«Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν δημιουργήθηκαν από την ενέργεια»

«Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν δημιουργήθηκαν από την ενέργεια» | tovima.gr

Το σημείο αιχμής του αμερικανικού non paper είναι αυτό στο οποίο γίνεται αναφορά στις πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες του ωκεανογραφικού σκάφους «Nautical Geo» (για τη χαρτογράφηση του βυθού σχετικά με την πιθανή όδευση του EastMed) που προκάλεσαν την αντίδραση της Αγκυρας και σύμφωνα με την Ουάσιγκτον μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των εντάσεων. Καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Euro-Asia και Euro-Africa Interconnectors, το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα συμβεί αν η Τουρκία, όπως έχει ήδη δείξει στην περίπτωση του Euro-Asia, προσπαθήσει να εμποδίσει και αυτά τα projects. Τι θα πράξουν οι ΗΠΑ;

«Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση» παρατηρεί ο κ. Χόκστιν. «Το ζήτημα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν δημιουργήθηκε από την ενέργεια και δεν θα λυθεί από την ενέργεια. Είναι ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν εντάσεις, αλλά αυτό δεν έπαιξε, ούτε παίζει, ρόλο στην απόφασή μας. Η πολιτική μας δεν καθοδηγείται από τις πιθανές εντάσεις. Εχουμε υποστηρίξει και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ηλεκτρική διασύνδεση. Εχω ενθαρρύνει», σημειώνει, «κυβερνήσεις όπως του Λιβάνου και της Τουρκίας ότι αντί να ανθίστανται σε σημαντικούς τομείς πιθανής συνεργασίας, δεν θα έπρεπε να εστιάζουν στο πώς θα τους σταματήσουν αλλά στο πώς να ενταχθούν σε αυτούς».

Εκφράζει την απογοήτευσή του ότι η αμερικανική τοποθέτηση περιγράφηκε αρνητικά, αλλά επαναλαμβάνει ότι «δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τις εντάσεις. Εχουμε πάντα εργαστεί στην περιοχή αυτή με τους συμμάχους μας για να βρούμε με ποιον τρόπο θα υπάρξουν λύσεις σε αυτές, χωρίς να παραδινόμαστε μπροστά σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό: την ευκαιρία για επέκταση του ενεργειακού κόμβου που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο ως προμηθευτή της Ευρώπης. Αυτός είναι ο στόχος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk