Ο κύκλος του αίματος στο «Φιόρο του Λεβάντε»
Η δολοφονία του 54χρονου Διονύση Κορφιάτη, το τρίγωνο Ζακύνθου – Αθήνας – Πάτρας, τα συμβόλαια θανάτου, οι συμμορίες του 2011 και τα παιχνίδια επικυριαρχίας ποινικών στη Δυτική Ελλάδα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το «τρίγωνο» του οργανωμένου εγκλήματος Αθήνας – Ζακύνθου – Πάτρας επιχειρεί να προσδιορίσει αλλά και να εξαρθρώσει η ΕΛ.ΑΣ. μετά τη δολοφονία του 54χρονου επιχειρηματία Διονύση Κορφιάτη πριν από δέκα ημέρες στο νησί που θεωρείται η «Μύκονος των Επτανήσων». Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό…
Οι δολοφονίες στη Μύκονο των Επτανήσων
Στελέχη των διωκτικών αρχών συσχετίζουν τη συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση και άλλες τουλάχιστον τέσσερις εγκληματικές ενέργειες που έχουν σημειωθεί στη Ζάκυνθο τα τελευταία χρόνια με κυκλώματα εκβιάσεων, ληστειών, διακίνησης ναρκωτικών και λαθρεμπόριο καυσίμων ή και μεταφορά μεταναστών που λυμαίνονται το νησί. Επιπλέον, στόχος είναι τα έσοδα από τουλάχιστον 1.000.000 τουρίστες που φτάνουν ετησίως στο νησί, το οποίο έχει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στην Ελλάδα. Με εμπλοκή ακόμη και μελών της αλβανικής μαφίας, με κυκλώματα στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και με επίορκους αστυνομικούς. Σε έναν κύκλο αίματος που δεν προέρχεται μόνο από τοπικές συγκρούσεις συμφερόντων ή βεντέτες στο όμορφο νησί, αλλά σχετίζεται και με επιδιώξεις της «μαφίας της Αττικής» αλλά και ομάδες ποινικών που δρουν στην Αχαΐα σε ένα παιχνίδι εγκληματικής επικυριαρχίας στη Δυτική Ελλάδα. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να σημειώνουν ότι πολύ πριν εκδηλωθεί το ενδιαφέρον ποινικών από την Αττική για τον έλεγχο νυχτερινών κέντρων ή και άλλων δραστηριοτήτων στη Μύκονο και σε αλλά τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, είχε υπάρξει η «γέφυρα» της παρανομίας με το «Φιόρο του Λεβάντε». Με κύριο φόβο ότι λόγω ακριβώς αυτών των διασυνδέσεων, η δολοφονία του 54χρονου στη Ζάκυνθο μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύκλο ανταποδοτικών ενεργειών και «συμβολαίων θανάτων» τόσο στο νησί όσο και στην Αττική ή και σε άλλες περιοχές.
Παρόντες και νονοί
της δυτικής Αττικής
Ο Διονύσης Κορφιάτης, που φέρεται να είχε πολυετείς επαφές με άτομα με ποινικές εμπλοκές στην Αθήνα, είχε φυλακισθεί για υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης. Επιπλέον, είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία, στις 18 Απριλίου 2004 στο Γαλάτσι, της 54χρονης κατηγορουμένης για υπόθεση σωματεμπορίας Βάιας Ζήση. Ως κίνητρο της επίθεσης θεωρούνταν εκκρεμείς συναλλαγές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που αφορούν ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο. Ομως απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες το 2010. Επιπλέον, φαίνεται να είχε σχέσεις με ομάδες «μπράβων» στο νησί που είχαν επαφές με νονούς των δυτικών προαστίων στην Αττική και οι οποίοι έδιναν κατά καιρούς «παρών» στη Ζάκυνθο. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο του 2001 η Ασφάλεια Αττικής είχε εξαρθρώσει δύο εγκληματικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή δέκα ατόμων που δρούσαν στη Ζάκυνθο και στην Αθήνα με συνεχή δραστηριότητα στη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, σε εκβιάσεις, προστασία νυχτερινών κέντρων και τοκογλυφία! Επιπλέον, είχαν σκορπίσει τον τρόμο στο νησί με επιθέσεις, απειλές, εξυβρίσεις κ.ά. σε βάρος κρατικών υπαλλήλων και κατοίκων του νησιού. Σχεδίαζαν μάλιστα να προχωρήσουν μέχρι και σε επίθεση σε φυλακή προκειμένου να απελευθερώσουν συνεργό τους, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Η επίθεση αποτράπηκε γιατί τα όπλα και τα υλικά μεταμφίεσης που απεστάλησαν με εταιρεία ταχυμεταφορών από τη Ζάκυνθο εντοπίστηκαν στην Αθήνα.
Η δράση της μαφίας
με μεθόδους… ΕΛ.ΑΣ.
