Ο μεταλλευτικός κλάδος πρωταγωνιστής των επενδύσεων
Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική Στην πλήρη ανάπτυξή της αναμένεται να αποφέρει πολύπλευρα οφέλη στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Μπορεί να εμφανίζεται ως κοινός παρονομαστής σε όλα τα κείμενα αυτής της έκδοσης, όμως κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει το γεγονός ότι το 2021 θα είναι μια πρωτόγνωρη χρονιά. Κι αυτό διότι έπεται μιας χρονιάς που ξεπέρασε σε φαντασία και τα πιο απαισιόδοξα και αρνητικά σενάρια οικονομικών αναλυτών, συμβούλων ή κινηματογραφικών σεναριογράφων. Το 2021 αναμένεται να είναι η απάντηση στο δραματικό 2020. Αναμένεται να επαναφέρει την κανονικότητα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, να επαναδραστηριοποιήσει τις κοινωνικές συναναστροφές και τους επαγγελματικούς κλάδους που ζουν από αυτές και τελικά να αναβιώσει από τις στάχτες της τη βαλτωμένη οικονομία που άφησε βαριά τραυματισμένη πίσω του το 2020.
Στροφή στη βιομηχανία
Η χώρα μας είχε ήδη μπει – πριν την πανδημία – σε μια διαδικασία οικονομικής αναβίωσης και ανάπτυξης της επενδυτικής κουλτούρας, με διάθεση ταχείας ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού που δυστυχώς ανακόπηκε απότομα το 2020. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι σταμάτησαν όλα. Αντιθέτως, λόγω του βίαιου επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων, όποια οικονομική δραστηριότητα σταματούσε μετέφερε μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες ενός άλλου κλάδου, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και να συγκρατηθεί η επερχόμενη ύφεση. Το έχουμε ήδη πει και στο παρελθόν, αλλά τώρα ήρθε η ώρα όχι απλώς να το επαναλάβουμε αλλά και να το βροντοφωνάξουμε: Η χώρα μας πρέπει να στραφεί στρατηγικά στη βιομηχανία και εν γένει σε παραγωγικές δραστηριότητες, που ενισχύουν καθοριστικά το ΑΕΠ και την απασχόληση.
Η πανδημία απέδειξε ότι το μοντέλο που προτάσσει τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών ως τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας δεν είναι πλέον επίκαιρο ούτε αποδοτικό. Δυστυχώς το 2020 έγινε επίσης σαφές ότι αυτό το μοντέλο είναι ευάλωτο, ενώ λόγω της φύσης του τουριστικού προϊόντος δεν εξασφαλίζει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και για όλο το έτος. Σύμφωνα δε με όλες τις προβλέψεις θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις τουριστικές σεζόν ώστε να πλησιάσουμε ξανά στα επίπεδα ρεκόρ που καταγράψαμε ως χώρα το 2019.
Παραγωγή και εξαγωγές
Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, για να ζήσουμε καλύτερα οι Ελληνες, θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα χρήματα, και να κατευθυνθούν σε παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους.
Ενας τέτοιος κλάδος είναι και ο μεταλλευτικός. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας αποτέλεσε τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως μια σταθερή δύναμη που όχι μόνο έμεινε όρθια και διατήρησε τις θέσεις εργασίας αλλά επέδειξε καινοτόμο διάθεση, παράγοντας αξία, τόσο για τις τοπικές οικονομίες στις οποίες δραστηριοποιείται όσο και για την εθνική οικονομία.
€375 εκατ. έσοδα στο κράτος
Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα στιβαρής και μακροπρόθεσμης επένδυσης στην ελληνική οικονομία, ξεπερνώντας μέχρι σήμερα το 1,2 δισ. δολάρια και έχοντας αποφέρει 375 εκατ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό κράτος. Η αξία των εξαγωγών έχει ανέλθει στα 747 εκατ. ευρώ από εξαγωγές, ενώ 348 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε μισθούς και επιδόματα. Παράλληλα, 892 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί σε έλληνες προμηθευτές για αγορά αγαθών και υπηρεσιών και περισσότερα από 22 εκατ. σε έργα υποδομής και δράσεις για την Παιδεία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον στον Δήμο Αριστοτέλη.
Οι μέχρι σήμερα επενδύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ενεργά μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών – τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί από την Ελληνικός Χρυσός και βρίσκονται και τα δύο σε φάση παραγωγής – καθώς και σε κατασκευαστικές εργασίες για το έργο των Σκουριών, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, έχοντας ολοκληρωθεί κατά 50%.
Την εφετινή χρονιά, δρώντας με αμεσότητα και ταυτόχρονα σε πλήθος μετώπων που άνοιξε η πανδημία, η Ελληνικός Χρυσός ενίσχυσε πολύπλευρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, στηρίζοντας νοσοκομεία αναφοράς και δομές υγείας σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Δήμο Αριστοτέλη. Η χρηματική αξία της συνεισφοράς ξεπέρασε τα 250.000 ευρώ και αφορούσε δωρεές ιατρικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για ΜΕΘ, καθώς και πλήθος μέσων ατομικής προστασίας.
Να προχωρήσει η επένδυση
Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ να προχωρήσει η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός και να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή της. Αλλωστε η ελληνική οικονομία χρειάζεται επειγόντως την υλοποίηση σειράς εμβληματικών επενδύσεων που όχι μόνο θα προσφέρουν στη συνολική ανάπτυξη αλλά θα στηρίξουν και την τοπική κοινωνία όπου δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός. Στην πλήρη ανάπτυξή της η επένδυση αναμένεται να αποφέρει πολύπλευρα οφέλη, όπως:
• Αυξημένα έσοδα για το ελληνικό κράτος.
• Ενισχυμένη απασχόληση.
• Σημαντικά κονδύλια για εμβληματικά αναπτυξιακά έργα για την τοπική κοινωνία.
• Ακόμα ισχυρότερη δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος ως στρατηγική προτεραιότητα και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

