Οι «επαγγελματίες» ταξιδιώτες του Διαδικτύου
Εγκατέλειψαν τις εργασίες και τις τακτοποιημένες ζωές τους για να οργώσουν τον κόσμο και να γίνουν διάσημοι αναρτώντας ως bloggers και ως influencers τις νέες «περιπέτειές» τους στα social media.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Υπάρχουν εκείνοι που εργάζονται για να μπορούν να ταξιδεύουν. Που επενδύουν τα χρήματα τα οποία κερδίζουν στις ανά την υφήλιο εξορμήσεις τους, για μερικές ημέρες ή για μερικές εβδομάδες κάθε χρόνο – όσο τους το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν και εκείνοι που συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου κάνουν το ταξίδι την κύρια ή και τη μοναδική δουλειά από την οποία βιοπορίζονται. Η διείσδυση του Internet στις ζωές μας δημιούργησε, για όλους αυτούς, τις ιδανικές συνθήκες, το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτύξουν τις ιδιότυπες «επιχειρήσεις» τους: Τα τελευταία χρόνια ταξιδιωτικοί bloggers και travel influencers ταξιδεύουν και ανεβάζουν κείμενα και φωτογραφίες από την αξιοζήλευτη (για πολλούς από εμάς) ζωή τους, αποκτώντας εκατομμύρια ακολούθους. Και κερδίζοντας χρήματα από τη συνεργασία τους με μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, με ταξιδιωτικά πρακτορεία (ορισμένοι μάλιστα ανοίγουν τα δικά τους πρακτορεία) ή από την έμμεση ή άμεση διαφήμιση που κάνουν σε μεγάλες φίρμες (ξεκινώντας από τη μάρκα φωτογραφικής μηχανής που κρατούν και φτάνοντας στα ρούχα που φορούν), στα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούν, στις αεροπορικές εταιρείες που τους μεταφέρουν στους προορισμούς τους. Μερικούς από τους πιο διάσηµους «επαγγελµατίες» περιηγητές φιλοξενούµε σήµερα, ταξιδεύοντας και εµείς µαζί τους (έστω και νοερά εν µέσω COVID-19, αν και, δειλά-δειλά, η µία µετά την άλλη οι χώρες «ανοίγουν» τα σύνορά τους για ταξίδια αναψυχής) στους πιο όµορφους προορισµούς του κόσµου, αλλά και στην από Διαδικτύου επιχειρηµατικότητα.
«Dan Flying Solo»: Το ταξίδι των 1.467 ημερών
Εργαζόταν ως μάνατζερ σε εστιατόριο του Λονδίνου. Κάποια στιγμή έκανε τη μεγάλη κίνηση: Τα άφησε όλα πίσω του και ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρό του, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. «Δεν εγκατέλειψα τη δουλειά μου επειδή δεν μου άρεσε, αλλά επειδή η περιέργειά μου για το τι συμβαίνει εκεί έξω ήταν πολύ μεγάλη» λέει. Μεταξύ 2014-2018 ο Νταν πέρασε 1.467 ήμερες «on the road», ταξιδεύοντας σε περισσότερες από 60 χώρες και φωτογραφίζοντας όμορφα μέρη και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Οταν κουραζόταν, για να αποτοξινωθεί από τις διαρκείς μετακινήσεις, έκανε στάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αυστραλία, στην Ινδονησία και στη Νέα Ζηλανδία. Αυτή την περίοδο έχει κάνει (σχεδόν) μόνιμη κατοικία του την Πορτογαλία, με την οποία δηλώνει ερωτευμένος. Τα κείμενά του είναι γλαφυρά και χαριτωμένα, οι φωτογραφίες του (τραβηγμένες με μια μηχανή αγορασμένη από δεύτερο χέρι) είναι αξιόλογες, έχουν μάλιστα δημοσιευτεί και σε περιοδικά όπως το «National Geographic» και το «Travel + Leisure». Συνεργάζεται και με τη Lonely Planet. Ο ίδιος λέει πως όλα αυτά τα κάνει από αγάπη, χωρίς να προσβλέπει σε οικονομικά οφέλη: «Δεν θέλω να πουλήσω κάτι, εξάλλου τα χρέη μου είναι μεγαλύτερα από τις καταθέσεις μου». Αγαπημένες του χώρες, εκτός από την Πορτογαλία, είναι η Ιταλία, η Σλοβενία, το Ομάν, η Σρι Λάνκα, ο Μαυρίκιος, η Ινδονησία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Ντομίνικα. Αγαπημένες του πόλεις είναι η Λισαβόνα («γιατί είναι σέξι, είναι cool, είναι Πορτογαλία»), το Σίδνεϊ, το Ρίο ντε Τζανέιρο («αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα ταξίδια της ζωής μου»), η Μπολόνια, το Σαράγεβο, το Εδιμβούργο και η Αγία Πετρούπολη. Εχει επισκεφθεί και τη Νίσυρο, την οποία χαρακτηρίζει «μια από τις πιο απρόβλεπτες ανακαλύψεις μου!».
