Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η χρονική διάσταση του εκλογικού «γρίφου» που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, καθώς πολλοί φοβούνται ότι στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία η μακρά εκλογική περιπέτεια μπορεί να εγκυμονεί σοβαρά επακόλουθα.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές πρέπει να διενεργηθούν «μέσα σε 30 ημέρες» από την προκήρυξή τους. Ακόμα και με «σφιχτές» διαδικασίες απαιτούνται περί τις 25 ημέρες λόγω και όσων διευθετήσεων προβλέπει ο εκλογικός νόμος (ανακήρυξη υποψηφίων, δηλώσεις στον Αρειο Πάγο για την κατάρτιση των συνδυασμών κ.λπ.). Αν προστεθούν στις 25 ημέρες τα τριήμερα των διερευνητικών και η διαβούλευση της ΠτΔ με τα κόμματα που θα ακολουθήσει, είναι ακόμα 10 ημέρες τουλάχιστον, δηλαδή σύνολο 35 ημέρες.

Αν δεν προκύψει αποτέλεσμα και πάμε σε δεύτερες εκλογές, τότε είναι άλλες 25 ημέρες προεκλογικής περιόδου υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση, δηλαδή 60 ημέρες – δύο μήνες -, ενώ αν και σε αυτή την περίπτωση δεν προκύψει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία των διερευνητικών και των επακόλουθων διαβουλεύσεων υπό την ΠτΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας 151 ψήφων είτε κυβέρνησης ανοχής (με πλειοψηφία 120 θετικών ψήφων επί των παρόντων βουλευτών), δηλαδή άλλες 10 ημέρες τουλάχιστον, οπότε αισίως φτάνουμε τις 70 ημέρες, σχεδόν δυόμισι μήνες, για να μη μιλήσουμε για το ακραίο θεωρητικό και απευκταίο σενάριο να οδηγηθούμε και σε τρίτες εκλογές, οπότε εκεί θα ξεπεράσουμε τις 100 ημέρες αστάθειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.