Ο Sir Stelios κλιμακώνει τον πόλεμο με easyJet και Airbus
Στο στόχαστρο του μεγαλομετόχου η διοίκηση του low cost αερομεταφορέα και η συμφωνία απόκτησης 107 αεροσκαφών
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ο μεγαλομέτοχος της easyJet Στέλιος Χατζηιωάννου στρέφει ολομέτωπα τα βέλη του εναντίον της Airbus, κλιμακώνοντας την εμφύλια σύρραξη με τη διοίκηση του low-cost αερομεταφορέα με μια πρωτοφανή πρωτοβουλία. Μέσα στην εβδομάδα ο ελληνοκύπριος επιχειρηματίας πρόσφερε από την προσωπική του περιουσία αμοιβή 5 εκατ. στερλινών σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ακύρωση της συμφωνίας απόκτησης 107 νέων, «άχρηστων» αεροσκαφών, όπως τα χαρακτηρίζει, από την Airbus.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει λόγο για σκάνδαλο, μετά την καταδίκη της αεροναυπηγικής βιομηχανίας από τη βρετανική Δικαιοσύνη στο τέλος Ιανουαρίου για δωροδοκία στελεχών αεροπορικών εταιρειών σε όλον τον κόσμο και την επιβολή κυρώσεων ύψους 3 δισ. ευρώ. Μετά την απόφαση ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο να διερευνηθεί κατά πόσο αντίστοιχες πρακτικές χρησιμοποιήθηκαν κατά τη σύναψη των συμφωνιών με την easyJet, όμως το αίτημα απορρίφθηκε.
Αποκαλώντας τα μέλη της σημερινής διοίκησης «αχρείους», με επικεφαλής τον μη εκτελεστικό πρόεδρο Τζον Μπάρτον, τους κατηγορεί ότι, ενώ τα 337 αεροσκάφη της εταιρείας παραμένουν καθηλωμένα λόγω κορωνοϊού, κάνουν τα πάντα για να διατηρηθεί η «επαχθής» σύμβαση, αξίας 4,5 δισ. στερλινών, που θα απομυζήσει τη ρευστότητα της easyJet, προσφέροντας ζεστό χρήμα στο γαλλογερμανικό μονοπώλιο της Airbus.
Σημειώνει μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η ακύρωση της σύμβασης, «η easyJet θα ξεμείνει από λεφτά τον Αύγουστο του 2020, ίσως και νωρίτερα».
Τη στιγμή που η εταιρεία έχει να λογοδοτήσει, πρώτον, στους μετόχους της, καθώς πλην της οικογένειας Χατζηιωάννου, που κατέχει το 34%, το υπόλοιπο ανήκει κυρίως σε συνταξιοδοτικά ταμεία που αξιοποιούν τα μερίσματα για να πληρώσουν συντάξεις, «και θα χάσουν τα λεφτά τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο κ. Χατζηιωάννου.
Δεύτερον, στους βρετανούς φορολογουμένους, δεδομένου ότι ο αερομεταφορέας έλαβε ήδη δάνειο 600 εκατ. στερλινών με εγγύηση του Δημοσίου ως ενίσχυση λόγω COVID-19, το οποίο και θα πρέπει να αποπληρωθεί τον Μάρτιο του 2021. «Εάν έστω και μία δεκάρα της easyJet πάει σε αυτόν τον μη βρετανικό προμηθευτή, ενώ η ίδια η εταιρεία αθετεί τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις στο μέλλον, τότε θα μηνύσω προσωπικά αυτούς τους απατεώνες για παράβαση των καθηκόντων τους» σημειώνει. Και, τέλος, στους πελάτες που έχουν πληρώσει 1 δισ. στερλίνες σε εισιτήρια, τα οποία θα πρέπει να εξαργυρώσουν μελλοντικά ως voucher λόγω κορωνοϊού, αλλά και τους εργαζομένους, προειδοποιώντας ότι 15.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο.
