Οι ξένες συμμορίες που δρουν στην Ελλάδα
Η βόμβα στη Γλυφάδα, ο πόλεμος στα νότια προάστια και τα παραρτήματα της ιταλικής, μεξικανικής, ρωσικής και γεωργιανής μαφίας στην Αθήνα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Διεθνείς μαφίες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ιταλία, τη Σερβία, την Ιταλία και εσχάτως από την Αυστραλία δίνουν το παρών και λύνουν τις εγκληματικές διαφορές τους στην Ελλάδα, με κίνδυνο τον σοβαρό τραυματισμό ανυποψίαστων ελλήνων πολιτών. Από τον Αλεξάντρ Σαλόνικ μέχρι τον Βλαντίμιρ Ταταρένκοφ και τον Βλαντίμιρ Μποκάν, τα μέλη της ιταλικής οργάνωσης «Sacra Corona Unita», τον αρχηγό των αυστραλών μοτοσικλετιστών «Comancheros» αλλά και των «Hell Angels», δεκάδες ξένοι μεγαλοκακοποιοί έχουν εμφανιστεί στα νότια προάστια της Αθήνας, στη Δυτική Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία τους γίνεται αντιληπτή μόλις αρχίζει ο «κύκλος του αίματος». Κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει στη χώρα μας 120-140 επικίνδυνους κακοποιούς, που αναζητούνται με διεθνή εντάλματα σύλληψης, όμως ο αριθμός τους στην Ελλάδα θεωρείται ότι είναι τουλάχιστον τριπλάσιος έως τετραπλάσιος. Πολλοί από αυτούς έρχονται στη χώρα μας για να γλιτώσουν από αιματηρές συγκρούσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμη, κάθε χρόνο καταφθάνουν στην Ελλάδα περίπου 30-40 αιτήματα ξένων Αρχών για ελέγχους υποθέσεων σχετικών με «ξέπλυμα χρήματος», όπως επενδύσεις σε ακίνητα κ.λπ., από διεθνή κυκλώματα.
Η έκρηξη βόμβας, πιθανόν τηλεχειριζόμενης, την περασμένη εβδομάδα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ΙΧ ενός 46χρονου Αυστραλού, ο οποίος είχε καταγραφεί σαν αρχηγός του παραρτήματος της Μελβούρνης της συμμορίας μοτοσικλετιστών «Comancheros», αποτελεί ένα δείγμα της παρουσίας στη χώρα μας υψηλόβαθμων μελών του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Και ότι η Ελλάδα λόγω του ελλείμματος αστυνόμευσης γίνεται συχνά πεδίο μάχης για επικίνδυνες διεθνείς «βεντέτες».
Ξέφραγο αμπέλι
Τα πρώτα δείγματα ότι η χώρα μας είναι ουσιαστικά ένα ξέφραγο αμπέλι είχαν φανεί τη δεκαετία του ’80, όταν είχε διαπιστωθεί η παρουσία αράβων ενόπλων που προχωρούσαν σε επιθέσεις εναντίον διαφόρων στόχων. Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να μην είχαν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, ήταν ωστόσο ενδεικτικές της ελλιπούς αστυνόμευσης. Εκείνη την περίοδο είχαν δολοφονηθεί στη χώρα μας 15 άτομα, ανάμεσα στα οποία λίβυοι αντικαθεστωτικοί (της κυβέρνησης Καντάφι), μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης PLO, υπάλληλος της ιορδανικής πρεσβείας, ενώ υπήρξε και δολοφονία τούρκου διπλωμάτη από οργάνωση που υποστήριζε την απελευθέρωση της Αρμενίας. Τα πλέον δραματικά περιστατικά ήταν αυτά που σημειώθηκαν το 1988 και το 1991 με τη σφαγή στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» και την έκρηξη βόμβας σε ταχυδρομικό γραφείο (ο εκρηκτικός μηχανισμός προοριζόταν για το αγγλικό προξενείο) στην οδό Βότση στην Πάτρα, με συνολικό απολογισμό 20 νεκρούς.