Επιπρόσθετα, τα μέλη της «μαφίας της Ζακύνθου» λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα… αντιπαρακολούθησης, παρακολουθούσαν τους ασυρμάτους της ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποιούσαν αστυνομικές στολές και φάρους περιπολικών. Ακόμη είχε διαπιστωθεί ότι πολλοί εμπλεκόμενοι σε εγκληματικές δραστηριότητας στο νησί είχαν αναπτύξει σχέσεις με επίορκους αστυνομικούς προκειμένου να εξασφαλίσουν το ακαταδίωκτο και οι οποίοι έμεναν για πολλά χρόνια στο νησί λόγω των διασυνδέσεων των κακοποιών. Ενας από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορήθηκε ωστόσο προ πενταετίας από τον Διονύση Κορφιάτη ότι προσέφερε κάλυψη στους δράστες ληστείας σε βάρος επιχειρηματία με λεία 550.000 ευρώ, κάτι που επιβεβαιώθηκε δικαστικά. Επίσης ο 54χρονος του είχε καταλογίσει ότι συσχετίσθηκε αργότερα με τους αλβανούς δολοφόνους του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου (εγκληματική ενέργεια τον Οκτώβριο του 2017) που είχαν κατηγορηθεί από έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για αιματηρές επιθέσεις στον Κορυδαλλό, αποδράσεις κ.λπ.
Ο 54χρονος είχε καταγγείλει επίσης ότι οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί σχεδίαζαν μέσα από τη φυλακή τη δολοφονία του. Επιπλέον, είχε προχωρήσει σε καταγγελίες για τη δράση συμμοριών Αλβανών στο νησί που προχωρούν σε ανατινάξεις ΑΤΜ.
Τέλος, στον Διονύση Κορφιάτη είχε αποδοθεί από άλλους ιδιώτες ότι ενίσχυε με παραινέσεις του «βεντέτα» του νησιού (κυρίως για ανθρωποκτονία 37χρονου τον Αύγουστο του 2017) ανάμεσα σε άτομα με ποινικές εμπλοκές, και όχι μόνο. Με συμπληρωματικές αναφορές ότι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις διαμάχες είχαν δημιουργήσει συμμαχίες με μέλη του οργανωμένου εγκλήματος στην Αττική και στην Αχαΐα.
Παρανομία με… παρελθόν
Το 2007 είχαν σημειωθεί: εμπρησμός στο δημαρχείο της Ζακύνθου, στην προσπάθεια εξάλειψης στοιχείων για παράνομες συναλλαγές.
Πέντε δολοφονικές επιθέσεις και αιματηρές συμπλοκές τα τελευταία χρόνια με θύματα τουρίστες στην περιοχή του Λαγανά.
Συνεχείς εμπρησμοί δασών. Κάθε χρόνο σημειώνονται 130 πυρκαγιές που αποδίδονται σε οργανωμένα κυκλώματα καταπατητών, κτηνοτρόφων κ.λπ.
Τα συμβόλαια θανάτου στη Δυτική Ελλάδα
Ο Διονύσης Κορφιάτης δολοφονήθηκε το μεσημέρι της 7ης Μαΐου μέσα στα γραφεία εταιρείας στο κέντρο της Ζακύνθου από δύο κουκουλοφόρους οι οποίοι αρχικά πυροβόλησαν σωματοφύλακά του που τον περίμενε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Πέρυσι τον Ιούνιο είχε δολοφονηθεί στη θέση Λιθακιά του νησιού – από λάθος των δραστών – η 37χρονη σύζυγός του που επέβαινε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο Διονύσης Κορφιάτης, που ήταν και ο βασικός στόχος των κακοποιών. Για τη δολοφονία αυτή ο 54χρονος είχε δώσει αρχικά κατάθεση και ακολούθως υπέβαλε μήνυση στην οποία αναφερόταν σε δέκα τουλάχιστον πρόσωπα από την Αθήνα, τη Ζάκυνθο και την Πάτρα που είχαν εμπλοκή στην εν λόγω εγκληματική ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα σε άλλους είχε κατονομάσει και δύο ποινικούς από την Πάτρα που είχαν καταγραφεί σε έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. το 2006 (τότε είχε σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος 26 συνολικά ατόμων) για κυκλώματα της νύχτας που δρούσαν στην πόλη, θύμα των οποίων έπεσε και ένας 42χρονος τον Απρίλιο του 2005. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 είχαν σημειωθεί δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ατόμων με ποινικές εμπλοκές στην Πάτρα, όπου και πάλι είχαν ανακαλυφθεί συσχετισμοί με τη «μαφία της Αττικής». Με υπόνοιες μάλιστα ότι ορισμένοι από τους κακοποιούς της Δυτικής Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιούνται σε «συμβόλαια θανάτου» στην πρωτεύουσα. Με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη να αναφέρουν ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σύντομα σε εξιχνιάσεις εγκληματικών ενεργειών στο νησί.
Πάντως είναι ενδεικτική για τα τεκταινόμενα στο νησί παλαιότερη καταγγελία δημάρχου που σημείωνε… σε κατάσταση απόγνωσης ότι «κάθε ενεργός πολίτης ζει χρόνια τώρα στη σκιά αυτών των εγκληματικών κυκλωμάτων με τα οργανωμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα που λυμαίνονταν τη δημόσια ζωή του τόπου. Για χρόνια η Ζάκυνθος είναι μπλεγμένη στον ιστό των συμμοριών αυτών, που δυστυχώς περιλαμβάνουν και πρόσωπα – αιρετά και μη – με δημόσιες θέσεις υψηλής ευθύνης».

