Ο θάνατοςτου γιατρού πονοκέφαλος για τον Σι Τζινπίνγκ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ο θάνατος του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου οργή στους Κινέζους, αν μη τι άλλο γιατί η αντιμετώπιση που είχε από το καθεστώς ο άνθρωπος που εντόπισε πρώτος τον κορωνοϊό έδειξε πολύ γλαφυρά δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το καθεστώς έχασε πολύτιμο χρόνο στην αρχή προσπαθώντας να αποκρύψει την ύπαρξη του νέου ιού – και όταν τελικά προχώρησε στη λήψη μέτρων, ήταν πολύ αργά γιατί ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί εκτός της πόλης Ουχάν. Και δεύτερον, ότι η έλλειψη ελευθερίας του λόγου στην Κίνα είναι τέτοια που ο γιατρός Λι κόντεψε να βρει τον μπελά του επειδή «διέδιδε ψευδείς φήμες».
Ο 34χρονος οφθαλμίατρος πέθανε την Πέμπτη επειδή κόλλησε τον κορωνοϊό φροντίζοντας ασθενείς στην Ουχάν. Είχε πρωτοστείλει ένα μήνυμα στις 30 Δεκεμβρίου, στο οποίο προειδοποιούσε συναδέλφους του για την ύπαρξη του νέου ιού. Στις 3 Ιανουαρίου τον παρενόχλησε η αστυνομία, αναγκάζοντάς τον να υπογράψει επιστολή στην οποία παραδεχόταν ότι είχε «διαταράξει την κοινωνική τάξη». Η Ουχάν τέθηκε σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου, όταν ήδη ήταν πολύ αργά.
Εκ των υστέρων, το Πεκίνο παραδέχθηκε «ελλείψεις και ανεπάρκειες» στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού που μέχρι προχθές είχε σκοτώσει τουλάχιστον 637 άτομα στην Κίνα, από τα τουλάχιστον 31.211 που έχουν μολυνθεί, ενώ έχει εξαπλωθεί σε άλλες 27 χώρες μολύνοντας 300 και πλέον άτομα, από τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους δύο. Οι περισσότεροι από τους θανάτους σημειώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι όπου βρίσκεται η Ουχάν.
«Επική πολιτική καταστροφή» για το κινεζικό καθεστώς χαρακτηρίζει την υπόθεση ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα. Δείχνει όμως τη νοοτροπία που επικρατεί υπό τη διακυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, του οποίου ολόκληρος ο μηχανισμός προσπαθεί πλέον να πείσει 1,4 δισ. Κινέζους ότι το σύστημα λειτουργεί και δεν κατέρρευσε μπροστά στη σοβαρή αυτή απειλή για τη δημόσια υγεία. Αλλά οι Κινέζοι, με αφορμή τον θάνατο του γιατρού Λι, έχουν ξεχυθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, λιγότερο ή περισσότερο καλυμμένα, επικρίνουν το καθεστώς και την έλλειψη ελευθερίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε προχθές ότι υπάρχει χρόνια έλλειψη από μάσκες, γάντια και άλλον εξοπλισμό που προστατεύει από τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Το οικονομικό κόστος από την επιδημία είναι τεράστιο και δεν αφορά μόνο την Κίνα, όπου ακόμη και η Σανγκάη μοιάζει με πόλη-φάντασμα και όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλα εργοστάσια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω του ιού, διαταράσσοντας την τροφοδοσία παγκοσμίως. Οι μαζικές ακυρώσεις κινέζων τουριστών επηρεάζουν την τουριστική βιομηχανία σε όλον τον κόσμο, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να μην πετούν από και προς την Κίνα.
Επαγρύπνηση για τον εντοπισμό κρουσμάτων
Οι Αρχές και οι επιστήμονες στη χώρα μας βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων, μια διαδικασία δύσκολη, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο καθηγητής Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κ. Σωτήριος Τσιόδρας. «Η νόσος από τον νέο κορωνοϊό στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει ελαφρά συμπτωματολογία, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Γι’ αυτό και έχει τεράστια σημασία η ευαισθητοποίηση του κοινού που έρχεται από τις χώρες με συνεχιζόμενη μετάδοση – αυτή τη στιγμή πρόκειται για την Κίνα – ώστε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, να διαγνωστούν εγκαίρως και να σταματήσει η αλυσίδα της μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή στόχος μας είναι η επαγρύπνηση για την πρώτη περίπτωση της νόσου και η αύξηση της ετοιμότητας για την πιθανότητα διασποράς του ιού».
Μετά την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων τεράστια σημασία έχει και η εργαστηριακή ετοιμότητα. Και αυτή υπάρχει, όπως σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το οποίο αποτελεί ένα από τα Κέντρα Αναφοράς για τον ύποπτο κορωνοϊό, κ. Αθανάσιος Τσακρής. «Μέχρι στιγμής έχουμε ελέγξει περί τα 25 ύποπτα δείγματα. Η γρήγορη εργαστηριακή διάγνωση παίζει μεγάλο ρόλο στην ετοιμότητα της χώρας – μπορούμε να εξαγάγουμε αποτελέσματα μέσα σε περίπου τρεις ώρες από τη στιγμή που θα παραλάβουμε το δείγμα. Τα αεροδρόμια της Ελλάδας δεν θεωρούνται τόσο υψηλού κινδύνου όσο γειτονικών χωρών για την εισαγωγή κρουσμάτων. Ακόμα όμως και αν έχουμε θετικό περιστατικό, πρέπει τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων να είναι δρακόντεια ώστε το περιστατικό να απομονωθεί ταχέως και να κοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού» υπογραμμίζει ο κ. Τσακρής.