Πρακτικές δωροδοκίας και αχυράνθρωποι
Εντείνοντας την επίθεση κατά της Airbus, ο κ. Χατζηιωάννου σημειώνει ότι η βιομηχανία κατάφερε να τριπλασιάσει κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες την παραγωγή της (από 20 A320 σε 60 μηνιαίως), δωροδοκώντας στελέχη ακόμα και ζημιογόνων αεροπορικών εταιρειών διεθνώς, ώστε να τα αγοράζουν σε ολοένα και υψηλότερες τιμές. Ως αποτέλεσμα, μεγάλοι εθνικοί carriers, όπως οι Air France και Alitalia, θα χρειαστεί να αναζητήσουν κρατικές επιχορηγήσεις ή και να κρατικοποιηθούν. Στην τελευταία του ανακοίνωση, ο μεγαλομέτοχος της easyJet βάζει στο στόχαστρο και ορισμένους «φαινομενικά» ανεξάρτητους διαχειριστές κεφαλαίων, τους οποίους χαρακτηρίζει «αχυρανθρώπους της Airbus» που επενδύουν σε μετοχές της εταιρείας για να σπρώξουν την αγορά αεροσκαφών. Κατονομάζει, μάλιστα, τρεις συγκεκριμένες εταιρείες, τις Invesco, Ninety One και Phoenix, οι οποίες, κατά τον επιχειρηματία, αρνήθηκαν να απαντήσουν εάν κατέχουν χρήματα της Airbus ή του συνταξιοδοτικού της ταμείου.
«Προσέχουμε την υγεία μας και την οικονομική ευρωστία μας»
Σταδιακά και βήμα-βήμα θα επιστρέψουν στα γραφεία και στον φυσικό χώρο εργασίας τους οι εργαζόμενοι στον Ομιλο MYTILINEOS τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των ιδίων και των συναδέλφων τους. Με επιστολή του προς τους εργαζομένους ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος (φωτογραφία) ευχαριστεί για την επιτυχία να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία της εταιρείας σε πρωτόγνωρες συνθήκες και αποφάσεις, όπως το δίκτυο επικοινωνίας και διαχείρισης που αποτελείται από ειδικές ομάδες σε όλες τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τις εφαρμογές τηλεργασίας για το 90% του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται σε γραφεία.
Και σημειώνει τα εξής:
«Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στις παραγωγικές μονάδες μας, που όλο αυτό το διάστημα λειτουργούν απρόσκοπτα, εισφέροντας ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία και στο ΑΕΠ, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, χωρίς εκπτώσεις ωστόσο στην υγιεινή και στην ασφάλεια των εργαζομένων μας. Η λήξη των μέτρων απαγόρευσης της κυβέρνησης στις 4 Μαΐου δεν τερματίζει την υγειονομική περιπέτειά μας, αλλά μας βάζει σε μια νέα πραγματικότητα. Είναι η αρχή μιας νέας φάσης στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε, για να μην υπονομεύσουμε όσα έχουμε καταφέρει όλοι μαζί. Φυσικά, όλη αυτή η περιπέτεια δεν είχε υγειονομική διάσταση μόνο. Η πανδημία έχει επηρεάσει το σύνολο των δραστηριοτήτων, κοινωνικών και επιχειρηματικών, συνεπώς και την οικονομία τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και επικεντρωνόμαστε με προσήλωση στους δύο άξονες που θα συνεχίζουν να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά μας, την υγεία και την οικονομική μας ευρωστία».
Κάμψη 23% εφέτος στον κλάδο των κοντέινερ
Πρωτοφανή κάμψη της τάξεως του 23% αναμένεται να εμφανίσει εφέτος ο όγκος των διακινούμενων εμπορευμάτων στους ανά τον κόσμο τερματικούς σταθμούς των κοντέινερ εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS Morningstar. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ως εκ τούτου θα επηρεαστεί άμεσα από την προϊούσα κρίση. Τον Απρίλιο του 2020 το ΔΝΤ προέβλεψε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3% τη χρονιά που διανύουμε, θυμίζει η DBRS Morningstar. Από το 2001 η μόνη περίοδος συρρίκνωσης του όγκου διακινούμενων με κοντέινερ εμπορευμάτων που σημειώθηκε ήταν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ είχε μειωθεί μόλις κατά 0,5%. Την επόμενη χρονιά από την κρίση εκείνη ο όγκος των διακινούμενων εμπορευμάτων ανέκαμψε πλήρως. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί το 2021, διότι προτού ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, το διεθνές εμπόριο υφίστατο τις επιπτώσεις του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Ο όγκος των συναλλαγών στους κινεζικούς τερματικούς σταθμούς έχει ανακάμψει, αλλά σε ορισμένους προορισμούς οι ακυρώσεις φθάνουν το 35%, επισημαίνει η DBRS Morningstar.

