Ο πιο σκληρός χειμώνας της Ευρώπης
Δραματική η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία – Η Ιταλία ξαναζεί τον εφιάλτη της περασμένης άνοιξης – Δεν επαρκούν οι γιατροί σε Τσεχία και Πολωνία
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ολα δείχνουν ότι η Γηραιά Ηπειρος εισέρχεται ίσως στον πιο ζοφερό χειμώνα της Ιστορίας της μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χιλιάδες φέρετρα γεμίζουν τα κοιμητήρια, νοσοκομεία γονατίζουν από ασθενείς, ύφεση και λαβωμένες οικονομίες συνθέτουν τη δυστοπία της πανδημικής κρίσης.
«Το δεύτερο κύμα θα είναι πιο θανατηφόρο από το πρώτο» προέβλεψε το Επιστημονικό Συμβούλιο Εκτάκτων Αναγκών της Μεγάλης Βρετανίας. Με τα ίδια λόγια τοποθετήθηκε η Ανγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής αργά το βράδυ της Πέμπτης, λέγοντας ότι δεν χωράει πλέον κανένα δίλημμα: η ανάγκη όλες οι χώρες της Ενωσης να επιβάλουν lockdown είναι επιτακτική. Σε μια περισσότερο περιφραστική δήλωση, μία ημέρα νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν έθετε το πλαίσιο: «Εάν σήμερα δεν σταματήσουμε αποφασιστικά την εξάπλωση του ιού, οι γιατροί θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ενός ασθενούς με κορωνοϊό και κάποιου που έχει πέσει θύμα αυτοκινητικού δυστυχήματος. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο για τις αξίες που έχουμε ως έθνος».
Η Γαλλία διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας παγκοσμίως, όμως καθημερινά οι 2.000 εισαγωγές ασθενών που καταγράφονται στην επικράτεια, με το ένα τρίτο αυτών να μην έχουν καν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, δεν άφησαν περιθώριο δεύτερης σκέψης για την κυβέρνηση.
Από προχθές η χώρα επέστρεψε σχεδόν σε πλήρη καραντίνα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου – με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης πέραν αυτής της ημερομηνίας – οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο συμπληρώνοντας βεβαίωση μετακίνησης ή στέλνοντας SMS. Δημόσιες υπηρεσίες, εργοστάσια και σχολεία θα λειτουργούν κανονικά. Μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν, εκτός από τα delivery.
Στενάζουν
τα νοσοκομεία
Στη Βρετανία την 1η Σεπτεμβρίου μόλις 59 άτομα βρίσκονταν διασωληνωμένα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου ο αριθμός είχε αυξηθεί στους 788, σύμφωνα με τον «Guardian». Στην Ιταλία, οι γιατροί προειδοποιούν ότι σε δύο εβδομάδες οι Εντατικές θα έχουν φρακάρει. Περιγράφουν την κατάσταση στα νοσοκομεία με τρεις λέξεις – «βρισκόμαστε σε πόλεμο» – και δηλώνουν εξαντλημένοι.
Διπλάσιο αριθμό ασθενών στα νοσοκομεία καταγράφει η Γερμανία τις τελευταίες δέκα ημέρες, με 1.500 ασθενείς να δίνουν μάχη στις ΜΕΘ. Διπλάσιο αριθμό εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες δίνει και το Βέλγιο, το οποίο αναστέλλει τις δευτερεύουσες λειτουργίες στα νοσοκομεία για να δώσει προτεραιότητα σε ασθενείς με COVID-19. Eπιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι ίσως η χώρα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στην Κροατία η κυβέρνηση επιστρατεύει ακόμα και γιατρούς που έχουν πάρει σύνταξη. Τσεχία και Πολωνία στέλνουν μήνυμα SOS: δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί για να φροντίσουν τους ασθενείς που γεμίζουν ασφυκτικά τις κλίνες. «Είναι πραγματικά τρομακτικό. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντέξει» δηλώνει στο Associated Press ο δρ Πιοτρ Σουβάλσκι, επικεφαλής του τμήματος καρδιοχειρουργικής σε πολωνικό νοσοκομείο, σε μέρα που τα περιστατικά κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 20%.
Απανωτά
lockdowns
Καθώς η παγκόσμια ιατρική κοινότητα απευθύνει δραματικές προειδοποιήσεις για τις κλίνες των Εντατικών και οι εισαγωγές των ασθενών με κορωνοϊό καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σφίγγουν τον κλοιό των περιοριστικών μέτρων. Από τη Μανίλα και το Μαρακές ως την Μπογκοτά, το Ουζμπεκιστάν και άλλες περιοχές και χώρες της υφηλίου, επιβάλλονται εκ νέου lockdowns – τουλάχιστον σε 129,5 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Monde» – «προκειμένου να ανακόψουν την παλίρροια των νοσηλειών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Στην Ευρώπη, πρώτες Ιρλανδία, Τσεχία, Ουαλία και Γαλλία εισήλθαν εκ νέου σε καραντίνα, ενώ σε μερικό lockdown μπαίνει από αύριο Δευτέρα η Γερμανία. Καταλύτης για την απόφαση ήταν το γεγονός ότι το 75% των κρουσμάτων παραμένει άγνωστης προέλευσης και συνεπώς είναι αδύνατο οι υγειονομικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τα άτομα με τα οποία ο ασθενής έχει έρθει σε επαφή. Στην Ισπανία οι Αρχές απαγόρευσαν τη μετακίνηση μεταξύ των περισσότερων Περιφερειών για δύο εβδομάδες μετά την καταγραφή 20.000 κρουσμάτων την περασμένη Πέμπτη, για να αποφευχθεί μια γενικευμένη καραντίνα. Ωστόσο τα κρούσματα της επόμενης μέρας που ξεπέρασαν τις 23.500 δείχνουν πλέον προς τον δρόμο ενός καθολικού lockdown.
Στα 9.000.000 τα κρούσματα στις ΗΠΑ
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν για τις ΗΠΑ η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας, καθώς 500.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από κορωνοϊό. Η χώρα πλήττεται μακράν βαρύτερα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, αφού ξεπέρασε το φράγμα των 9.000.000 κρουσμάτων και τους 228.000 θανάτους.
Τα νοσοκομεία στο Γουισκόνσιν στενάζουν, σε Αϊνταχο και Κάνσας έχουν απομείνει λίγες κλίνες. Πάνω από το 5% του πληθυσμού στη Βόρεια Ντακότα είναι θετικό στον κορωνοϊό. Στο Τέξας οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας.
Περίπου 780 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε μέρα από COVID-19 σε αυτό το δεύτερο κύμα, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα σκληρά μέτρα, θα έρθει ένας «σκοτεινός χειμώνας» ασθένειας και θανάτου.
Κοινό σχέδιο, δίκαιη κατανομή εμβολίων
Σε μια κοινή στρατηγική ενίσχυσης του ευρωπαϊκού συντονισμού με στόχο την αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού αλλά και τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων συμφώνησαν οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ενωσης στην τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης.
Τα μέτρα αφορούν: Πρώτον, την κατανομή επαρκούς αριθμού εμβολίων για κάθε χώρα ανάλογα και τον πληθυσμό της. Δεύτερον, μια κοινή ευρωπαϊκή φόρμα εντοπισμού επιβάτη (Passenger Location Form), η οποία θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων. Τέλος, τη συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υποστεί πίεση.
Καθώς η ραγδαία διασπορά του ιού κατεβάζει τα ρολά στις οικονομίες, με απρόβλεπτες συνέπειες, ένα ερώτημα τίθεται επιτακτικά στα χείλη των αναλυτών: Μέχρι πού είναι διατεθειμένη η Ευρώπη να φτάσει για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι παρέχει ρευστότητα ως τον Δεκέμβριο. Μετά θα αξιολογήσει εκ νέου τα δεδομένα.