«Lili’s Travel Plans»: Η αληθινή όψη των πραγμάτων
Οπως ο Νταν, έτσι και η εκ Βελγίου Λίλι αποφάσισε μια μέρα να ακολουθήσει το όνειρό της. To 2017 πούλησε όλα τα υπάρχοντά της, «έβαλα ό,τι είχε απομείνει σε μια τσάντα και εγκατέλειψα το σπίτι μου κρατώντας ένα one way εισιτήριο προς την Τανζανία». Εκεί δημιούργησε τη Mawenzi Adventures, ένα πρακτορείο που οργανώνει εκδρομές για τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα. Την ίδια στιγμή, δεν σταμάτησε να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και να ανεβάζει τις εντυπώσεις της στο «Lili’s Travel Plans». Με τα κείμενα και τις φωτογραφίες της δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις, αλλά προσπαθεί να τις παρουσιάσει ως έχουν, να μοιραστεί τις όποιες εμπειρίες της, ακόμα και τις πιο δυσάρεστες, όπως ακριβώς τις έχει ζήσει. «Αν πιστεύεις όλα όσα βλέπεις στο Facebook, όλος ο κόσμος είναι λαμπερός και glamorous», λέει, «και αν παίρνεις τον κόσμο του Instagram στα σοβαρά, είμαστε όλοι supermodels που έχουν πάντα στο σακίδιο ένα σίδερο για τις μπούκλες μας και ένα ζευγάρι τακούνια, έτοιμοι για την τέλεια σέλφι. Προφανώς η ατσαλάκωτη εμφάνιση έχει γίνει πιο σημαντική από το να απολαμβάνεις την εμπειρία». Η ίδια, όπως φαίνεται, εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπειρία με την καρδιά της.
Οι αστέρες του Instagram
Σε αντίθεση με την περιπετειώδη Λίλι, που εύκολα τσαλακώνει τη δημόσια εικόνα της, η Τζένιφερ Τάφεν είναι πάντα καλοντυμένη και αστραφτερή στις φωτογραφίες από τα ταξίδια της που ανεβάζει στον δημοφιλή λογαριασμό της στο Instagram. Η influencer με τους περίπου 3.000.000 ακολούθους (θα τη βρείτε ως izkiz) αυτοσυστήνεται ως «English travel + hotel + lifestyle creator» και μέσα από τις αναρτήσεις της προβάλλει μια ζωή μεγάλης πολυτέλειας στους πιο πολυτελείς προορισμούς και στα πιο ακριβά ξενοδοχεία του κόσμου. Είναι και αυτός ένας τρόπος να ταξιδεύεις όταν… έχεις τον τρόπο σου. Ο Τζακ Μόρις (doyoutravel) και η συνοδοιπόρος του Λόρεν Μπάλεν (gypsea_lust), ο (εξαιρετικός) φωτογράφος Alex Strohl (alexstrohl), ο «happy dreamer» Ντάνιελ Κόρνταν (danielkordan), η Εμιλι Ριστέβσκι (helloemilie), η πενταμελής οικογένεια Μπάκετ (thebucketlistfamily) και η εκ Γερμανίας διαδικτυακή βασίλισσα της πολυτέλειας Μάντλεν, γνωστή ως Pilot Madeleine (pilotmadeleine), είναι μερικοί ακόμα από τους influencers του Instagram που γοητεύουν με τα ταξίδια τους (και με τις ζωές τους) τούς εκατομμύρια ακολούθους τους.
