Ο Χρήστος Καλογρίτσας ανήκε στην παλαιά φρουρά του ΚΚΕ. Ηταν προσωπικός φίλος του Φλωράκη και του Λουλέ, στο γραφείο του στη Νέα Σμύρνη είχε αντικριστά δύο φωτογραφίες, του Βελουχιώτη και του Τσε. Μια φλέβα ρομαντικής επανάστασης έτρεχε μέσα σε έναν βίο που δεν δικαιολογούσε ούτε ρομαντισμό ούτε αυταπάτες. Ηταν ένας επιτυχημένος κατασκευαστής, εκδότης της εφημερίδας «Πρώτη», μέτοχος με 20% στον ΑΝΤ1 και συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO. Θα υπέθετε κανείς ότι ένας επίκτητος κυνισμός θα τον απέτρεπε από την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ Channel. Η φλέβα της επανάστασης, όμως, αποδείχθηκε πιο ισχυρή.

Από το ΚΚΕ στα… νέα πιτσιρίκια της Αριστεράς

Την εποχή που τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκαν, σύμφωνα με τις αφηγήσεις του ίδιου, η προοπτική της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς σάρωσε ενδοιασμούς, εμπειρίες ζωής, ακόμα και τη λογική του. Ο Καλογρίτσας, σε μια ηλικία που άλλοι βγαίνουν στη σύνταξη, στρατεύτηκε στο νεανικό όνειρό του με ενεργητικότητα εφήβου και με τη σιδερένια πειθαρχία που διδάχθηκε στο ΚΚΕ. «Τα νέα παιδιά» είχαν πάρει στο μυαλό του τη θέση των παλιών «σοφών του κόμματος». Αυτό, τουλάχιστον, κατέθεσε στην προανακρι τική επιτροπή της Βουλής που εξέτασε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.

Διαβάστε ακόμα:

«Η δική μου συμμετοχή, ως μπροστινός, εγώ ως πειθαρχημένος κομματικά μπήκα εκεί, γιατί έτσι είχα μάθει από το ΚΚΕ, να πειθαρχώ» φέρεται να κατέθεσε. «Αυτή ήταν η κουλτούρα μου, αυτή ήταν η πορεία μου στο τιμημένο ΚΚΕ και πήγα μετά στον ΣΥΡΙΖΑ, που είπαμε να κάνουμε τη μεγάλη Αριστερά με τα πιτσιρίκια» πρόσθεσε.

Ο Καλογρίτσας δεν γνώριζε τα «πιτσιρίκια». Από τη δική του γενιά, όμως, διατηρούσε αδιατάρακτους, μέσα στο καμίνι της ελληνικής Αριστεράς, φιλικούς δεσμούς με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ολοι τους σύντροφοι του ΚΚΕ μέχρι που χώρισαν οι δρόμοι τους στη διάσπαση του 1989-1991.

Ο Καλογρίτσας εισέπραξε αχαριστία και πλήρωσε βαρύ τίμημα που τον έφερε στα πρόθυρα της καταστροφής

Εγινε ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Μέσω αυτών βρέθηκε κοντά στα «πιτσιρίκια». Και έγινε αμέσως ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής, χρηματοδότησε τον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, πήρε μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με «μπροστινό» τον γιο του, αν και εκείνος «τον εκλιπαρούσε να μην πάει να μπλέξει», και έγινε εκδότης της εφημερίδας «Documento». Για αυτές τις υπηρεσίες του ο «κόκκινος εργολάβος» εισέπραξε αχαριστία και πλήρωσε βαρύ τίμημα που τον έφερε στα πρόθυρα της καταστροφής.

Η συμφωνία του Καλογρίτσα με τον Νίκο Παππά για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού χρονολογείται τον Οκτώβριο του 2015. Εναν μήνα μετά δανείστηκε 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής. Αργότερα, ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος θα έδειχνε ότι ο όμιλος Τοξότης δανειοδοτούνταν σαν επιχειρηματικός κολοσσός.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ο Καλογρίτσας ήταν αιχμάλωτος. Στην αρχή δεν το συνειδητοποίησε και έδινε αφειδώς «διευκολυντικά χρήματα» σε «κάτι παιδιά» που του έστελνε το «διευθυντήριο» με οδηγίες του Νίκου Παππά, όπως έλεγε. «Δεν ήταν μόνος. Ηταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσιζαν και κατέληγαν τι θα μου ανακοινώσει ο Παππάς» κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή στη Βουλή ο επιχειρηματίας.

Οποιος επισκεπτόταν το κτίριο γραφείων του Καλογρίτσα στη Νέα Σμύρνη διαπίστωνε ότι επικρατούσε μια χαλαρή, σχεδόν οικογενειακή ατμόσφαιρα, δεν ήταν κανένα άβατο. Η επί 40 έτη γραμματέας του Ευθαλία Διαμαντή, η πιο στενή και έμπιστη συνεργάτιδά του, βρισκόταν ακριβώς έξω από το γραφείο του και πολλές φορές η πόρτα έμενε ανοιχτή. Η Διαμαντή κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ότι ο Παππάς άρχισε στα τέλη του 2015 να ζητάει τη βοήθειά του επιχειρηματία για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. «Θα ήταν ένα κανάλι του κόμματος και κουμάντο θα έκανε ο κ. Παππάς». Ουσιαστικά, είπε, ζήτησαν από τον Καλογρίτσα να «δανείσει» το όνομά του για τη σύσταση του καναλιού.

Πώς στηνόταν το ΣΥΡΙΖΑ Channel

«Αρχισαν να έρχονται πολιτικά στελέχη στο γραφείο μας, μαζί με τον κ. Παππά, για τη δημιουργία καναλιού και εφημερίδας» αφηγήθηκε η Διαμαντή. «Ο κ. Παππάς ήταν επικεφαλής αυτών των 10-15 ανθρώπων, «ομάδα Παππά» την ονομάζαμε. Ερχόταν στις 8 το πρωί πριν από το Μαξίμου και μπορεί να περνούσε και μετά, το μεσημέρι ή το βράδυ. Σχεδόν καθημερινά γινόταν αυτό». Αντιστοίχως, ο επιχειρηματίας επισκεπτόταν το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο κ. Καλογρίτσας χρηματοδοτούσε αφειδώς τις προσπάθειες του κόμματος να αποκτήσει το δικό του τηλεοπτικό κανάλι και τη δική του εφημερίδα. Ομάδες ανθρώπων εργάζονταν για αυτόν τον σκοπό. Ο κ. Καλογρίτσας πλήρωνε μισθούς, παρείχε την υποδομή κάθε μορφής» πρόσθεσε η Διαμαντή. Οι ομάδες αυτές είχαν εγκατασταθεί στον δεύτερο όροφο των γραφείων του Καλογρίτσα.

Αλλά δεν έκανε μόνο αυτό. «Ταυτόχρονα ενίσχυε και το κόμμα όσο μπορούσε. Κατέθεσα μάλιστα και τα όσα έλεγε με βαριά φωνή ένας κύριος, που ήταν για αυτόν τον σκοπό στα γραφεία του ομίλου Καλογρίτσα: «Χρήστο μου, τα κόμματα δεν ζουν χωρίς χρήματα»» είπε η ίδια μάρτυρας σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά».

Παράλληλα, εξελισσόταν η νομοθετική διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή στις αρχές του 2016 με τη μορφή κατεπείγοντος, ενώ ο Νίκος Παππάς ανέθεσε στο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας να εκπονήσει μελέτη για τις τηλεοπτικές άδειες. Την Τρίτη 30 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες προσήλθαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου έμειναν έγκλειστοι για τρεις ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση των αδειών.

«Ο κ. Καλογρίτσας χρηματοδοτούσε αφειδώς τις προσπάθειες του κόμματος να αποκτήσει το δικό του τηλεοπτικό κανάλι και τη δική του εφημερίδα»

Ευθαλία Διαμαντή, γραμματέας Καλογρίτσα

Η εμπλοκή των Χούρι και το… White House

Εκείνο το διάστημα άρχισαν να ζώνουν τα φίδια τον Καλογρίτσα. Οι υποψίες του άρχισαν να γίνονται βεβαιότητα όταν, με μεσολάβηση του Παππά, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο οι ισχυροί επιχειρηματίες Χούρι, ιδιοκτήτες της εταιρείας CCC. Στη μηνυτήρια αναφορά του κατά των Χούρι ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι το 2016 συστάθηκε μια αφανής εταιρεία, με εταίρους μια θυγατρική της CCC και την Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη ΑΕ.  Η εταιρεία αυτή, κατά τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα, συστάθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που στις μεταξύ τους συνομιλίες αποκαλούσαν «White House», υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του Παππά. Σκοπός της ήταν να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η συνολική συνεισφορά των Χούρι θα ήταν 25 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 25 εκατ. ευρώ θα έβαζε ο Καλογρίτσας για την ανάπτυξη του καναλιού. Τα δύο μέρη υπέγραψαν σύμβαση ύψους 3 εκατ. ευρώ για εκτέλεση έργων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για την εικονικότητα της σύμβασης υπεργολαβίας κατέθεσαν τόσο ο λογιστής του Φουάντ Χούρι, Αντώνης Λιανός, όσο και ο Χρήστος Νικολάου, σύμβουλος της εταιρείας Τοξότης. «Κατέληξα πολύ σύντομα στην πλασματικότητα της σύμβασης. Δεν υπήρχε τεχνική περιγραφή του έργου. Δεν υπήρχε τίποτα. Ηταν… ό,τι προαιρείσθε!» κατέθεσε ο Νικολάου. Οι λεπτομέρειες για τη δημιουργία καναλιού φιλικού προς την τότε κυβέρνηση οριστικοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν από τον διαγωνισμό, σε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στους Νίκο Παππά, Χρήστο Καλογρίτσα και Σάμερ Χούρι, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οικονομολόγου Κυριάκου Τόμπρα. Οπως κατέθεσε, το καλοκαίρι του 2016 οι Χούρι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση καναλιού, αλλά «ήθελαν εταιρεία φιλική προς την κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι». Ο Τόμπρας πήγε πρώτα στον Γιώργο Κουρή και έπειτα στον Φίλιππο Βρυώνη, αλλά κανένας τους δεν εξασφάλισε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Η μόνη άλλη επιλογή ήταν ο «κόκκινος εργολάβος». Ο Σάμερ Χούρι και ο Καλογρίτσας «έδωσαν τα χέρια» στις 24 Αυγούστου 2016, πάνω σε ένα σκάφος στο Πόρτο Χέλι.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας είπε ότι την τριμερή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τη γνώριζε γιατί στη διάρκειά της του τηλεφώνησε ο επιχειρηματίας και τον έβαλε σε ανοιχτή ακρόαση επειδή δεν ήξερε αγγλικά. Εκεί έπεσε η ιδέα για την υπεργολαβία, μολονότι οι σχέσεις του Καλογρίτσα με τους Χούρι είχαν διαταραχθεί. Αργότερα, προκλήθηκε πολιτικός σάλος όταν έγινε γνωστό ένα email που έστειλε ο Φουάντ Χούρι στον Τόμπρα, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η White Porscha» είχαν συμφωνήσει μια συγκεκριμένη φόρμουλα.

Τελικά, με την επιταγή των 3 εκατ. ευρώ εκδόθηκε εγγυητική επιστολή από την Τράπεζα Αττικής, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη γιατί όλοι ήξεραν για τους δεσμευμένους λογαριασμούς του επιχειρηματία. Πρώτος από όλους ο κουμπάρος του και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος στις 24 Ιουλίου έγραψε στο Twitter «Με τα μαύρα λεφτά στα site και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…». Λέγεται ότι είχε προηγηθεί άγριος καβγάς των δύο ανδρών.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου τα ξημερώματα, με υπερθεματιστές τους Γιάννη Αλαφούζο (43,6 εκατ. ευρώ), όμιλο Καλογρίτσα (52,6 εκατ. ευρώ), Θοδωρή Κυριακού (75,9 εκατ. ευρώ) και Βαγγέλη Μαρινάκη (73,9 εκατ. ευρώ).

INFO

Η επιταγή για την έκδοση του «Documento»

Μετά το «φιάσκο» του ΣΥΡΙΖΑ Channel, ο Καλογρίτσας, πάλι με την καθοδήγηση του Παππά, διοχέτευσε τα 3 εκατ. ευρώ της επιταγής Χούρι στην έκδοση της εφημερίδας «Documento»*. Στις 19 Οκτωβρίου 2016 η εταιρεία Ι. Καλογρίτσας ΑΕ μετονομάστηκε σε Media Doc AE, με κύριο μέτοχο τον υιό Καλογρίτσα και μικρομέτοχο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. Τον Φεβρουάριο του 2017 ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποχώρησε από την παραπάνω εταιρεία, την οποία ανέλαβε ο Βαξεβάνης. Τότε έληξε άδοξα η μιντιακή περιπέτεια του Καλογρίτσα και ξεκίνησε η δικαστική.

*Διευκρίνιση σχετικά με τη χρηματοδότηση και συμμετοχές στην εφημερίδα Documento. Στο δημοσίευμα «ΣΥΡΙΖΑ Channel: Ο εργολάβος που έμπλεξε με τα πιτσιρίκια», η αναφορά ότι «μετά το «φιάσκο» του ΣΥΡΙΖΑ Channel, ο Καλογρίτσας, πάλι με την καθοδήγηση του Παππά, διοχέτευσε τα 3 εκατ. ευρώ της επιταγής Χούρι στην έκδοση της εφημερίδας «Documento», αφορά τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, δεν προέκυψε από τον σχετικό έλεγχο ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν στο Documento. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών (ΔΕΕΕ) και στην έκθεση που υπέβαλε, επισημαίνεται ότι δεν προκύπτει ότι το ποσό των 3 εκ. ευρώ που έδωσε η CCC στον Χρήστο Καλογρίτσα, διοχετεύθηκε στο Documento.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ

Τα βοσκοτόπια της Ιθάκης και τα… «παλιόπαιδα» που τον έμπλεξαν

Η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή, κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ότι ο Νίκος Παππάς άρχισε στα τέλη του 2015 να ζητεί τη βοήθεια του επιχειρηματία για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού

Μέχρι τη στιγμή που θα καταβαλλόταν η πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια, οι Χούρι είχαν υπαναχωρήσει από τη συμφωνία και ο επιχειρηματίας έμεινε ξεκρέμαστος. Ο Αθανάσιος Τσαδάρης, πρώην ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Αττικής, κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ότι «στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5.000 στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα. Η πίεση ήταν ασφυκτική. Τότε έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα».

