Οι επιλογές μετοχών στα χρόνια της πανδημίας

Η επενδυτική στρατηγική της κρίσης και οι τίτλοι που ξεχωρίζουν – Μόλις στο 20% του ΑΕΠ η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Οι επιλογές μετοχών στα χρόνια της πανδημίας | tovima.gr

Με το 70% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Αθήνας να ανήκει σε ξένους επενδυτές και με την εσωτερική αγορά ανύπαρκτη, εύλογα οι κινήσεις της εγχώριας αγοράς ακολουθούν (υπεραντιδρώντας ανάλογα) τη διεθνή τάση. Ετσι, ύστερα από την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως που σημείωσε πέρυσι, το ΧΑ σημειώνει εφέτος τη χειρότερη.

Για ορισμένους, το εύρος της πτώσης δημιουργεί ευκαιρίες που εμφανίζονται μία φορά στα 10 χρόνια, αν και κάποιοι χρηματιστές σημειώνουν πως πολλές φορές είναι καλύτερο να αγοράζει κανείς ακριβότερα, αλλά με την αγορά να έχει βρει ένα ανοδικό momentum, καθώς «το ψάρεμα του πάτου κοστίζει».

Για τη Wood τα σενάρια της επόμενης ημέρας αφορούν είτε μια παρατεταμένη κρίση με βαθιά ύφεση το 2020 και αργή ανάκαμψη το 2021 είτε μια πιο βραχυπρόθεσμη κρίση, με τα μέτρα να χαλαρώνουν από τον Μάιο και τις οικονομίες να ανακάμπτουν στις αρχές του 2021.

Στο σενάριο της παρατεταμένης κρίσης, προτείνει μετοχές αμυντικών κλάδων (τηλεπικοινωνίες, κοινής ωφέλειας, λιανικής τροφίμων, τεχνολογίας) που διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς, υψηλή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και χαμηλό δείκτη χρέους προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Αν πάλι η κρίση αποδειχθεί βραχύβια, αναμένει ισχυρή ανάκαμψη στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες και λιανικό εμπόριο (εκτός των τροφίμων).

Στο πλαίσιο αυτό συστήνει «αγορά» για τους τίτλους του ΟΤΕ με τιμή-στόχο τα 15,3 ευρώ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τιμή-στόχο τα 9,20 ευρώ, της Μυτιληναίος με τιμή-στόχο τα 12 ευρώ, ενώ το πρόσφατο shell off καθιστά ελκυστική και τη μετοχή της ΔΕΗ μετά και την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και τα χαμηλότερα κόστη εκπομπής CO2.

Παράλληλα (κυρίως στο δεύτερο σενάριο) προτείνει τις μετοχές της Jumbo που διαθέτει ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση με τιμή-στόχο τα 21,5 ευρώ και της Aegean με τιμή-στόχο τα 10,8 ευρώ. Από τις τράπεζες που αποτελούν μια τοποθέτηση υψηλού beta, επιλέγει τη Eurobank, καθώς θεωρεί πως είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει την κρίση. Ο ισχυρός ισολογισμός του ΟΠΑΠ τού δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ενώ παρακολουθεί και τις μετοχές των Σαράντης και Φουρλής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk