Oh… legendary summer wine
Τα πιο εκλεκτά κρασιά του κόσμου, τα πιάτα με τα οποία συνδυάζονται και ο ιδανικός τρόπος να τα απολαύσουμε… στις παραλίες των Κυκλάδων.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Λευκό, κόκκινο ή ροζέ για το καλοκαίρι; Η απάντηση, προς μεγάλη χαρά όσων είναι λάτρεις του κόκκινου κρασιού, δεν είναι και τόσο αυτονόητη τελικά. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Ματθίδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Οινοχόων και λέκτορα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του WSPC® (Wine & Spirit Professional Center), μπορούμε να απολαύσουμε ένα pinot noir, ένα merlot με χαμηλό τανικό επίπεδο, ένα ελαφρύ Αγιωργίτικο χωρίς βαρέλι, ακόμη και τις ημέρες – και κυρίως τις νύχτες – που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα πιο υψηλά του επίπεδα. Το μυστικό, όπως και για όλα τα κρασιά, βρίσκεται στο σερβίρισμά τους. Αν διατηρούμε την ιδανική θερμοκρασία του κόκκινου στους 16°-18°C, βάζοντάς το σε μια σαμπανιέρα με λίγο πάγο και περισσότερο νερό και του λευκού στους 8°-10°C (περισσότερος πάγος και λιγότερο νερό), μπορούμε να πιούμε σχεδόν ό,τι θέλουμε.
Και αυτό που θέλουμε είναι το καλύτερο μπουκάλι που μπορεί να αντέξει η τσέπη μας. Για λίγους τυχερούς αυτό μεταφράζεται σε πάρα πολλά ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για ένα μπουκάλι κρασί είναι 558.000 δολάρια το 2018 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα Romanée-Conti του 1945 που θεωρείται το καλύτερο της Βουργουνδίας – της περίφημης περιοχής της Γαλλίας που τα τελευταία χρόνια παράγει όλο και λιγότερες ποσότητες του εκλεκτού οίνου της εκτοξεύοντας εντυπωσιακά τις τιμές του.
Η μειωμένη προσφορά, όμως, είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές των κρασιών, κάνοντας την αγορά τους να μοιάζει έντονα με το χρηματιστηριακό είδος. Η ιστορία ενός οινοποιείου, η καταγωγή του κρασιού, το αν η δημοπρασία πραγματοποιείται για φιλανθρωπικό σκοπό και το αν ο αγοραστής βρίσκεται σε καλή διάθεση την ημέρα εκείνη μπορούν να κάνουν ένα μπουκάλι να πουληθεί πολλές φορές πάνω από την «αντικειμενική» του αξία – αν μπορούμε να μιλήσουμε για αντικειμενική αξία στον κόσμο των κρασιών.
Ως προς το ποιοτικό αποτέλεσμα, πάντως, όπως μας λέει ο κ. Ματθίδης, το πιο σημαντικό είναι το λεγόμενο «τερουάρ». Ενας όρος που σημαίνει όχι μόνο το έδαφος στο οποίο βρίσκεται ένα αμπέλι, όπως νομίζουμε οι περισσότεροι, αλλά ολόκληρο το οικοσύστημα που το περιβάλλει. Αυτό είναι που κάνει, για παράδειγμα, το ασύρτικο της Σαντορίνης ένα από τα πιο επιθυμητά ελληνικά κρασιά παγκοσμίως. Ενα τερουάρ χαρακτηριστικό χάρη στο ηφαιστειογενές έδαφος, τα ορυκτά του εδάφους ή το γεγονός πως δεν μπορεί να επιβιώσει εκεί η φυλλοξήρα που κατέστρεψε το 50% των αμπελώνων της Γαλλίας τον 19ο αιώνα. Είναι ο λόγος που η καταγωγή των κρασιών έχει τόσο μεγάλη σημασία και που χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στο καλό κρασί.
Φυσικά, εντυπωσιακά καλά κρασιά γίνονται στη χώρα μας καθώς και στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στη Χιλή, στην Αργεντινή, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα, το πιο ακριβό κρασί του κόσμου (εκτιμώμενη τιμή πώλησης μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια) είναι από την Ουγγαρία. Πρόκειται για τον Royal Tokaji Essencia 2008, έναν γλυκό οίνο που φτιάχνεται αποκλειστικά από χυμό σταφίδων που επιλέγονται μία-μία, η ζύμωση του οποίου μπορεί να διαρκέσει και χρόνια και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι μόλις 2%-4%.
Καλοκαιρινά ταιριάσματα
Παραμένοντας, κατά κάποιον τρόπο, στο θέμα μας, τα πιάτα με θαλασσινά ταιριάζουν με λευκά κρασιά αλλά και με αφρώδη. Υπάρχουν ψάρια με υψηλό πρωτεϊνικό χαρακτήρα. Αυτά μπορούμε να τα συνδυάσουμε με ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί, όπως είναι τα pinot noir. Τα οστρακόδερμα ταιριάζουν πολύ, όχι μόνο με τα λευκά, αλλά και με τα ροζέ.
Στις μακαρονάδες με φρέσκια σάλτσα ντομάτας ταιριάζουν τα ελαφρά αρωματικά κόκκινα ή τα ροζέ, όπως και κάποια ξηρά λευκά. Με τα λαδερά μας προτιμάμε λευκά κρασιά με «φυτικό» χαρακτήρα όπως π.χ. ένα sauvignon blanc. Πολύ «της μόδας» είναι τα τελευταία χρόνια τα ροζέ κρασιά και καθόλου δεν μας ενοχλεί αυτό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που αποτελούν ιδανική επιλογή τόσο για τα λαδερά με ντομάτα όσο και για το τηγανητό μπαρμπουνάκι ή τις γαρίδες σαγανάκι.
Κεφάλαιο sushi
Το καλοκαίρι το σούσι αποτελεί το ιδανικό γεύμα. Το πώς το συνδυάζουμε, όμως, με κρασί είναι ένα θέμα αρκετά αμφιλεγόμενο, αφού εξαρτάται από το ψάρι που χρησιμοποιούμε, αλλά και από τον αρωματικό χαρακτήρα. Τα λευκά κρασιά και οι σαμπάνιες είναι ιδανικά για να συνδυαστούν με το umami (η λεγόμενη 5η γεύση της απόλυτης ισορροπίας) του ωμού ψαριού. Το ασύρτικό μας όπως και ένα Riesling είναι αγαπημένες επιτυχείς επιλογές.
Το σούσι, όμως, θα μπορούσε άνετα να συνδυαστεί και με ένα ροζέ τύπου Προβηγκίας ή και με ένα ελαφρύ κόκκινο, εφόσον έχουμε πρωτεϊνικό χαρακτήρα στο φαγητό μας (π.χ. ψάρι τόνο). Σε γενικές γραμμές, οι χαμηλές τανίνες ενός κόκκινου Βουργουνδίας, όπως είναι τα pinot noir, είναι ό,τι πρέπει.
Με τι ταιριάζουν τα πολύ ακριβά γλυκά κρασιά;
Τα πλατό τυριών, ειδικά όσα έχουν έντονα μπλε τυριά, όπως το ροκφόρ, ταιριάζουν με σπουδαία γλυκά κρασιά όπως είναι το γαλλικό Château d’Yquem, Sauternes ή το γερμανικό Egon Müller Scharzhofberger Riesling Eiswein, Mosel. Με τα φρουτώδη επιδόρπια μπορούμε να πιούμε τα πολύ σπάνια και ιδιαιτέρως ακριβά κρασιά με κυρίαρχη ποικιλία το Riesling! Ενδεικτικά ξεχωρίζουν τα Egon Müller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, Joh. Jos. Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese Goldkapsel, Mosel και Egon Müller Scharzhofberger Riesling Eiswein, Mosel. Εις υγείαν!

