Ο νέος κορωνοϊός, όπως δείχνουν ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία, εξαπολύει μια γενικευμένη, πολυεπίπεδη επίθεση στο ανθρώπινο σώμα. Δεν πέφτουν μόνο οι πνεύμονες «θύματά» του, αλλά πολλά συστήματα του οργανισμού – από το γαστρεντερικό και το ανοσοποιητικό ως τους νεφρούς και το ήπαρ. Ο πανδημικός SARS-CoV-2 όμως… στοχεύει επίσης ψηλά, πολύ ψηλά, ακόμα και τον πιο προηγμένο «ζωντανό υπολογιστή» που κρύβεται μέσα στο κεφάλι μας, απειλώντας να επιβάλει «lockdown» σε πολλές από τις υψίστης σημασίας λειτουργίες του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή. Η… επικίνδυνη σχέση του νέου κορωνοϊού με τον εγκέφαλο, περί ου ο λόγος, αρχίζει να έρχεται σταδιακά στο φως και έχει να αποκαλύψει πολλά αποτελώντας μια ακόμα «πυξίδα» για τους ειδικούς που αντιμετωπίζουν ασθενείς με COVID-19 στο εν πολλοίς … αχαρτογράφητο ταξίδι που κάνουν ενάντια στον ιό. Ανοσμία, πονοκέφαλοι, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια είναι μόνο κάποιες από τις πτυχές της σύνδεσης ιού και εγκεφάλου που αναδύονται μέρα με τη μέρα κρούοντας στους γιατρούς τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο SARS-CoV-2 στο νευρικό σύστημα. Το
ΒΗΜΑ-Science παρουσιάζει σήμερα τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη σχέση του νέου κορωνοϊού και του εγκεφάλου με τη βοήθεια του καθηγητή Νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κ. Δαμιανού Σακά. Μια σχέση, όπως όλα δείχνουν, ισχυρή, η οποία ουκ ολίγες φορές ξεφεύγει από το «ραντάρ» των ειδικών αλλά και του πληθυσμού, παρότι σε αρκετές περιπτώσεις το πρώτο σύμπτωμα εκδήλωσης του ιού αφορά, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, το νευρικό σύστημα!

Αιφνίδια
ανοσμία
Ναι, ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, άλλοτε ήπια και άλλοτε ακόμα και πολύ σοβαρά, αναφέρει ο κ. Σακάς. «Υπάρχουν εκδηλώσεις της νόσου COVID-19 που έχουν αναφερθεί διεθνώς και αφορούν συμπτώματα όπως απώλεια οσμής και γεύσης – εμφανίζονται πολύ συχνά σε άτομα με SARS-CoV-2 –, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, κεφαλαλγία, ακόμα και επιληπτικές κρίσεις. Εκείνο που έχει προβληματίσει αρκετούς επιστήμονες είναι το γεγονός ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει ανοσμία. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα κεντρικά τμήματα των οσφρητικών κυττάρων βρίσκονται μέσα στον εγκέφαλο, αλλά οι τελικές απολήξεις τους εντοπίζονται μέσα στη ρινική χοάνη, στη μύτη μας, και αποτελούν στην πραγματικότητα μια προέκταση του εγκεφάλου μας που είναι εκτεθειμένη στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι σαφές πλέον ότι ο ιός προκαλεί ανοσμία προσβάλλοντας τα οσφρητικά κύτταρα ή τουλάχιστον καθιστώντας δυσλειτουργικές τις απολήξεις τους. Μάλιστα η αιφνίδια απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα και να προηγηθεί των άλλων συμπτωμάτων όταν ένα άτομο προσβληθεί από τον SARS-CoV-2».
Μέχρι σήμερα έχει ανακοινωθεί ένας αξιοσημείωτος αριθμός ασθενών με COVID-19 που υπέστησαν σχετικώς ήπια νευρολογικά προβλήματα και ένας μικρός αριθμός ασθενών που υπέστησαν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα – ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα ασθενείς εμφανίζουν έστω και ήπια νευρολογικά συμπτώματα. «Οι πρώτες ανακοινώσεις σχετικά με προσβολή του εγκεφάλου από τον SARS-CoV-2 έγιναν από νευρολόγους στη Γουχάν της Κίνας, οι οποίοι ανέλυσαν τους φακέλους 214 ασθενών από το Νοσοκομείο “The Union” του Πανεπιστημίου Huazhong σε συνεργασία με τον Ντέιβιντ Γουάνγκ, νευρολόγο στο Νευρολογικό Ινστιτούτο Barrow στο Φοίνιξ των ΗΠΑ. Oι ερευνητές διαπίστωσαν, όπως ανέφεραν στο “JAMA Neurology”, ότι το 36,4 % των ασθενών ανέπτυξε νευρολογικά συμπτώματα – με πιο συχνά την κεφαλαλγία, την αστάθεια, τη ζάλη, την απώλεια όσφρησης, τη συγχυτική κατάσταση. Μια μικρή ομάδα ασθενών ανέπτυξε σοβαρότερα προβλήματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, ενώ κατεγράφησαν ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια» σημειώνει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και προσθέτει ότι σε ένα μικρό, αλλά όχι αμελητέο, ποσοστό ασθενών τα νευρολογικά προβλήματα εμφανίστηκαν προτού καν παρουσιαστούν τα θεωρούμενα «κλασικά» συμπτώματα της νόσου COVID-19, όπως ο βήχας ή ο πυρετός. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους κριτές του άρθρου στο “JAMA”, ο νευρολόγος του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο Αντριου Τζόζεφσον, έγραψε ότι “πέραν των πνευμονολογικών επιπλοκών, φαίνεται ότι υπάρχει ένας αξιοσημείωτος αριθμός νευρολογικών επιπλοκών τις οποίες γιατροί και ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν”».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω