Κάποτε ήταν φίλοι και στενοί συνεργάτες. Ο ένας ρώσος μεγιστάνας, που έχει πλέον πουλήσει την περιουσία του στη Ρωσία και δραστηριοποιείται στη Δύση, και ο άλλος ελβετός έμπορος έργων τέχνης. Σήμερα σέρνουν ο ένας τον άλλον στα δικαστήρια. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ καταδιώκει τον Ιβ Μπουβιέ σε όλον τον κόσμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια: έχει καταθέσει μηνύσεις εναντίον του στο Μονακό, στην Ελβετία, στη Γαλλία, στη Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κογκ και στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι ο Ελβετός τού χρωστάει 1 δισ. δολάρια.
Ο ρώσος «ολιγάρχης» κατηγορεί τον Μπουβιέ ότι τον υπερχρέωσε για 38 έργα τέχνης που αγόρασε από αυτόν προς 2 δισ. δολάρια μέσα σε μία δεκαετία. Υποστηρίζει ότι ο Ελβετός ενεργούσε ως αντιπρόσωπός του αλλά, αντί να πετυχαίνει την καλύτερη τιμή και να παίρνει προμήθεια 2%, αγόραζε ο ίδιος τους πίνακες και τους μεταπωλούσε σε αυτόν, φουσκώνοντας την τιμή και τσεπώνοντας τη διαφορά. Ο Μπουβιέ υποστηρίζει ότι δεν δρούσε σαν αντιπρόσωπος του Ριμπολόβλεφ αλλά αγόραζε τους πίνακες ως ανεξάρτητος έμπορος έργων τέχνης και στη συνέχεια τους μεταπωλούσε σε αυτόν σε όποια τιμή έκρινε, όπως είχε δικαίωμα.
Ανάμεσα στα επίμαχα έργα τέχνης είναι ο πίνακας «Σωτήρας του κόσμου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι που ο Ριμπολόβλεφ αγόρασε προς 127,5 εκατ. δολάρια το 2017 (και τον οποίο ο Μπουβιέ είχε αγοράσει προς 83 εκατ. δολάρια). Πέρυσι ο Ριμπολόβλεφ πούλησε τον «Σωτήρα του κόσμου» στην τιμή-ρεκόρ των 450,3 εκατ. δολαρίων, που τον καθιστά τον ακριβότερο πίνακα στον κόσμο σήμερα.

Σύλληψη για «διαφθορά»

Η τελευταία πράξη του έπους παίχθηκε την Τρίτη στο Μονακό, τόπο κατοικίας του Ριμπολόβλεφ, όπου συνελήφθη προκειμένου να ανακριθεί για «διαφθορά» και «αθέμιτη επιρροή» ανώτατων κρατικών λειτουργών του Μονακό στο πλαίσιο της διαμάχης του με τον Μπουβιέ. Αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Η διαμάχη Ριμπολόβλεφ – Μπουβιέ «έφαγε» και τον υπουργό Δικαιοσύνης του Μονακό Φιλίπ Ναρμινό, ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι ύστερα από τη δημοσίευση στον «Monde» μηνυμάτων που αντάλλασσε η πλευρά Ριμπολόβλεφ με μονεγάσκους αξιωματούχους για την «αγορά επιρροής» στην υπόθεση Μπουβιέ. Τα μηνύματα προέκυψαν από το κινητό της πρώην δικηγόρου του Ριμπολόβλεφ Τετιάνα Μπερσεντά, το οποίο είχε παραδώσει στην αστυνομία για να πιστοποιήσει ότι μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία, που αποτελούσε μέρος των αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση Μπουβιέ, ήταν αυθεντική και όχι προϊόν μοντάζ. Οι αστυνομικοί έψαξαν και τα, σβησμένα όπως λέει η ίδια, μηνύματα της Μπερσεντά και βρήκαν π.χ. ευχαριστήριο μήνυμα από τη σύζυγο του Ναρμινό για ένα ταξίδι το 2015 με το ελικόπτερο του Ριμπολόβλεφ στο σαλέ του στο Γκστάαντ για σκι. Αρκετοί ανώτατοι αστυνομικοί εμπλέκονται επίσης στο Monacogate.

Η ομάδα Μονακό

Ο ρώσος μεγιστάνας ενεπλάκη και σε άλλο πιθανό σκάνδαλο αυτή την εβδομάδα, σχετικό με την ποδοσφαιρική ομάδα Μονακό της οποίας είναι ο κύριος μέτοχος. Την αγόρασε το 2011 και υποσχέθηκε να επενδύσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια. Η γαλλική ιστοσελίδα «Mediapart» αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι ο Ριμπολόβλεφ μηχανεύθηκε μια ψεύτικη διαφημιστική συμφωνία που δήθεν απέφερε στην ομάδα 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό το έκανε για να μπορεί παραβαίνει κανόνα της UEFA περί οικονομικού fair play που ρυθμίζει πόσα χρήματα μπορεί να ξοδεύει μια ομάδα, συσχετίζοντάς τα με τα έσοδά της. Στόχος του κανόνα είναι να μη γίνουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες «παιχνιδάκια πλουσίων» εμφανίζοντας συνεχώς ζημιές. Η Mediapart υπονόησε ότι η Μονακό έκανε και λόμπινγκ σε στελέχη της UEFA για ευνοϊκή μεταχείριση σχετικά με τα οικονομικά της ελλείμματα.
Τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Ριμπολόβλεφ. Στη Σιγκαπούρη, όπου είχε πετύχει το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του Μπουβιέ, το δικαστήριο αποφάσισε να τους ξεπαγώσει. Στις ΗΠΑ τον Ιούνιο ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του Ριμπολόβλεφ εναντίον του Μπουβιέ με το σκεπτικό ότι ο πίνακας «Σωτήρας του κόσμου» πουλήθηκε πέρυσι σε δημοπρασία του Christie’s στη Νέα Υόρκη προς 450,3 εκατ. δολάρια, αποφέροντας στον ρώσο μεγιστάνα κέρδος πάνω από 300 εκατ. δολάρια, το οποίο υπονομεύει τους ισχυρισμούς του ότι τον εξαπάτησε ο Μπουβιέ.

Ο Μπουβιέ

Ο Ελβετός, από την πλευρά του, κατηγορεί τον Ριμπολόβλεφ ότι προσπαθεί «να καταστρέψει την υπόληψη και την επιχείρησή του». Ο Μπουβιέ δεν είναι μόνο έμπορος τέχνης αλλά ήταν και ιδιοκτήτης της Natural Le Coultre, εταιρείας που αναλαμβάνει τη μεταφορά πινάκων και γλυπτών και τη φύλαξή τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Σιγκαπούρη. Πριν από έναν χρόνο, πούλησε τη Natural Le Coultre στη γαλλική εταιρεία Chenue διότι οι δουλειές είχαν πάρει την κάτω βόλτα εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης με τον Ριμπολόβλεφ.
Γιατί τέτοια λύσσα με τον Μπουβιέ; Ο Ριμπολόβλεφ έχει επιζήσει από απόπειρες κατά της ζωής του στη Ρωσία και το 1995 φυλακίστηκε για 11 μήνες σε ρωσική φυλακή ως ηθικός αυτουργός στη δολοφονία συνεργάτη του στη Μόσχα, προτού αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, στο περιοδικό «Town & Country», εξηγεί ότι αυτό τον σημάδεψε βαθιά. «Ρίσκαρα τη ζωή μου για να κάνω την περιουσία μου. Θα προστατεύσω και το τελευταίο σεντ της» είπε.

Οι στενές σχέσεις με τον Τραμπ

Το 2008 ο Ριμπολόβλεφ αγόρασε την πολυτελέστατη βίλα Maison de l’Amitié του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς προς 95 εκατ. δολάρια, τιμή υπερδιπλάσια από εκείνη στην οποία την είχε αγοράσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ (41,35 εκατ. δολάρια). Εκείνη την εποχή ήταν η ακριβότερη ιδιωτική κατοικία που είχε πουληθεί ποτέ στις ΗΠΑ. Οπως αποκαλύφθηκε σε δίκη για το διαζύγιο του Ριμπολόβλεφ, ο ρώσος μεγιστάνας αγόρασε «γουρούνι στο σακί» διότι ποτέ δεν επισκέφθηκε τη βίλα ούτε έστειλε κάποιον ειδικό να την εκτιμήσει προτού την αγοράσει. Για τους αντιπάλους του Τραμπ, η συναλλαγή αυτή, που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε για να ξελασπώσει τότε οικονομικά τον Τραμπ, αποτελεί μία από τις αποδείξεις για τις στενές σχέσεις του προέδρου των ΗΠΑ με Ρώσους.

Σύμφωνα με την εφετινή λίστα Forbes, ο 52χρονος Ριμπολόβλεφ είναι ο 242ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 6,8 δισ. δολάρια (το Bloomberg Billionaires την υπολογίζει στα 10,5 δισ. δολάρια). Γεννήθηκε στην πόλη Περμ στα Ουράλια, σπούδασε γιατρός και έκανε χρήματα αποκτώντας την Uralkali, τη μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία λιπασμάτων. Το 2010-11 πούλησε το μερίδιό του στην Uralkali προς 7,5 δισ. δολάρια. Με τα χρήματα αυτά αγόρασε έργα τέχνης, σπίτια, 10% της Τράπεζας Κύπρου (από την οποία αποχώρησε μετά το «κούρεμα» του 2013 με χασούρα 600 εκατ. δολάρια), την ποδοσφαιρική ομάδα Μονακό κ.ά. Ζει στο πολυτελές πεντχάουζ La Belle Époque στο Μονακό, το οποίο αγόρασε προς περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια. Την Τρίτη, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον Ριμπολόβλεφ, πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του.

Στην Ελλάδα ο Ριμπολόβλεφ είναι γνωστός επειδή αγόρασε τον Σκορπιό και το διπλανό νησάκι Σπάρτη το 2013. Τον περασμένο μήνα ξεκίνησε εργασίες στο νησί για να κατασκευάσει 12 πολυτελείς βίλες που θα νοικιάζει σε τουρίστες.