Ο ΠΑΟ αλλάζει προπονητή και… σελίδα
Τα άσχημα αποτελέσματα στην Ευρωλίγκα αλλά κυρίως ο κίνδυνος να χαθούν τα πρωτεία στο ελληνικό πρωτάθλημα οδήγησαν τη διοίκηση της ΚΑΕ στη λύση της συνεργασίας με τον Γιώργο Βόβορα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Η λύση της συνεργασίας με τον Γιώργο Βόβορα είναι η πρώτη σοβαρή απόφαση που πήρε η διοικητική τριανδρία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Στην πραγματικότητα συνιστά την πρώτη καίρια παρέμβαση στρατηγικού χαρακτήρα που πραγματοποίησαν οι Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Διαμαντίδης και Παναγιώτης Τριαντόπουλος από τότε που ανέλαβαν το μάνατζμεντ της εταιρείας.
Μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός πορευόταν στον δρόμο που είχε χαράξει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Μια βασική στρατηγική επιλογή του αφορούσε το πρόσωπο του προπονητή. Πριν αποχωρήσει, αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Γιώργο Βόβορα, εκτιμώντας τη «μαθητεία» του στο πλευρό του Ρικ Πιτίνο τις δύο φορές που ο Αμερικανός δούλεψε στην ομάδα, αλλά και την πολύ καλή παρουσία που είχαν οι «πράσινοι» όποτε αυτός χρειάστηκε να βγει μπροστά ως υπηρεσιακός τεχνικός. Οι Αλβέρτης, Διαμαντίδης και Τριαντόπουλος βρήκαν τον Βόβορα και πορεύθηκαν με αυτόν.
Δικές του
οι επιλογές
Ασφαλώς συνεργάστηκαν μαζί του σε μεταγραφικά θέματα, ωστόσο η ομάδα οικοδομήθηκε με βάση τις επιλογές του προπονητή τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ρόλους. Και φυσικά πάντα μέσα στο στενό πλαίσιο που έθετε εξ αρχής το πολύ περιορισμένο μπάτζετ. Ισως το μικρότερο που είχε ο Παναθηναϊκός τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια.
Η διοικητική τριανδρία της ΚΑΕ και κυρίως οι Αλβέρτης και Διαμαντίδης, που είναι επιφορτισμένοι κατά βάση με τη διαχείριση των αγωνιστικών θεμάτων, έδειξε διάθεση να στηρίξει τον Γιώργο Βόβορα, παρότι ήταν μια επιλογή που δεν είχε κάνει αυτή, κι έτσι κι αλλιώς εμπεριείχε πολύ ρίσκο, λόγω της απειρίας του. Αυτό φάνηκε στο ξεκίνημα της σεζόν στην Ευρωλίγκα.
Οι πρώτες φήμες
για αποχώρηση
Περί τα μέσα Νοεμβρίου ο Παναθηναϊκός είχε ρεκόρ 2-7 και άρχισαν να διακινούνται οι πρώτες φήμες περί αλλαγής προπονητή. Στη φημολογία αυτή μπήκε γρήγορα τέλος, αφού η διοίκηση φρόντισε άμεσα να κάνει σαφές πως εμπιστεύεται το τεχνικό επιτελείο.
Ομως η εικόνα δεν άλλαξε ριζικά. Ο Παναθηναϊκός έκανε δύο συνεχόμενες νίκες με την Μπάγερν εντός έδρας και το Μιλάνο εκτός, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα στην Ευρωλίγκα. Οι εμφανίσεις της ομάδας δεν ήταν πειστικές ούτε στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα άρχισαν να διαφαίνονται κάποια σημάδια αμφισβήτησης του προπονητή από τους παίκτες. «Αν λέμε κάτι 100 φορές στην προπόνηση κι αυτό δεν γίνεται στο παρκέ, τότε υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε ο αρχηγός Ιωάννης Παπαπέτρου μετά την ήττα από την Μπασκόνια, κι αυτό ερμηνεύθηκε από πολλούς ως αιχμή κατά του Γιώργου Βόβορα.
Σημείο καμπής
η ήττα στο Λαύριο
Το κομβικό σημείο ήταν η ήττα από το Λαύριο στον πρώτο αγώνα του 2021. Τα κακά αποτελέσματα στην Ευρωλίγκα πληγώνουν μεν το γόητρο της ομάδας, αλλά λόγω του περιορισμένου μπάτζετ ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα από όλους εντός αυτής. «Δεν σας ζητήσαμε προκρίσεις στην Ευρωλίγκα» φέρεται να είπε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης όταν «κατσάδιασε» τους παίκτες μετά τον αγώνα στο Λαύριο, δείχνοντας πως η διάκριση στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δεν αποτελεί φέτος στόχο της ομάδας.
Ομως η ήττα από αντίπαλο σαφώς υποδεέστερο στην Ελλάδα σημαίνει πως το πρόβλημα είναι σοβαρό. Και αναδεικνύει τον κίνδυνο να χαθεί ο μοναδικός φετινός στόχος του Παναθηναϊκού. Η διατήρηση των πρωτείων σε ένα ελληνικό πρωτάθλημα, στο οποίο δεν μετέχει ο «αιώνιος αντίπαλος», Ολυμπιακός.
Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο οι Αλβέρτης, Διαμαντίδης, Τριαντόπουλος αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Αλλαξαν τον προπονητή και επενέβησαν για πρώτη φορά στη χάραξη της φετινής πορείας της ομάδας. Ως εκ τούτου, μπαίνουν κι αυτοί στο κάδρο των ευθυνών που θα αποδοθούν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Ή των ευσήμων…
«Κουτσουρεμένο» το μπάτζετ
Οταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να αποχωρήσει από τη διοίκηση και να βάλει πωλητήριο στην ΚΑΕ, ουσιαστικά έθεσε το οικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου επρόκειτο να κινηθεί η ομάδα. Το (μεικτό) μπάτζετ δεν μπορεί να ξεπερνά τα έσοδα, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει πλέον χρηματοδότης για να καλύψει τις όποιες οικονομικές υπερβάσεις. Ισούται δε με περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από τις τηλεοπτικές συμφωνίες για τους αγώνες της Ευρωλίγκας και της Basket League συν τα όποια έσοδα από τις διάφορες χορηγίες.
Καθώς, μάλιστα, φέτος δεν υπολογίζονται οι εισπράξεις από τα εισιτήρια (διαρκείας και απλά), αφού τα γήπεδα παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το ταμείον είναι μείον όχι μόνο κατά τη διόλου ευκαταφρόνητη ετήσια συνεισφορά του ιδιοκτήτη της εταιρείας, αλλά και κατά άλλα περίπου 5-6 εκατομμύρια ευρώ. Αρα το μπάτζετ της φετινής σεζόν είναι πολύ πιο περιορισμένο σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων ετών.

