Οι 10 προτεραιότητες στις μεταρρυθμίσεις
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Η ελληνική οικονομία ξεκινά το 2020 με αρκετά σημαντικές υποχρεώσεις: επίτευξη πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% και προσπάθεια για ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από 2%. Η Ελλάδα για να επιτύχει σε αυτή την προσπάθεια απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απαρέγκλιτη υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης. Απαιτείται η προσήλωση στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για την υλοποίηση κατά προτεραιότητα παραγωγικών επενδύσεων.
Εχει ειπωθεί επανειλημμένα στον δημόσιο διάλογο ότι για τα επόμενα 3-4 χρόνια η οικονομία μας έχει ανάγκη από επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Είναι η ελπίδα όλων μας για τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας που θα καταφέρουν να μειώσουν την ανεργία στο μισό, και να βρει δουλειά το μεγαλύτερο μέρος από τους 920.000 ανέργους στη χώρα μας.
Ουσιαστικά ζητούμε την επαναφορά της πατρίδας μας στη διεθνή αγορά επενδύσεων. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Οταν, για άλλη μία φορά…, έχουμε να ανταγωνισθούμε την Ιρλανδία, η οποία, όπως κι εμείς, βγαίνει από τα μνημόνια αλλά με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5%-7%, μιας και έχει καταφέρει να προσελκύσει το 30% περίπου των ευρωπαϊκών επενδύσεων. Παράλληλα, έχουμε να ανταγωνισθούμε την Πορτογαλία, η οποία ήδη έχει επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% και συνεχίζει ακάθεκτη, προσελκύοντας καθημερινά επενδύσεις.
Βεβαίως, η χώρα για να βαδίσει τον δρόμο της ανάπτυξης θα πρέπει να επιλύσει το ταχύτερο δυνατό ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό των κόκκινων δανείων. Το απόθεμα των κόκκινων δανείων ξεπερνά τα 80 δισ. €, και αποτελεί βασικό εμπόδιο στη λειτουργία των τραπεζών, άρα στη λειτουργία συνολικά του κυκλώματος της οικονομίας. Περαιτέρω καθυστέρηση στην αναδιάρθρωσή τους συνεπάγεται χρονική παράταση εξόδου της χώρας μας από την κρίση.
Δεν είναι δυνατόν να παρατείνεται στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού, με τη συντήρηση ανύπαρκτων επιχειρήσεων, που υπάρχουν εδώ και χρόνια σε βάρος των υγιών και συνεπών σε κάθε είδους υποχρέωση.
Για όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι αξίζει να αναφερθεί ένα από τα αποτελέσματα έρευνας γνώμης που διενέργησε πρόσφατα (Δεκέμβριος 2019) ο ΣΒΕ, και στο οποίο αποτυπώνονται, σύμφωνα πάντα με τη γνώμη των επιχειρήσεων, οι 10 προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα τρία χρόνια:
– Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής: 92%.
– Ενισχύσεις και κίνητρα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας: 90%.
– Μείωση των συντελεστών φορολογίας: 89%.
– Λιγότερο αυστηροί κανόνες δανειοδότησης επιχειρήσεων: 83%.
– Ισχυρότερα κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων: 78%.
– Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων: 75%.
– Βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος: 70%.
– Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων: 68%.
– Πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις: 65%.
– Μείωση του κόστους ενέργειας: 59%.
Είναι φανερό λοιπόν ότι πρέπει να γίνει αυτό που τονίστηκε στην αρχή αυτού του άρθρου: η απαρέγκλιτη εφαρμογή από την κυβέρνηση όλων των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, για να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις του ΣΒΕ για την ανάταξη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση είναι:
1. Απαρέγκλιτη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης για τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα.
2. Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και πολίτες.
3. Περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς εργασίας, με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
4. Παροχή επενδυτικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων
5. Βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και θεσμοθέτηση ευνοϊκότερων όρων απ’ τους σημερινούς για την παροχή ρευστότητας και την υλοποίηση επενδύσεων.
6. Παροχή κινήτρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
7. Ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων δανείων», το οποίο αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και ευθεία απειλή για τη βιωσιμότητα των συνεπών επιχειρήσεων.
8. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση προ-τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών, για τη διευκόλυνση της εξαγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.
9. Μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.
10. Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και ειδικά εκείνων που έχουν μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών με τις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησής τους και στην αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων που διευκολύνει τη συναλλαγή τους με επιχειρήσεις και πολίτες.
Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης είναι προέδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

