Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Και μόνο ότι χρειάστηκαν τόσα χρόνια και τόσα θύματα για να αναδειχθεί και να αντιμετωπιστεί μια εντελώς αυτονόητα στρεβλή πλευρά της οπλοφορίας στις ΗΠΑ δείχνει πόσο δύσκολο είναι να λυθεί το θέμα αυτό που στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε χιλιάδες Αμερικανούς. Μόλις προχθές, 70 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του – αν και προεκλογικά υποσχόταν «την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο» – ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα κατά της οπλοφορίας.Το κυριότερο αφορά τα «όπλα-φαντάσματα», δηλαδή εκείνα που πωλούνται σε κιτ, χωρίς να έχουν σειριακό αριθμό και χωρίς να απαιτείται οποιοσδήποτε έλεγχος του αγοραστή ο οποίος τα συναρμολογεί.
Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα απαιτηθεί όλα τα μέρη του όπλου στο κιτ να έχουν σειριακό αριθμό και να γίνεται έλεγχος του αγοραστή. «Αυτά τα κιτ θα κατατάσσονται στα όπλα» δήλωσε ο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι διωκτικές αρχές κατάσχεσαν 10.000 όπλα-φαντάσματα το 2019.
Τα προτιμούν ιδιαιτέρως οι εγκληματικές οργανώσεις και οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές, ενώ η χρήση τους αυξάνεται σε Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, που έχουν αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοφορία. «Ακόμη και ένα μικρό βήμα, όπως η αντιμετώπιση του ζητήματος των όπλων-φαντασμάτων, που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, δείχνει πόσο έχει παραλύσει η πολιτική γύρω από τον έλεγχο της οπλοφορίας» σχολίασαν οι «New York Times». Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι ως αντιπρόεδρος, η χειρότερη εμπειρία του ήταν όταν η Γερουσία απέρριψε το 2013 την πρόταση της κυβέρνησης Ομπάμα να διευρυνθούν οι έλεγχοι στο ιστορικό των οπλοκατοχών με αφορμή τη μαζική δολοφονία στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ που είχε προκαλέσει 26 θύματα, εκ των οποίων τα 20 παιδιά.
Ως πρόεδρος όμως ο Μπάιντεν δήλωσε προχθές ότι αφήνει στο Κογκρέσο την απαγόρευση των αυτόματων και ημιαυτόματων όπλων, το κλείσιμο «παραθύρων» στους ελέγχους των αγοραστών όπλων και την κατάργηση της ασυλίας των κατασκευαστών όπλων απέναντι στις μηνύσεις (αν η ίδια ασυλία ίσχυε για τις εταιρείες καπνού, θα μπορούσαν να ισχυρίζονται ατιμωρητί ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει την υγεία).
Στη Γερουσία όμως απαιτούνται 60 ψήφοι για να περάσουν τα περισσότερα νομοσχέδια, και είναι δύσκολο να βρεθούν 10 Ρεπουμπλικανοί που θα υποστηρίξουν περιορισμούς στην οπλοφορία, ενώ δεν είναι καν βέβαιο αν θα τους υποστηρίξουν και οι 50 Δημοκρατικοί – τέτοια είναι η δύναμη της Εθνικής Ενωσης Οπλων (NRA) στις ΗΠΑ.