Οι φωστήρες του ΤΑΙΠΕΔ

Οι φωστήρες του ΤΑΙΠΕΔ | tovima.gr
H διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει το σερί των άστοχων προβλέψεων σε ό,τι αφορά το ύψος των ετήσιων εσόδων από την πώληση ή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία της χώρας και κυρίως στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη μείωση του χρέους.
Την τριετία 2016-2018 ο στόχος του Ταμείου ήταν να συγκεντρωθούν έσοδα 6 δισ. ευρώ. Το 2016 στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν 500 εκατ., το 2017 περί τα 1,9 δισ. και το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος του 2018 έχει εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή 3,4 δισ. ευρώ.
Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εισρεύσει επιπλέον 1,1 δισ. από την παράταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 20 χρόνια από το ΔΑΑ που μόλις τώρα εγκρίθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά επειδή η σύμβαση πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν και μετά από το Ελεγκτικό Συνέδριο φαντάζει δύσκολο ένα τέτοιο σενάριο. Ακόμη όμως και να συμβεί, η επίδοση θα αγγίξει τα 4 δισ. την τριετία, 33% κάτω από τον στόχο των 6 δισ. ευρώ.
Και για τη συνέχεια όμως, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Από τα 900 εκατ. του Ελληνικού, ζήτημα είναι να λάβει το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο 2019 τα 300 εκατ. της προκαταβολής, αφού στην καλύτερη περίπτωση τότε θα έχει υπογραφεί η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στον επενδυτή.
Επίσης, η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ φαίνεται να κολλάει για μια σειρά από λόγους, όπως το χαμηλό τίμημα που φαίνεται να δίνουν οι δύο υποψήφιοι μνηστήρες σε σχέση με την αξία της εταιρείας, αλλά και από τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Από την πώληση του 20% των ΕΛΠΕ που κατέχει το Δημόσιο είχε υπολογιστεί ένα έσοδο της τάξεως των 500-700 εκατ. ευρώ. Πέρα όμως από την αδυναμία υλοποίησης των στόχων, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχεται και για μια άλλη… αστοχία. Είχε εγκρίνει την αρχική προσφορά του ΔΑΑ για την επέκταση εκμετάλλευσης του «Ελ. Βενιζέλος» για 20 χρόνια που ήταν 480 εκατ., αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θεώρησε το τίμημα πολύ χαμηλό και μπλόκαρε τη συναλλαγή. Τελικά οι… κουτόφραγκοι είχαν δίκιο καθώς το ΔΑΑ επανήλθε δριμύτερο και πρότεινε 1,1 δισ. από 480 εκατ. για να πάρει την επέκταση!
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk