Σαμαράς Αντώνης Πρώην Πρωθυπουργός

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του «Βήματος» στην αναζήτηση και διάδοση ιδεών

Η έκδοση του «Ελευθέρου Βήματος», πριν από έναν αιώνα, αποτέλεσε σταθμό για την ελληνική δημοσιογραφία. Οι ιδρυτές της εφημερίδας, διαπρεπείς Ελληνες, εξαρχής φρόντισαν να δημιουργήσουν μια εφημερίδα πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής, καινοτόμα, με σαφές ιδεολογικό στίγμα. Τάχθηκε εξαρχής στο πλευρό των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου και συνάμα ξεχώρισε για την ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα Πολιτισμού και ειδικά της λογοτεχνίας. Ας μην ξεχνάμε, η έκδοση του «Βήματος», τότε, συνέπεσε με μια από τις ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Εκτοτε, «Το Βήμα» πια, εξελίχθηκε ακόμη πιο δυναμικά. Εφημερίδα με ποιότητα, εμβριθείς αναλύσεις, νέες στήλες, αξιόπιστα ρεπορτάζ, πολιτιστικές αναζητήσεις και προσφορές και, προπαντός, εκτενείς αναφορές στις διεθνείς εξελίξεις, πρωταγωνίστησε στη δημόσια σφαίρα. Αποτέλεσε, και αποτελεί, την έγκριτη εφημερίδα στην οποία οι πολίτες πρωτίστως ενημερώνονται έγκυρα και ακολούθως ξεναγούνται στις πνευματικές αναζητήσεις πλειάδας αρθρογράφων και διανοούμενων.

Γιατί, συν τοις άλλοις, «Το Βήμα» είναι μια εφημερίδα η οποία τολμηρά πρωταγωνιστεί στην αναζήτηση και στη διάδοση ιδεών σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Από την πολιτική μέχρι και την αρχιτεκτονική, από την ποίηση και λογοτεχνία, μέχρι τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Παράλληλα, «Το Βήμα» στη σημερινή εποχή του διαδικτύου πέτυχε την πλήρη προσαρμογή του στις τεχνολογικές εξελίξεις. Μετέφερε με πιστότητα την καθημερινή του έκδοση στην ψηφιακή εποχή, προσελκύοντας έτσι νέο κοινό δίχως να απολέσει τους παραδοσιακούς του αναγνώστες.

«Το Βήμα» έχει σημαντικότατη επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Είναι η εφημερίδα η οποία είτε με την αξιοπιστία των δημοσιογράφων της είτε με την τόλμη των αρθρογράφων της, ταράζει τα νερά του πολιτικού βίου

«Το Βήμα» έχει σημαντικότατη επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Είναι η εφημερίδα η οποία είτε με την αξιοπιστία των δημοσιογράφων της είτε με την τόλμη των αρθρογράφων της, ταράζει τα νερά του πολιτικού βίου. Δεν είναι λίγες οι φορές που «Το Βήμα» κατά κάποιο τρόπο «επέβαλε» την πολιτική επικαιρότητα. Ταυτόχρονα, μέσω των αποκαλούμενων «παραπολιτικών» στηλών της, η εφημερίδα με σοβαρότητα και όχι με κιτρινισμό, αποκαλύπτει  και την προσωπική διάσταση της πολιτικής ζωής της χώρας.

Είναι δεδομένο πως η παρούσα συγκυρία, περισσότερο ίσως από ποτέ, απαιτεί πλουραλισμό και εγκυρότητα στην ενημέρωση. Ανεξάρτητη και διεισδυτική δημοσιογραφία, δίχως παρωπίδες και αγκυλώσεις. Ανοιχτή ματιά στις διεθνείς τάσεις, δίχως φανατισμό και λογοκρισία. Και «Το Βήμα» έχει αποδείξει σε όλη αυτήν τη διαδρομή των 100 χρόνων ζωής ότι είναι μια εφημερίδα που μπορεί να εξυπηρετήσει στον μέγιστο βαθμό τις ανάγκες της εποχής.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