Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους ΟΠΩΣ συνέβη με τους αθλητές Στίβου της Ευρώπης που είχαν παγκόσμιο προβάδισμα για το ελλιποβαρές, έστω σε αγώνες, 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού «Track and Field News», έτσι καταγράφεται και στις αθλήτριες. Το υλικό αφορά τρεις αθλήτριες για κάθε ένα από τα 22 ατομικά αγωνίσματα, δηλαδή 66 θέσεις. Από αυτές καλύπτονται από Ευρωπαίες 34, τουτέστιν 52%. Ανήκουν σε 14 χώρες και είναι άξιο σχολιασμού ότι έχουμε επίσης οκτώ Ρωσίδες και έξι Ουκρανές. Οπως είναι γνωστό, στις διεθνείς διοργανώσεις από τη Ρωσία μετέχει μικρός αριθμός αθλητών και αθλητριών επειδή ήταν εκτός της διαδικασίας που προκάλεσε αυτή τη βαρύτατη ποινή και μετέχουν ως «ανεξάρτητοι»… Η πλέον διακεκριμένη στις εξαιρέσεις είναι η Λαζιτσκένε, με το θαυμάσιο στυλ στο ύψος και με την κορυφαία για το 2020 επίδοση 2,05 μ.
ΔΕΥΤΕΡΗ ήπειρος κατά τις δημοσιογραφικές πάντα εκτιμήσεις η Αμερική με 16 θέσεις (ποσοστό 24%), όπου οι αθλήτριες των ΗΠΑ υπερέχουν κατά τι αυτών της Καραϊβικής και της Ν. Αμερικής. Εδώ τον πρώτο λόγο έχει η Γιούλιμαρ Ρόχας (Βενεζουέλα) του τριπλούν (15,43 μ.) που παρέμεινε αήττητη όλον τον χρόνο, ενώ αναδείχθηκε άλλωστε κορυφαία αθλήτρια του 2020 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου.
Η ΑΦΡΙΚΗ περιορίζεται στο 17% (11 αθλήτριες), με προεξέχουσα την Κενυάτισσα Γιεπτσιρτσίρ, που διακρίθηκε βασικά με το χρυσό μετάλλιο και τo παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο (1 ώρα 15΄ και 18″). Η Κίνα έχει τέσσερις αθλήτριες και το Ισραήλ μία για λογαριασμό της Ασίας. Φυσικά εξέχουσα θέση έχει η Ολλανδή από την Αιθιοπία Σιφάν Χασάν (κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον δρόμο μιας ώρας και ευρωπαϊκού στα 10.000 μ.). Ειδική μνεία για τη Λάουρα Μιούιρ της Βρετανίας που τρεις φορές έτρεξε τα 1.500 μ. με επίδοση κάτω των 4΄. Οσον αφορά την ισραηλινή αθλήτρια, πρόκειται για την Κενυάτισσα Λόνα Σαλτετέρ που ζει χρόνια στο Τελ Αβίβ. Είναι μαραθωνοδρόμος και έχει παντρευτεί τον ισραηλινό προπονητή της.
ΑΛΛΕΣ αθλήτριες διεθνούς κλάσης που δικαιούνται ιδιαίτερη αναφορά, η γνωστή από τις αναμετρήσεις με την ημετέρα Στεφανίδη (η οποία ήταν απούσα όλον τον χρόνο) Σάνι Μόρις, αήττητη σε οκτώ αγώνες με καλύτερη επίδοση 4,91 μ. σε κλειστό στίβο, η ολλανδή εμποδίστρια (400 μ.) Χένκε Μπολ και η γαλλίδα σφυροβόλος Αλεξάνδρα Ταβερνιέ. Συμπερασματικά, η μεικτή κατάταξη (αθλητές – αθλήτριες) ως ποσοστιαία (στρογγυλοποιημένη) εικόνα για τις 132 θέσεις είναι Ευρώπη 45%, Αμερική 24,5%, Αφρική 23,5%, Ασία 6% και Ωκεανία 2%.