Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) συγκρίνει πώς φαίνονται οι σχέσεις Ελλάδας – Κίνας μέσα από τον φακό των ελληνικών και κινεζικών μέσων ενημέρωσης και καταλήγει σε ορισμένα απροσδόκητα συμπεράσματα.
Το θέμα της πανδημίας επικράτησε στα ελληνικά ΜΜΕ το 2020 και η Κίνα κατείχε σημαντική θέση σε αυτή τη συζήτηση. Ωστόσο, η κυρίαρχη θεματολογία αφορούσε τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με προεξάρχουσα την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους δημοσιεύθηκαν αρκετά άρθρα για τις διαμάχες μεταξύ του ΟΛΠ και τοπικών φορέων, όπως και μεταξύ της κινεζικής πλευράς και της ελληνικής κυβέρνησης.
Με τη σειρά τους, τα επίσημα κινεζικά ΜΜΕ αφιέρωσαν πολλά άρθρα στην παράδοση ιατρικού εξοπλισμού στην Ελλάδα και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων για τη βοήθεια από την Κίνα. Το δε λιμάνι του Πειραιά αποκαλούνταν σταθερά «το κεφάλι του δράκου» στον νέο Δρόμο του Μεταξιού στην Ευρώπη, ενώ τονίζονταν με κάθε ευκαιρία οι λαμπρές προοπτικές της περαιτέρω διμερούς συνεργασίας.
Διαφορετικές εικόνες
Η έρευνα ανέδειξε δύο πολύ διαφορετικές όψεις των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Στα ελληνικά ΜΜΕ καταγράφεται κατά μέσο όρο αρνητικό συναίσθημα για την Κίνα και τις διμερείς σχέσεις. Αντίθετα, τα κινεζικά ΜΜΕ παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη εικόνα της Ελλάδας και της σχέσης της με την Κίνα. Η οικονομική συνεργασία αποτελεί κοινό πεδίο στην ειδησεογραφία των ΜΜΕ και στις δύο χώρες, ωστόσο οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό των κινέζων συναδέλφων τους για τη «συγγένεια» μεταξύ των δύο πολιτισμών ή την ελληνοκινεζική πολιτική συμπόρευση.
Τα κινεζικά ΜΜΕ προωθούν συγκεκριμένη και ανελλιπώς θετική θεματολογία, παραλείποντας ορισμένες «άβολες» ειδήσεις. Η επιλεκτική στάση τους φάνηκε στην αποσιώπηση των εντάσεων στο λιμάνι του Πειραιά. Αλλο ένα ενδιαφέρον παράδειγμα σχετίζεται με το γεγονός ότι Κινέζοι αποτελούν τουλάχιστον το 75% των κατόχων Χρυσής Βίζας, ωστόσο κανένα επίσημο κινεζικό μέσο ενημέρωσης δεν καλύπτει αυτή την εξέλιξη, πιθανώς γιατί η έξοδος των κινέζων πολιτών θεωρείται θέμα πολιτικά ευαίσθητο για το Πεκίνο.
Κινεζική επίθεση φιλίας
Τα κινεζικά ΜΜΕ προβάλλουν σταθερά δύο συγκεκριμένα αφηγήματα. Το πρώτο εμφανίζει την Κίνα ως μια καλοκάγαθη υπερδύναμη. Το δεύτερο αφορά τις ελληνοκινεζικές σχέσεις και παρουσιάζει την Κίνα ως έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας, έστω και με μεγάλη δόση υπερβολής. Δεδομένου ότι τα κινεζικά ΜΜΕ υπηρετούν ξεκάθαρα την εξωτερική πολιτική του Πεκίνου, είναι ολοφάνερο πως οι κινεζικές αρχές έχουν επιλέξει μια φιλική στάση απέναντι στην Ελλάδα, πιθανώς εν όψει της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Δύσης και Κίνας.
Το σύνολο της έκθεσης διατίθεται στον ακόλουθο ιστότοπο:
https://idos.gr/wp-content/uploads/2021/03/Sino-Greek-Relations_in_Media_18-3-2021.pdf.