Οταν τα βοσκοτόπια εμφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016 στη δήλωση «πόθεν έσχες» του προκλήθηκε θύελλα. Πρώτος έσπευσε και πάλι ο Καμμένος με το tweet «Gida resort by Karabatsos holdings» και μια φωτογραφία με κατσίκια ανεβασμένα στα κλαδιά μιας ελιάς.
Μπροστά στο ναυάγιο, ο Παππάς έκλεισε ραντεβού στον Καλογρίτσα με τους επιχειρηματίες Δημήτρη Κοντομηνά και Βαγγέλη Μαρινάκη. Η πρώτη συνάντηση προκάλεσε ένταση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του Alpha και στην κυβέρνηση, καθώς ο Κοντομηνάς εξοργίστηκε με τη λίστα των απαιτήσεων της κυβέρνησης που του ενεχείρισε ο Καλογρίτσας (το 51% του καναλιού, 4 ειδησεογραφικές εκπομπές και τον έλεγχο του πολιτικού ρεπορτάζ). «Εγώ δεν ήθελα να μπλέξω με τα μίντια. Αυτά τα παλιόπαιδα με έστειλαν και δεν ξέρω πώς θα ξεμπλέξω» φέρεται να του είπε ο Καλογρίτσας. Τη δεύτερη συνάντηση την περιέγραψε ο ιδιοκτήτης της Alter Ego στο Ειδικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η συνάντηση κλείστηκε με πρωτοβουλία του Παππά, που επαναλάμβανε ότι ήταν εντολή ή είχε τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε στο γραφείο μου, μου εξέφρασε την επιθυμία τη δική του και της κυβέρνησης να τον βοηθήσω οικονομικά για την πρώτη δόση για την άδεια του σταθμού. Του εξήγησα ότι ήταν δύσκολο, ότι θα μπορούσε να δώσει λανθασμένα μηνύματα στους άλλους που πήραν άδεια και σε εκείνους που δεν πήραν. Θεώρησα ότι δεν έπρεπε να μπω σε αυτή τη διαδικασία» κατέθεσε. «Ηταν σύντομη η κουβέντα μας. Κατάλαβα ότι ο άνθρωπος δεν ήθελε να εμπλακεί, πιέστηκε και αναγκάστηκε να το πράξει από αυτούς» πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι κάποια στιγμή βγαίνοντας από το γραφείο του Παππά είδε τον δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη. Και ότι ο τότε υπουργός Επικρατείας χαριτολογούσε μαζί του για τον τηλεοπτικό σταθμό που σχεδίαζαν.

ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η εμπλοκή Αρτεμίου και τα sms για τα ποσοστά ιδιοκτησίας

Ο Αρτέμης Αρτεμίου

Ο Νίκος Παππάς έβαλε στο παιχνίδι τον κύπριο δικηγόρο, ειδικευμένο στις offshore, Αρτέμη Αρτεμίου με τον οποίο είχε στενή σχέση και είχαν συνταξιδέψει τον Αύγουστο του 2013 στη Βενεζουέλα. Ο Αρτεμίου «εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και έλεγε ότι θέλει να βοηθήσει οικονομικά για να δημιουργηθεί ένα κανάλι». Σύμφωνα με τη γραμματέα του Καλογρίτσα, ερχόταν από την Κύπρο στην Ελλάδα με τσάντες γεμάτες χρήματα και ζητούσε από τον Καλογρίτσα να του στείλει αυτοκίνητο για να τον παραλάβει από το αεροδρόμιο και συνεργάτες της εταιρείας για να τον συνοδεύσουν επειδή φοβόταν μην τον κλέψουν.

«Ο Παππάς διαβεβαίωνε τον Καλογρίτσα ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα τα πάρει πίσω. Μάλιστα άκουσα να ζητεί από τον Αρτεμίου να τον διαβεβαιώσει και εκείνος ότι τα χρήματα υπάρχουν». Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε ένα SMS του Παππά προς τον επιχειρηματία, με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2016, στο οποίο ανέφερε τα ποσοστά για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel: «Ιβάν 35, Καλογρίτσας 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4. Καλημέρα. Α2 αυτός που θα δεις 12.30. Α2 και καλογρ είναι αδιαίρετο προφανώς». Α2 ήταν ο Αρτεμίου.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε και το ημερολόγιο της Διαμαντή. Σε αυτό υπάρχει καταχωρισμένη συνάντηση του επιχειρηματία στο γραφείο του με τον Αρτεμίου στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 και στις 22 Σεπτεμβρίου, έπειτα από το ραντεβού Καλογρίτσα – Μαρινάκη, μία με Παππά, Καλογρίτσα, Αρτεμίου και μία ακόμα συνάντηση το βράδυ του Καλογρίτσα με τον Παππά.

Οταν καμία προσπάθεια δεν απέδωσε, ο Καλογρίτσας, αδυνατώντας να καταβάλει την πρώτη δόση, αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό και τη θέση του πήρε ο πρώτος επιλαχών Ιβάν Σαββίδης.