«A Βroken Βackpack»: Από το Κεμπέκ στην Ταϊλάνδη
Η Μελ κατάγεται από το Κεμπέκ του Καναδά. Εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός και κάθε χρόνο έκανε διακοπές για έναν μήνα, κυρίως στην Ευρώπη. Αυτά έως το 2014, οπότε σε ηλικία 25 χρόνων αποφάσισε να ανακαλύψει τον κόσμο. Ξεκίνησε εξερευνώντας την τεράστια πατρίδα της, η οποία όμως αποδείχτηκε πολύ μικρή για να την κρατήσει. Εφυγε για την Αυστραλία, όπου έζησε για δύο χρόνια δουλεύοντας μεταξύ άλλων σε μια φάρμα. Εκεί ξεκίνησε να γράφει και το blog της. Ταξίδεψε πολύ στην Ασία. Εμεινε για ενάμιση χρόνο στο Μπαλί, ενώ από το 2019 έχει σχεδόν μόνιμα τη βάση της στην Ταϊλάνδη. Στόχος της, διά του blog «A Βroken Βackpack», είναι να βοηθήσει τους επίδοξους ταξιδιώτες «να μείνουν περισσότερο στον δρόμο», προτείνοντάς τους οικονομικές λύσεις σε θέματα μετακίνησης, διαμονής κ.λπ. και δίνοντας tips για τις συνήθειες, τη νομοθεσία, τον τρόπο ζωής κάθε χώρας. Το blog της Μελ είναι αρκετά χρήσιμο και καλοστημένο, δεν έχει όμως σε καμία περίπτωση τον αυθορμητισμό του «Dan Flying Solo». Αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο μια καλοστημένη επιχείρηση, παρά το ημερολόγιο ενός κοριτσιού που ταξιδεύει στον κόσμο.
Ο ρέκορντμαν Drew Binsky
Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί 194 χώρες! Ο Aμερικανός Ντρου Μπίνσκι βιοπορίζεται φτιάχνοντας βίντεο από τα ταξίδια του. Και ανεβάζει τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του στα social media έχοντας, όπως ο ίδιος λέει, περισσότερους από έξι εκατομμύρια ακολούθους συνολικά σε όλες τις πλατφόρμες του. Επίσης είναι κάτοχος ενός αρκετά ανορθόδοξου Ρεκόρ Γκίνες, ως ο άνθρωπος που επισκέφθηκε δώδεκα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε 24 ώρες. Για να το πετύχει αυτό διέσχισε μέσα σε μία ημέρα 1.500 χιλιόμετρα, από το Κέντλινμπεργκ της Γερμανίας έως το Αμστερνταμ της Ολλανδίας, παίρνοντας πέντε τρένα, πέντε λεωφορεία, τέσσερα μετρό, οκτώ ταξί, μία πτήση και κάνοντας και 13 χιλιόμετρα με τα πόδια. Τα ταξίδια του τα ανεβάζει, εκτός από το πολύ ενδιαφέρον blog του, στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram.
Ακολουθώντας τον Murad Osmann
Το πραγματικό όνομά του είναι Μουράτ Γιουσούποβιτς Οσμάνοφ, έγινε όμως γνωστός μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram ως Μουράντ Οσμάν, για να ανακηρυχθεί από το «Forbes» ως ένας από του κορυφαίους travel influencers στον κόσμο. Ο επαγγελματίας ρώσος φωτογράφος οφείλει τη διεθνή φήμη του στη σειρά φωτογραφιών «Follow Me To», στις οποίες μια γυναίκα με την πλάτη γυρισμένη στον φακό τραβάει από το χέρι έναν άνδρα (τον ίδιο, αν και πρόσωπο δεν φαίνεται), με φόντο κάθε φορά μια νέα τοποθεσία, μια άλλη γωνιά του κόσμου. Πρόκειται τη σύζυγο του Μουράντ, τη Νατάλια Ζαχάροβα, η οποία του έδωσε την ιδέα για την ενότητα όταν σε ένα ταξίδι τους στη Βαρκελώνη, το 2011, δυσανασχετώντας που εκείνος σταματούσε διαρκώς για να τραβήξει τις φωτογραφίες του, τον προέτρεπε επίμονα να βιαστούν και να συνεχίσουν τον δρόμο τους τραβώντας τον από το χέρι. Ντυμένη πάντα ανάλογα με την περίσταση, φορώντας π.χ. μαγιό στις παραλίες, την παραδοσιακή στολή της γκέισας στους ιαπωνικούς ναούς ή τις κελεμπίες των Βεδουίνων στην έρημο, η Ζαχάροβα προσκαλεί τώρα και τους followers του ζεύγους σε ένα μαγικό ταξίδι. Ενα ταξίδι που πέρυσι τους έφερε και στο «Cavo Tagoo» της Μυκόνου, όπου ο Μουράντ Οσμάν τράβηξε μερικές από τις ομορφότερες φωτογραφίες του.
Ο μαγικός κόσμος του Chris Burkard
Εξερευνητής, φωτογράφος, διευθυντής δημιουργικού και συγγραφέας, ο Κρις Μπάρκαρντ έχει κάνει το ταξίδι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα εργασία, δουλεύοντας με μεγάλες εταιρείες, εκδίδοντας βιβλία, παρουσιάζοντας τη δουλειά του σε όλον τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, χάρη στην πληθωρική παρουσία του στο Instagram, όπου ανεβάζει μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του, και στο YouTube, έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ταξιδιωτικό influencer των ημερών μας. Τη δουλειά του μπορείτε να τη θαυμάσετε και στην ιστοσελίδα του www.chrisburkard.com. Ο Μπάρκαρντ είναι 34 ετών και ζει με τη σύζυγό του και τους δύο γιους τους στο Πίσμο Μπιτς της Καλιφόρνιας.
Nomadic Boys: Η gay πλευρά του ταξιδιού
Ο Ελληνοκύπριος Στέφαν και ο Γάλλος Σεμπαστιέν είναι ζευγάρι. Οπως πολλοί άλλοι ταξιδιωτικοί bloggers, οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν τις δουλειές τους και τις μάλλον ρουτινιάρικες ζωές τους (ζούσαν στο Λονδίνο) και (από το 2014) ρίχτηκαν στην περιπέτεια. Ταυτόχρονα, δημιούργησαν το ιστολόγιό τους, «για να καταγράφουμε τις ρομαντικές περιπέτειές μας, να γράφουμε για τις διαφορετικές gay σκηνές και φυσικά για τις γαστρονομικές ανακαλύψεις μας. Αποστολή μας είναι να εμπνεύσουμε και να δείξουμε στους gay ταξιδιώτες πως μπορούν να επισκεφτούν περισσότερους προορισμούς σε όλον τον κόσμο από όσους πιθανώς νομίζουν». Τα ταξίδια τους έχουν φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, οι «New York Times», ο «Guardian» και η «Huffington Post».
«The Blonde Abroad», γυναικεία υπόθεση
H Κίκι έφτιαξε το δικό της blog με σκοπό «να βοηθήσω τις γυναίκες να βρουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να ταξιδέψουν στον κόσμο». Πρόκειται για μία κομψή ιστοσελίδα με καλογραμμένα κείμενα και ατμοσφαιρικές φωτογραφίες. Οι προτάσεις είναι πολλές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλή προορισμό για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες». Την ίδια στιγμή, στην ενότητα «Η διαφορετικότητα στο ταξίδι», φιλοξενεί τη μαρτυρία μιας μαύρης κοπέλας (το gophari.com της ταξιδιωτικής blogger Farirai) που επισκέφθηκε τη χώρα μας και η οποία ισχυρίζεται: «Ως μαύρη, ενώ περπατούσα στην Αθήνα, οι άνθρωποι σταματούσαν διαρκώς εμένα και τους φίλους μου και μας ζητούσαν να φωτογραφηθούν μαζί μας. Ηθελαν επίσης να αγγίξουν τα πλεγμένα μαλλιά μας. Ενιωσα περίεργα να ποζάρω πλάι σε αγνώστους χωρίς να γνωρίζω τις προθέσεις τους… Γι’ αυτό άρχισα να λέω «όχι»». Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε το αληθές των λόγων της, αλλά: Το Internet είναι ένας χώρος όπου ο καθένας γράφει ό,τι θέλει, όχι απαραιτήτως επειδή έχει κακή πρόθεση (υπάρχουν και πολλοί τέτοιοι), αλλά πιθανώς επειδή δεν κατάλαβε, παρανόησε κ.λπ. Κοντολογίς, όσο ωραίο κι αν είναι να χάνεσαι στα κείμενα και στις φωτογραφίες των ταξιδιωτικών bloggers και των influencers, αν θέλεις και εσύ να οργανώσεις το δικό σου ταξίδι, είναι απαραίτητο να κάνεις τη δική σου έρευνα. Ωστε να βγάλεις τα δικά σου, όσο γίνεται πιο ασφαλή, συμπεράσματα. Και να απολαύσεις το ταξίδι!

