• Αναζήτηση
 • Οι φόροι χτυπούν (πάλι) εισοδήματα και ακίνητα

  Ανατροπές το 2019 – Μειώνεται από 29% σε 28% ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων – Καταργείται οριστικά το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου

  Ουρές σήμερα στις εφορίες,για τις τελευταίες εκκρεμότητες των πολιτών,κατάθεση τελών κυκλοφορίας,ΦΑΠ,ΦΠΑ κλπ καθώς σήμερα και άυριο είναι οι τελευταίες εργάσιμες ημέρες του χρόνου,Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) (File: EV_OYRES_EFORIES_TELEYTAIES_HMERES_XRONOY_17.JPG )

  Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, μειώσεις μόνο στους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων και μια σειρά ανατροπές σε άλλα φορολογικά πεδία φέρνει το 2019, με μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες να περιμένουν να μάθουν με αγωνία για το αν τελικά έρθει μέσα στο επόμενο έτος διάταξη που θα καταργεί τη μείωση του αφορολογήτου από 1.1.2020 σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

  Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με τις νέες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αποτελούν την κορωνίδα των ανατροπών στη φορολογία του 2019. Ηδη έχει ψηφιστεί τροπολογία που προβλέπει εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ έως και 30% σε χαμηλής αντικειμενικής αξίας περιουσίες, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπονται άλλες δύο αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων (το 2019 και το 2020) προκειμένου οι τιμές της Εφορίας να προσεγγίσουν τις πραγματικές.

   

  Τα πάνω κάτω

   

  Μείωση ΕΝΦΙΑ 260 εκατ. ευρώ θα προκύψει για 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ μέγιστη έκπτωση 30% θα έχουν όσοι διαθέτουν μικρή περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους με μεγαλύτερες αξίες ακινήτων, οι συνολικές μειώσεις ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ.

  Ομως, μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2019 θα γίνει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων, ενώ μία ακόμη αλλαγή θα γίνει εντός του 2020. Οι αλλαγές αυτές είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ των επόμενων ετών, ειδικά δε σε λαϊκές συνοικίες, όπου αναμένεται να υπάρξουν γενναίες αυξήσεις στις τιμές ζώνης.

  Πάντως, σύμφωνα με τα όσα ισχύσουν από 1.1.2019 όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 60.000 ευρώ θα υπολογίζεται στον ΕΝΦΙΑ έκπτωση 30%, η οποία όμως θα περιορίζεται κατά 70 λεπτά για κάθε 1.000 ευρώ περιουσίας άνω των 60.000 ευρώ. Ωστόσο για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών η συνολική μείωση θα περιορίζεται στα 100 ευρώ.

   

  Αύξηση τιμών

  Ομως ταυτόχρονα τίθενται σε ισχύ από 1.1.2019 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουνίου 2018 για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικών παροχών, κληρονομιών και άλλων φόρων (17 στο σύνολο) που επιβάλλονται στα ακίνητα.

  Παράλληλα, ψηφίστηκε από τη Βουλή η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων για το 2019 (από 28% σήμερα), ενώ σταδιακά ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 25% ως εξής: 27% για τα εισοδήματα του 2020, 26% για τα εισοδήματα του 2021, 25% για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 και των επόμενων ετών. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η απώλεια εσόδων για το φορολογικό έτος 2019 θα ανέλθει περίπου σε 142 εκατ. ευρώ, για το 2020 σε 247 εκατ. ευρώ, για το 2021 σε 371 εκατ. ευρώ και για το 2022 σε 515 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 και μετά η απώλεια εκτιμάται σε 450 εκατ. ευρώ.

  Επίσης το 2019 θα μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες η φορολογία των μερισμάτων που διανέμουν οι επιχειρήσεις από το φορολογικό έτος 2019 και μετά. Βάσει νομοθετικής ρύθμισης τα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογούνται με συντελεστή 10% αντί για 15% σήμερα.

   

  Στα τέλη του 2018 πέρασαν από τη Βουλή δύο σημαντικές τροπολογίες. Η πρώτη έχει να κάνει με τη φορολογία του κρασιού όπου καταργήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που μόνο προβλήματα είχε δημιουργήσει στον κλάδο των οινοπαραγωγών. Από την κατάργηση αυτή επέρχεται ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

   

  Παράλληλα, ψηφίστηκε η αναστολή για ένα ακόμη έτος της φορολόγησης της υπεραξίας ακίνητης περιουσίας που έχει ψηφιστεί με νόμο του 2013 αλλά που έως σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

   

  Το 2019 καταργείται οριστικά το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, δεδομένου ότι τα 5 εναπομείναντα στο καθεστώς αυτό νησιά θα περιληφθούν και αυτά στο νομοθετικό πλαίσιο επιβολής του ΦΠΑ που ισχύει για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Ετσι, σε ισχύ τίθενται από την 1η Ιανουαρίου οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω καθώς η τελευταία 6μηνη παράταση για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, που πήρε η Ελλάδα, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

   

  Παραπάνω αποδείξεις για το αφορολόγητο

   

  Περισσότερες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα θα πρέπει να συγκεντρώνουν από 1.1.2019 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες καθώς στο υπουργείο Οικονομικών βλέποντας ότι το μέτρο της υποχρεωτική χρήσης πλαστικού χρήματος είναι άκρως επιτυχημένο για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων αυξάνουν τα ποσοστά βάσει των οποίων πρέπει οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

   

  Επίσης, εξετάζεται να μειωθεί το χρηματικό όριο πάνω από το οποίο οι συναλλαγές πρέπει να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό χρήμα, είτε αυτό είναι κάρτα, είτε μεταφορά ποσού από λογαριασμό σε λογαριασμό.

   

  Σήμερα, με βάση τα ισχύοντα επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση μιας οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών έως του ποσού των 500 ευρώ. Το όριο αυτό εξετάζεται να πέσει κάτω από τα 300 ή και τα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.

  Οσον αφορά το νέο καθεστώς με αποδείξεις εξετάζονται τα εξής:

  – Για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό που απαιτείται να καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές αναμένεται να αυξηθεί στο 15% από 10% σήμερα.

  – Για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με πλαστικό χρήμα αναμένεται να αυξηθεί στο 20%, από 15% που είναι σήμερα.

  – Για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 25% από 20% που ανέρχεται σήμερα. Για εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα ισχύει η κλίμακα του 15% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και 20% για τα επόμενα 20.000 ευρώ.

   

  Χωριστές δηλώσεις για τα ζευγάρια

  Με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή καθιερώνεται από το 2019 η δυνατότητα ξεχωριστής υποβολής φορολογικής δήλωσης από παντρεμένα ζευγάρια ή όσα έχουν προχωρήσει σε σύμφωνο συμβίωσης.

   

  Η διαδικασία της ξεχωριστής υποβολής είναι προαιρετική και κάθε χρόνο θα πρέπει ένας από τους δύο συζύγους να ενημερώνει έως τα τέλη Φεβρουαρίου ηλεκτρονικά την Εφορία μέσω εφαρμογής του συστήματος TAXIS για τις προθέσεις τους αν έχουν αποφασίσει να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση χωριστά. Με αυτόν τον τρόπο θα εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα για τον σύζυγο και τη σύζυγο.

   

  Αυτό έχει τα υπέρ και τα κατά του. Στα υπέρ είναι ότι ο κάθε σύζυγος: Πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί και αν έχει επιστροφή φόρου τον εισπράττει χωρίς να γίνεται συμψηφισμός επιστροφής με τυχόν οφειλή του άλλου συζύγου.

   

   

   

  Αφιερώματα
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk