• Αναζήτηση

«O Βγενόπουλος ζει»

«O Βγενόπουλος ζει» | tovima.gr
Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν το 2014 καταλογίζει μόνο πολιτικές ευθύνες και έχει εντοπίσει μια οφειλή στην Εφορία 4,5 εκατ. ευρώ που μένει να διαπιστωθεί αν ήταν εκκαθαρισμένη ή έγινε μετά την αναγγελία των προθεσμιών του πλειστηριασμού. Ανθρακες ο θησαυρός.
Από την Εξεταστική όμως για το Ντυνάν προέκυψε κάτι σοβαρό: Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Νίκο Νικολόπουλο ο Ανδρέας Βγενόπουλος ζει και δεν έχει αποδημήσει εις Κύριον. Η «πληροφορία» αυτή δεν ξέρω αν ελήφθη σοβαρά υπόψη από την Εξεταστική Επιτροπή. Δείχνει όμως την κριτική σκέψη ορισμένων βουλευτών στους οποίους ανατέθηκε από τη Βουλή – και σωστά – να εξετάσουν αν υπάρχουν σκάνδαλα στην Υγεία.
Το όνομα του Βγενόπουλου αναφέρθηκε στην Επιτροπή γιατί η Πειραιώς αγόρασε τα δάνεια του Ντυνάν από τη Λαϊκή Τράπεζα που διοικούσε ο μακαρίτης. Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τι θα αποφασίσει η Εξεταστική για ΚΕΕΛΠΝΟ, εμβόλια και αρθροσκοπήσεις, υποθέσεις που έπονται του Ντυνάν, αλλά για να εξετάζουν ενάμιση χρόνο το Ντυνάν δύο τινά συμβαίνουν: ή δεν καταλαβαίνουν από οικονομικά στοιχεία ή έχουν δόλο. Το Ντυνάν ήταν κοινωφελές ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου. Το Δημόσιο δεν επιδοτούσε το νοσοκομείο, εκτός από το καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ. H διοίκηση οριζόταν από τον Ερυθρό Σταυρό. Λόγω κακής διαχείρισης από τη διοίκηση Μαρτίνη – έχει ήδη κατηγορηθεί για απιστία – το νοσοκομείο χρεοκόπησε. Η Πειραιώς είχε αγοράσει τα δάνειά του και για να εξασφαλίσει τα χρήματά της διενήργησε πλειστηριασμό. Στη διαδικασία δεν εμφανίστηκε άλλος ενδιαφερόμενος και η Πειραιώς απέκτησε το Ντυνάν αντί 115 εκατ. ευρώ. Με το τίμημα το νοσοκομείο επαναλειτούργησε, οι εργαζόμενοι έλαβαν τα δεδουλευμένα τους, οι απαιτήσεις του Δημοσίου ικανοποιήθηκαν στο σύνολό τους και ζημιώθηκαν οι προμηθευτές αλλά και η ίδια η τράπεζα, η οποία μέχρι σήμερα βάζει πάνω από 10 εκατ. ευρώ ετησίως για να καλύπτει τις ζημιές του. Αυτό το «σκάνδαλο», ότι δήθεν το νοσοκομείο εκλάπη από το Δημόσιο, θεώρησαν κάποιοι πως πρέπει να απασχολήσει επί ενάμιση χρόνο τη Βουλή.
ΥΓ.: Υπήρξε μια σκέψη το 2012 να ενταχθεί το Ντυνάν στο ΕΣΥ, αλλά η τρόικα το απέρριψε, αφού τότε ζητούσε μείωση δαπανών στην Υγεία και όχι να φορτωθεί το σύστημα με ένα επιπλέον νοσοκομείο που κουβαλούσε υποχρεώσεις 300 εκατ. ευρώ.
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk