Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, αστάθεια και στο βάθος νέα προσφυγή στην κάλπη. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες του Ισραήλ την Τρίτη, στις τέταρτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Η κούραση από τις ατέρμονες αναμετρήσεις, η άρση της καραντίνας που ακολούθησε μετά τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και το επικείμενο εβραϊκό Πάσχα έκαναν πολλούς ψηφοφόρους «να προτιμήσουν τις παραλίες και τα εμπορικά κέντρα», σχολίασε η εφημερίδα «Times of Israel». Η συμμετοχή σημείωσε ελαφρά πτώση στο 67,4%.
13 κόμματα στη Βουλή
Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόζεται στη χώρα, στερώντας από το πρώτο κόμμα την αυτοδυναμία, ενίσχυσε το ήδη κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο. Συνολικά 13 κόμματα μπήκαν στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) δυσχεραίνοντας την ούτως ή άλλως δύσκολη εξίσωση σχηματισμού κυβέρνησης.
Το κόμμα του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ήρθε πρώτο διατηρώντας τις 30 έδρες του σε σύνολο 120, ενώ ο ετερόκλητος συνασπισμός «Υπάρχει Μέλλον» του βασικού κεντρώου πολιτικού της αντιπολίτευσης, πρώην δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Οικονομικών του Νετανιάχου, Γιαΐρ Λαπίντ, καταλαμβάνει 17 έδρες.
Συνολικά, τα κόμματα που στηρίζουν τον Νετανιάχου συγκεντρώνουν 59 έδρες και όσα τάσσονται εναντίον του 57 έδρες. Ως εκ τούτου, ρυθμιστής μεταξύ των δύο παρατάξεων καθίσταται το αραβικό ισλαμιστικό κόμμα Ράαμ που καταλαμβάνει 4 έδρες. Δεν αποκλείεται να προσφέρει ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο ενδεχόμενη συμμετοχή του σε κυβέρνηση, σχολιάζουν οι αναλυτές, θα είναι κάτι το πρωτοφανές για την πολιτική ζωή του Ισραήλ: «Κανείς δεν έχει το κόμμα στο τσεπάκι του», δήλωσε με νόημα ο ηγέτης του Μανσούρ Αμπάς, τονίζοντας ότι «δεν αποκλείω κανέναν, αλλά αν κάποιος μας αποκλείσει, τότε φυσικά θα τον αποκλείσουμε».
Μετεκλογικό παζάρι
Πρακτικά, βάσει των αποτελεσμάτων, είτε ο Νετανιάχου είτε ο Λαπίντ, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του ως την εναλλακτική απέναντι σε μια «επικίνδυνη, ρατσιστική και ομοφοβική κυβέρνηση» Δεξιάς – Ακροδεξιάς, θα πρέπει στην κυριολεξία να συμμαχήσουν με τον… διάβολο προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία 61 βουλευτών. Με απλά λόγια, να συγκυβερνήσουν με κόμματα με τα οποία ιδεολογικά τους χωρίζει το χάος, κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο, σχεδόν μη βιώσιμο για μεγάλο διάστημα. Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο το Ισραήλ θα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.
Στο μετεκλογικό παζάρι-θρίλερ που έχει στηθεί, ο μηχανισμός του Νετανιάχου, που θέλει πάση θυσία να παραμείνει στη εξουσία, φαίνεται να στοχεύει κυρίως σε πρώην στελέχη του Λικούντ που έχουν εκλεγεί με το κόμμα Νέα Ελπίδα υπό την ηγεσία του πρόσφατα αποσκιρτήσαντος Γκιντόν Σάαρ.
Το στοίχημα είναι δύσκολο, όμως, όπως αναφέρουν οι «Financial Times», ο Μπίμπι έχει μια μοναδική ικανότητα: «Προσελκύει αντιπάλους προσφέροντάς τους την ευκαιρία να κυβερνούν αντί να βαλτώνουν στην αντιπολίτευση».