρονισμένη αντίδραση για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εργασίας και πάντως ως μία ένδειξη για το ότι στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ομάδες δυσαρεστημένων.
Τι κρύβειη παρέμβασηΚαραμανλήγια Σημίτηκαι Ελσίνκι
Μετά τις δηλώσεις Βρούτση και την αξιολόγησή τους, υπό αντίστοιχο πρίσμα εξετάζεται και η δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και η δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Κώστα Σημίτη, με φόντο τη Συμφωνία του Ελσίνκι.Πίσω από αυτή την κόντρα για τα ελληνοτουρκικά και τη δήλωση Καραμανλή κάποιοι βλέπουν ένα «μήνυμα» του πρώην πρωθυπουργού προς την ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης, εν όψει επαφών και συναντήσεων με την τουρκική ηγεσία, αλλά και κάποιες αιχμές σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μεταξύ αυτών, η καταληκτική του παρατήρηση εμπεριέχει και μία έμμεση προειδοποίηση: «Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν τη θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».
Ιχνη αισιοδοξίας από τα εξιτήρια, ανησυχία για τους εμβολιασμούς
Για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού η σημερινή φάση διαχείρισης της πανδημικής κρίσης έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία και αντιμετωπίζεται ως το κομβικότερο στάδιο για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού πολιτικού περιβάλλοντος.Σε αυτές τις συνθήκες το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει ότι η περιβόητη «κόπωση» από την COVID-19 δεν αφορά μόνο τους πολίτες αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. «Ωσπου να αφήσουμε πίσω την πανδημία, η ατμόσφαιρα θα είναι βαριά» επιμένουν κυβερνητικές πηγές, εκφράζουν όμως την ίδια στιγμή την προσδοκία ότι μετά το τέλος αυτής της περιόδου «το κλίμα θα είναι πολύ διαφορετικό».
Στην πορεία αυτή, η προσοχή είναι στραμμένη σε διάφορα στοιχεία, πέραν των καθημερινών κρουσμάτων.Το σημαντικότερο από αυτά είναι η πρόοδος της διαδικασίας των εμβολιασμών, με εντεινόμενο ρυθμό. Στα μέσα της εβδομάδας είχαν πλησιάσει τους 60.000 ημερησίως, ενώ ο μέσος όρος της προηγούμενης ήταν 24.264.Οι εμβολιασμένοι πολίτες πλησιάζουν εντός των ημερών τα 2 εκατομμύρια και στόχος είναι να διπλασιαστούν εντός του Απριλίου.
Το άλλο στοιχείο, το οποίο παρά την επιμονή της πανδημίας δικαιολογεί κάποια αισιοδοξία, είναι το ισοζύγιο των νοσηλειών.Παρά την αυξητική πορεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις προηγούμενες ημέρες, άρχισε να εμφανίζεται και μία αξιοσημείωτη τάση αύξησης των εξιτηρίων. Ενδεικτικά, την προηγούμενη Τετάρτη οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 ήταν 524 και τα εξιτήρια 568.
Παρά ταύτα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και η προσαρμογή της Ελλάδας στις σχετικές οδηγίες πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στη διαδικασία και καθυστερήσεις. Η δυσπιστία που έχει προκληθεί είναι φανερό ότι ανησυχεί την κυβέρνηση, εξ ου και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του τις προηγούμενες ημέρες απηύθυνε εκκλήσεις σε όσους ηλικιωμένους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν.
Στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί πιέσεις εν όψει Πάσχα, ωστόσο συνομιλητές του Πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Απριλίου, ενώ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι τα απαγορευτικά, με τη μορφή που γνωρίσαμε έως τώρα, σύντομα θα τελειώσουν.

