Ο περίπατος στην Αλυκή και η πανίδα της Χορταρόλιμνης

Ο περίπατος στην Αλυκή και η πανίδα της Χορταρόλιμνης | tovima.gr

Διαβάζοντας αυτόν τον τίτλο, φανταζόμαστε τους εαυτούς μας να περπατούν σε μια τεράστια έκταση από αλάτι. Και πράγματι, αυτό μπορεί να συμβεί!

Η Αλυκή της Λήμνου είναι μια παράκτια αλμυρή λιμνοθάλασσα, έκτασης 6.300 στρεμμάτων, με μεγάλη οικολογική σημασία. Διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και αποτελεί σταθμό ανάπαυσης για πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών, γι’ αυτό και έχει κατακτήσει επάξια μια θέση στο δίκτυο «Νατούρα 2000». Αξίζει να σημειωθεί πως στη λίμνη έχει παρατηρηθεί ένα από τα μεγαλύτερα σμήνη ροζ φλαμίνγκο στη χώρα μας, με πληθυσμό κοντά στα 5.000! Η λίμνη φιλοξενεί επίσης και άλλα είδη σπάνιων πουλιών, όπως τους λευκοτσικνιάδες, τους ερωδιούς και τα κιρκινέζια.

Η Αλυκή βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Λήμνου, κοντά στο χωριό Κοντοπούλι. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους το αλίπεδο καλύπτεται με νερό, ενώ σε εποχή ξηρασίας δημιουργείται ένα εκτεταμένο πεδίο άλατος. Αν και η πρόσβαση στο χώρο είναι εφικτή μόνο μέσω ενός χωματόδρομου, αξίζει τον κόπο! Μόλις φτάσεις θα απολαύσεις το σαγηνευτικό τοπίο και θα νιώσεις απόλυτη γαλήνη.

Συμπερασματικά, δεν νοείται ο επισκέπτης να φύγει από το νησί χωρίς να επισκεφθεί αυτό το μαγευτικό μέρος, καθώς προσφέρει μοναδικές εικόνες και ξυπνά συναισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης. Και κάτι ακόμα: μην παραλείψετε να μαζέψετε αλάτι πριν φύγετε!

Σημαντικός υδροβιότοπος

Η Χορταρόλιμνη είναι ένα παράκτιο, εποχιακό υφάλμυρο έλος. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καλλιόπη, και συνιστά έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η έκταση της λίμνης υπολογίζεται στα 2.300 στρέμματα. Το νερό της ξεραίνεται το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας τεράστιος χώρος με αλάτι, στο οποίο η χλωρίδα και η πανίδα έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Στην περιοχή του αλιπέδου κυριαρχεί η αλοφυτική βλάστηση με αρμυρήθρες και αλμυρίκια. Σπάνια και απειλούμενα είδη, που αγγίζουν τα 4.000, προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις, την ελληνική νομοθεσία και το δίκτυο «Natura2000». Σε αυτά τα σπάνια είδη πτηνών συγκαταλέγονται τα είδη Falco naumanni, Glareola pratincola, Himantopus himantopus και Recurvirostra avosetta. Η λίμνη είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω του δρόμου που ξεκινά από το χωριό της Καλλιόπης και καταλήγει στην παραλία του Κέρους.

Κατά την επίσκεψή σας λοιπόν στη Χορταρόλιμνη θα αντικρίσετε ένα ήρεμο περιβάλλον, μια ποικιλία σπάνιων μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό ερπετών! Αν είστε λάτρης της φύσης, σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk