Ο Τραμπ εξευτέλισε και τη Wall Street
Διώχνει από το χρηματιστήριο κινεζικές εταιρείες – Επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφαλείας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Παρόμοιο εξευτελισμό ουδέποτε υπέστη η Wall Street. Με τον ερχομό του νέου έτους το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) αποφάσισε να διαγράψει από τον πίνακα των συναλλαγών τις μετοχές τριών κινεζικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, των China Mobile Ltd, China Telecom Corp Ltd και China Unicom Hong Kong Ltd. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφαλείας.
Kωλοτούμπα
Την περασμένη Τρίτη το NYSE ανακοίνωσε ότι δεν θα εξοστρακίσει τις κινεζικές τηλεπικοινωνιακές, κρίνοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης αβάσιμες. Την Τετάρτη η εμβληματικότερη αγορά κεφαλαίων του πλανήτη, η Μέκκα του σύγχρονου χρηματιστηριακού καπιταλισμού, κάνοντας μια θεαματική κωλοτούμπα που αποκάλυψε θεσμικές αδυναμίες και ατέλειες που ήταν ντροπή να φανούν, ανακοίνωσε ότι εν τέλει θα διαγράψει τις τρεις τηλεπικοινωνιακές. Είχε προηγηθεί προσωπική παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνουτσίν προς την πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Στέισι Κάνινγκχαμ, που της «εξήγησε» ότι διαφωνεί με την απόφασή της να μη διαγράψει τις κινεζικές μετοχές.
Είναι γνωστό ότι ο Μνουτσίν διαδραματίζει τον ρόλο του υπασπιστή που μένει ορκισμένα πιστός ως το τέλος στον αρχηγό. Δεν είναι τυχαίο ότι προ ολίγων εβδομάδων πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια του Λευκού Οίκου να μπλοκάρει τη διακομματική απόφαση του Κογκρέσου για τη χορήγηση επιπλέον πακέτου 900 δισ. δολαρίων υπό μορφή επιδομάτων για τη στήριξη των Αμερικανών που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας. Ο πρόεδρος Τραμπ και ο υπασπιστής του βγάζουν φλύκταινες στο άκουσμα της λέξης «επίδομα» και επέμειναν να σταλούν εφάπαξ επιταγές στους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως αν δουλεύουν ή όχι, «ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση και η ζήτηση να φέρει προσλήψεις».
Εν πάση περιπτώσει, οι κινεζικές τηλεπικοινωνιακές μετοχές από αύριο Δευτέρα, 11 Ιανουρίου, θα πάψουν να εμφανίζονται στον πίνακα των εισηγμένων στο NYSE, βάσει της απόφασης του Λευκού Οίκου να απαγορευθούν οι αμερικανικές επενδύσεις σε εταιρείες που συνδέονται με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.
Το NYSE είναι η μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά παγκοσμίως – η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων σε αυτήν εταιρειών ξεπερνά τα 30 τρισ. δολάρια. Το 2013 εξαγοράστηκε από την εταιρεία συμμετοχών Intercontinental Exchange (ICE) του ακροδεξιού δισεκατομμυριούχου Τζέφρι Σπρέτσερ. Σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη για τις παλινωδίες του NYSE με τις κινεζικές εισηγμένες, το Reuters συνδέει την παρέμβαση Μνουτσίν με τις επαναληπτικές εκλογές για την εκλογή γερουσιαστών που έλαβαν χώρα την περασμένη Τρίτη στην Πολιτεία της Τζόρτζια.
Αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο ότι η ICE εδρεύει στην Ατλάντα της Τζόρτζια και ότι η σύζυγος του Σπρέτσερ, Κέλι Λέφλερ, ήταν η μία εκ των δύο Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που διεκδίκησαν την επανεκλογή τους στις επαναληπτικές εκλογές της περασμένης Τρίτης.
Σατανικές εφαρμογές
Δεκαπέντε μόλις ημέρες πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο εξάλλου, ο πρόεδρος Τραμπ σε μία ακόμα κινεζοφοβική έξαρση διέταξε την απαγόρευση των συναλλαγών μέσω οκτώ κινεζικών ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Στις νέες προγραφές περιλαμβάνονται η δημοφιλής πλατφόρμα πληρωμών Alipay και επίσης οι QQ Wallet, WeChat Pay, Tencent QQ, CamScanner, SHAREit, VMate και WPS Office.