Ωστόσο από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 υπήρχαν σαφή στοιχεία ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μαζικό «καταφύγιο» ξένων κακοποιών. Το πρώτο δείγμα ήταν η δολοφονία, τον Φεβρουάριο του 1997, του 37χρονου πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Σαλόνικ, ο οποίος ήταν ηγετικό μέλος της μαφίας του Κουργκάς και είχε βρεθεί στραγγαλισμένος στη Βαρυμπόμπη. Ο Σαλόνικ είχε δημιουργήσει βάσεις ρώσων εκτελεστών στους Θρακομακεδόνες και στο Λαγονήσι. Ωστόσο φαίνεται να ξέσπασε «εμφύλιος» μεταξύ των αλλοδαπών μαφιόζων. Θύμα της δολοφονικής διαμάχης ήταν και η 19χρονη φίλη του Σαλόνικ, πρώην «Μις Ρωσία», Σβετλάνα Κότοβα, το πτώμα της οποίας βρέθηκε διαμελισμένο σε μια βαλίτσα στο Λαγονήσι. Ο Σαλόνικ είχε θεωρηθεί ύποπτος για πολλά συμβόλαια θανάτου στην Ευρώπη, ενώ είχε εξεταστεί η συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονικής επίθεσης, τον Οκτώβριο του 1995, με παγιδευμένο ΙΧ κατά του τότε σκοπιανού προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισαν μάλιστα τότε λόγω της υπόθεσης Σαλόνικ και της διαρκούς παρουσίας ρώσων μαφιόζων στη χώρα μας να δημιουργήσουν νέο τμήμα για την αντιμετώπιση του «οργανωμένου εγκλήματος», το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε υπηρεσιακά. Τότε είχε αποκαλυφθεί και η παρουσία στην Ελλάδα του ρώσου ποινικού Βλαντίμιρ Ταταρένκοφ που είχε κατηγορηθεί για 11 φόνους στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ και είχε εμφανιστεί στη Θράκη σαν «επενδυτής» στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας και του τουρισμού! Από τότε υπήρχαν αρκετές ενδείξεις για μεταφορά των «συγκρούσεων» από τη Ρωσία στην Ελλάδα και ανάμεσα σε αυτές η δολοφονία ενός 42χρονου από την Αμπχαζία τον Μάιο του 2010 στη Βούλα.
Ο πόλεμος
στα νότια προάστια
Στις 11 Αυγούστου 2000 καταγράφηκε η δολοφονία στην οδό Αίθρας 3 στη Βάρκιζα του 37χρονου Αντόνιο Σαβέριο Μπενβενούτο, που αποδόθηκε στη σύγκρουση δύο ομάδων της ιταλικής εγκληματικής οργάνωσης «Sacra Corona Unita» που έχουν έδρα στις πόλεις Οστούνι και Φαζάνο, δύο μικρές τουριστικές κωμοπόλεις στην Απουλία της Ιταλίας. Εκείνη την περίοδο είχε διαπιστωθεί ότι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα υπάρχουν «βάσεις» της εν λόγω μαφίας, όπως επίσης της εγκληματικής οργάνωσης «Remo Letse Libere», αλλά και άλλων συμμοριών που έχουν δημιουργηθεί από κακοποιούς της Μαφίας Ντραγκέτα από την Καλαβρία. Οι συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις ρύθμιζαν από τη χώρα μας το λαθρεμπόριο τσιγάρων, κυρίως μέσω Μαυροβουνίου, έχοντας άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση του τότε προέδρου της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ακόμα είχαν επαφές με την αλβανική μαφία και ορισμένοι από αυτούς φαίνεται να προχωρούσαν σε διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα στην Ελλάδα έδιναν το παρών και άλλα μέλη της ιταλικής μαφίας, που προχωρούσαν μάλιστα σε κατασκευές σε ελληνικά ναυπηγεία ταχύπλοων σκαφών για τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Αυτές οι διαμάχες της ιταλικής μαφίας επιχειρήθηκε να συνδεθούν από την ΕΛ.ΑΣ. με τη δολοφονία, στις 10 Σεπτεμβρίου 2000 στη Βάρη του σέρβου επιχειρηματία Βλαντίμιρ Μποκάν, ο οποίος ήλεγχε αποθήκες λαθραίων τσιγάρων στο Μπαρ του Μαυροβουνίου. Τότε όμως για τη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια υπήρχαν ενδείξεις ότι σχετιζόταν και με την παρουσία στην Ελλάδα σέρβων παραστρατιωτικών του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πρόκειται για τους «Τίγρεις» του Ζέλικο Ραζνάτοβιτς ή Αρκάν, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2000 στο Βελιγράδι. Για τον Αρκάν υπήρχαν στις διωκτικές αρχές σαφείς πληροφορίες ότι είχε επαφές με το διαβόητο ελληνικό «συνδικάτο εκτελεστών» του ποινικού Θέμη Καλαποθαράκου, ο οποίος δολοφονήθηκε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου στον Σχινιά. Επρόκειτο για μια εγκληματική συνεργασία που αφορούσε δολοφονίες στην Ελλάδα αλλά και εχθροπραξίες στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Οι «Αγγελοι
της Κόλασης»
Επιπλέον στη χώρα μας δίνουν την τελευταία 15ετία το παρών δεκάδες μέλη της γεωργιανής μαφίας που οργανώνουν το 30%-40% από τις συνολικά 5.000 διαρρήξεις σε σπίτια και 500 ληστρικές επιδρομές επίσης σε κατοικίες που σημειώνονται στη χώρα μας. Πρόκειται για το «γκρουπ της Τιφλίδας» με αρχηγό τον διαβόητο ρώσο μαφιόζο Ζαχαρία Καλάσοφ και το «γκρουπ του Κουταΐσι» (περιοχή της Γεωργίας), που κατευθύνεται από τον άλλον αρχιμαφιόζο, τον Ταριέλ Ονάνι. Επιπλέον έχει δημιουργηθεί και το «γκρουπ των Μεγκρέλιαν» με βάση στην περιοχή Σαμεγκρέλο της ίδιας χώρας. Πολλοί από τους γεωργιανούς μαφιόζους προχωρούν και σε δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος ομοεθνών τους στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει δεκάδες αναφορές από ξένες διωκτικές αρχές για το τεράστιο πρόβλημα με τη γεωργιανή μαφία που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Ακόμα στις 20 Νοεμβρίου 2012 είχε βρεθεί στην περιοχή του Χάρακα Κερατέας η σορός ενός 31χρονου Ελληνοκαναδού. Οι δράστες τού είχαν χορηγήσει υπνωτικό και ύστερα τον έδεσαν, τον στραγγάλισαν και τον έκαψαν. Ο 31χρονος είχε σχέσεις με τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, φερόταν ότι είχε πιθανόν λιβανέζο συνεργό και η εν λόγω δολοφονία συνδέθηκε με τη δράση της «μεξικανικής μαφίας» που φαίνεται ότι είχε δώσει παρών και στη χώρα μας. Ακόμα στην Ελλάδα δραστηριοποιείται παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης μοτοσικλετιστών «Hell Angels» (Αγγελοι της Κόλασης), σε μεγάλο τμήμα της οποίας αποδίδεται εγκληματική δραστηριότητα. Μέλη των «Hell Angels» στην Ελλάδα είχε επιχειρηθεί να συνδεθούν με δύο-τρεις υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και με βομβιστική επίθεση το 2011 σε εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας, χωρίς όμως αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι η οργάνωση «Comancheros», ηγετικό μέλος της οποίας ήταν ο 46χρονος που έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης στη Γλυφάδα, πριν από πέντε ημέρες, συμμετείχε σε πολύχρονη αιματηρή βεντέτα με το παράρτημα των «Hell Angels» στην Αυστραλία.
Μάλιστα για τον 46χρονο είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για τυχόν συμμετοχή του στην απαγωγή και δολοφονία το 2015 ηγετικού μέλους των «Hell Angels» στην Ταϊλάνδη. Επιπλέον τον Νοέμβριο του 2018 είχε σημειωθεί στη Βούλα η δολοφονία του 46χρονου ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Γιάννη Μακρή, ο οποίος είχε ελεγχθεί για συμμετοχή σε εγκληματικές επιθέσεις και σε διακίνηση ναρκωτικών στην Αυστραλία. Επιπλέον και για εκείνον υπήρξαν ορισμένες πληροφορίες ότι είχε σχέσεις με την οργάνωση «Hell Angels», χωρίς πάλι να παρουσιαστούν σαφή στοιχεία. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει αν συνδέονται οι εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των δύο «Αυστραλών» στα νότια προάστια της Αθήνας.
Οι άγνωστοι βομβιστές που σκορπούν τον τρόμο
Ενας 55χρονος Ρώσος από την περιοχή της Ηλιούπολης, ο «Μάγειρας» της συμμορίας των δυτικών προαστίων, ο «Βόσνιος», δύο κρητικοί χειριστές εκρηκτικών, καθώς και δύο-τρεις εισαγόμενοι κακοποιοί συγκαταλέγονται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στους «βομβιστές του δρόμου» που σκορπούν τον τρόμο. Η έκρηξη βόμβας – πιθανόν τηλεχειριζόμενης – πριν από έξι ημέρες στο πολυτελές ΙΧ του 46χρονου Αυστραλού Αμάντ Α. που εμφανίζεται ως αρχηγικό στέλεχος της συμμορίας «Comancheros» στη Μελβούρνη προκάλεσε ανησυχία στις διωκτικές αρχές. Με φόβο να υπάρξει νέος κύκλος επιθέσεων μεταξύ μελών του οργανωμένου εγκλήματος, με αυτοκίνητα-βόμβες που μπορεί να σκοτώσουν ανυποψίαστους διερχόμενους πολίτες. Με την ΕΛ.ΑΣ. να επανεξετάζει παρόμοιες επιθέσεις στη χώρα μας και να επιχειρεί να βρει ποιος και γιατί επανήλθε σε αυτή την επικίνδυνη μέθοδο δολοφονικών επιθέσεων.
Πρόκειται για μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί από ομάδες «αντάρτικου πόλης», όπως και από εγκληματικές οργανώσεις του πρώην Ανατολικού Μπλοκ κυρίως στη Ρωσία, στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. Επίσης τέτοιου τύπου επιθέσεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε Βόρεια Ευρώπη, Ισπανία, Ιταλία, αλλά και στην Τουρκία, κυρίως από άτομα κουρδικής καταγωγής. Τον Οκτώβριο του 2017 είχε δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο στη Μάλτα η δημοσιογράφος Ντάφνι Γκαλίζια και όπως αποδείχθηκε η βόμβα στο ΙΧ της ενεργοποιήθηκε με ένα SMS που είχε σταλεί – με τη συνεργασία «τσιλιαδόρου» – από μια… βάρκα σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.
Ενα αρχικό δείγμα τέτοιου είδους εγκληματικών ενεργειών είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 1997. Επρόκειτο για ανεξιχνίαστη επίθεση με έκρηξη βόμβας σε ΙΧ εναντίον του αστυνομικού διευθυντή στο Ηράκλειο Κρήτης Κωνσταντίνου Σολδάτου. Ακόμα τον Νοέμβριο του 1988 υπήρξε παγίδευση με εκρηκτικά στο αυτοκίνητο του μέλους της μαφίας της Ηλιούπολης Νίκου Γρηγοράκου, ενώ αργότερα παγιδεύθηκε το ΙΧ μέλους της ίδιας μαφίας, του Ιωάννη Σωτηρόπουλου. Τον Μάρτιο του 2009 στη Βούλα Αττικής παγιδεύθηκε με βόμβα το τζιπ ενός 65χρονου επιχειρηματία, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και αργότερα έχασε τη ζωή του. Εκρηξη βόμβας σε ΙΧ σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2009 στην οδό Κρήτης στο Νέο Ηράκλειο. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ανήκε σε πρώην οικονομική διευθύντρια ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. Τον Δεκέμβριο του 2014 σκοτώθηκε από έκρηξη σε ΙΧ στην Αττική οδό ένας αλβανός κακοποιός ο οποίος φερόταν να ανήκει σε συμμορία που προχωρούσε σε ανατινάξεις ΑΤΜ, αλλά είχε και επαφές με Αλβανούς που εμπλέκονται τώρα στη «μαφία του Κορυδαλλού». Επιπλέον προ τριών ετών είχε αναδειχθεί πιθανό σχέδιο παρόμοιας επίθεσης εναντίον ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στον Χολαργό. Σημειώνεται ότι σε τοποθετήσεις βομβών σε ΙΧ (σταθμευμένα) έχουν προχωρήσει και μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», όπως και ποινικοί, με πολλούς από τους στόχους να είναι στελέχη και υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού.
Ο «Μάγειρας» και ο «Βόσνιος»
Η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε τα τελευταία χρόνια πληροφορίες ότι τέτοιου είδους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατασκευάζει άτομο ρωσικής καταγωγής που διαμένει στην περιοχή της Ηλιούπολης, έχει σχέσεις μες «νονούς» των δυτικών προαστίων και πιθανόν να σχετίζεται με τις βόμβες σε ΙΧ την περίοδο 2009-2014. Ωστόσο παρά τις επισταμένες έρευνες των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δεν έγινε εφικτός ο εντοπισμός του. Ακόμα η ΕΛΑΣ έχει σχηματίσει δικογραφίες κατά δύο-τριών ατόμων κρητικής καταγωγής που εμφανίζονται ως προμηθευτές εκρηκτικών και κατασκευαστές βομβών που χρησιμοποίησαν έλληνες ισοβίτες σε βομβιστικές επιθέσεις στα σπίτια δικαστικών λειτουργών στο Χαλάνδρι, στη Λάρισα και αλλού.
Ακόμα ειδική έρευνα έχει υπάρξει και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για άτομο με το ψευδώνυμο «Μάγειρας» που μνημονεύεται σε σημειώματα που αντήλλασσαν οι «Πυρήνες» με τον Χριστόδουλο Ξηρό και άλλους για το σχέδιο «Γοργοπόταμος». Επρόκειτο για σχέδιο επίθεσης, το 2014, στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο «Μάγειρας» φέρεται, σύμφωνα με τα σημειώματα, να ήταν βομβιστής ο οποίος δούλευε για λογαριασμό «νονού» των δυτικών προαστίων που έχει δολοφονηθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ο αναφερόμενος ως «Μάγειρας» είναι πρώην στέλεχος των ΟΥΚ που είχε επαφές με συμμορίες της νύχτας.
Επίσης στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι ο πιο δραστήριος βομβιστής στον χώρο της νύχτας ήταν ένας 48χρονος ποινικός (έχασε τη ζωή του το 2000 ύστερα από ενέδρα θανάτου στην Πετρούπολη) που είχε δώσει παρών και στον πόλεμο της Βοσνίας. Ο «Βόσνιος», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, είχε υπηρετήσει στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, ήταν άριστος γνώστης των εκρηκτικών, και κατασκεύασε και πυροδότησε βόμβες (κυρίως με χρήση τηλεκοντρόλ) ακόμα και σε ΙΧ σε τουλάχιστον 30 ανεξιχνίαστες ως σήμερα εγκληματικές επιθέσεις. Μεταξύ άλλων φέρεται να είχε βάλει προσκολλώμενες βόμβες σε πλοία, οι ιδιοκτήτες των οποίων θεωρήθηκαν εχθροί των κυκλωμάτων διακίνησης λαθραίου πετρελαίου.