Η απόφαση βεβαίως θα εφαρμοστεί σε 45 ημέρες. Οταν δηλαδή ο Τραμπ θα έχει ήδη παραδώσει την προεδρία στον Τζο Μπάιντεν (αν βεβαίως παραστεί στην τελετή παραλαβής-παράδοσης, που εξυπακούεται ότι λόγω Covid δεν θα λάβει διαστάσεις πάνδημης φιέστας, όπως συνηθίζεται). Ο Μπάιντεν πιθανόν να επανεξετάσει το ζήτημα και να μη θεωρήσει ότι όντως οι εφαρμογές ηλεκτρονικών πληρωμών συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, όπως διατείνεται ο απερχόμενος πρόεδρος.
Θύματα της κινεζοφοβικής μανίας του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πέσει πρόσφατα η εφαρμογή κοινωνικών δικτύων TikTok και παλαιότερα η γιγαντιαία εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei. Τον περασμένο μήνα, εξάλλου, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε στη μαύρη λίστα του δεκάδες κινεζικές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών την κορυφαία κατασκευάστρια ημιαγωγών SMIC και την DJI Technology, που κατασκευάζει drones
Ανέγερση 20.000 κατοικιών για τους υπαλλήλους της Amazon
Η Amazon προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη σειρά των γιγαντιαίων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων. Στόχος της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος είναι «να συμβάλει ώστε να αποκτήσουν οι Αμερικανοί πιο προσιτές κατοικίες». Ετσι, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου υποσχέθηκε να επενδύσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια για την ανέγερση ή τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό 20.000 κατοικιών σε τρεις περιοχές των ΗΠΑ: στο Σιάτλ, όπου εδρεύει, και επίσης στο Νάσβιλ και στην Ουάσιγκτον, όπου διατηρεί μεγάλες αποθήκες.
Από το 2019 η Microsoft, η Apple, το Facebook και η Google είχαν προαναγγείλει επενδύσεις από 500 εκατ. έως 2,5 δισ. δολαρίων για την ανέγερση κατοικιών και επίσης για τη χρηματοδότηση οικογενειών με μέτρια εισοδήματα ώστε να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία. Οι τεχνολογικοί γίγαντες επενδύουν στα ακίνητα και συγκεκριμένα στον τομέα των κατοικιών επειδή οι ίδιοι συμβάλλουν σημαντικά στην εκτίναξη των τιμών τους! Σε ορισμένες πόλεις, όπως στο Σαν Φρανσίσκο, και βεβαίως στην ευρύτερη περιοχή της περίφημης Κοιλάδας του Πυριτίου (Silicon Valley), είναι η αναζήτηση στέγης από τα χρυσοπληρωμένα στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών που εκτίναξαν στα ύψη τα ενοίκια και τις τιμές πώλησης. Ετσι οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται κατά μέσον όρο 6% ετησίως από το 2012, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων (ακόμα και στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας) δεν αυξάνονται αναλόγως.
$3.200 ενοίκιο τον μήνα
Τον περασμένο μήνα η Ενωση Μεσιτών του Σαν Φρανσίσκο εκτίμησε ότι η τιμή ενός μέσου σπιτιού στην πόλη έφθασε τα 1,4 εκατ. δολάρια ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Analytics-Reis που ελέγχει ο οίκος αξιολογήσεων Moody’s, το μέσο ενοίκιο που ζητούν οι ιδιοκτήτες έχει ξεπεράσει πλέον τα 3.200 δολάρια τον μήνα. Για να νοικιάσει κάποια οικογένεια ένα σπίτι με δύο υπνοδωμάτια στο Σαν Φρανσίσκο πρέπει να κερδίζει 126.800 δολάρια ετησίως για να μη δαπανά για τη στέγασή του πάνω από το 30% του εισοδήματός του – πάνω από το ποσοστό αυτό η δαπάνη για στέγαση θεωρείται μη υποφερτή.
«Είναι ευχάριστο να ακούει κανείς ότι εταιρείες σαν την Apple, την Google ή το Facebook χρηματοδοτούν τη στέγαση των εργαζομένων. Πρέπει να είμαστε όμως ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ότι οι πρωτοβουλίες τους δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Σκοτ Βίνερ.
Στην έδρα της Amazon, στο Σιάτλ, μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να έχει εισόδημα τουλάχιστον 95.000 δολάρια ετησίως για να στεγαστεί αξιοπρεπώς. Και το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός εργαζομένου στην Amazon στις ΗΠΑ ήταν 36.640 δολάρια το 2019. Ο ίδιος ο Μπέζος, που με προσωπική περιουσία 185 δισ. δολάρια είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, κέρδισε 58 φορές περισσότερα από τον μέσο υπάλληλό του τη χρονιά εκείνη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC.

