Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Τα τελευταία χρόνια η Μύκονος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην προσέλκυση premium τουριστικού προϊόντος. Το γεγονός αυτό ώθησε πολλούς επενδυτές, ντόπιους και ξένους, να ανεγείρουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και πολυτελή beach bars.
Ηταν όμως τόσο πολλά τα νέα επενδυτικά εγχειρήματα που μοιραία παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση στις πληρότητες των ξενοδοχείων καθώς η πίτα έπρεπε να μοιραστεί σε περισσότερα κομμάτια. Τα κέρδη βεβαίως παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά οι παλαιοί ξενοδόχοι που είδαν να τις επιδόσεις τους να υποχωρούν σε σχέση με το παρελθόν γκρινιάζουν. Μεγαλύτερες απώλειες από τον κλάδο της φιλοξενίας καταγράφει ο τομέας της διασκέδασης. Πασίγνωστο beach bar είχε το περασμένο καλοκαίρι μείωση επισκεψιμότητας 20% λόγω του έντονου ανταγωνισμού.
Αυτή η τάση καταγράφεται πλέον και στην Αθήνα, που πέτυχε την περασμένη σεζόν ιστορικό ρεκόρ με την άφιξη 6,3 εκατ. ξένων επισκεπτών αλλά τα ξενοδοχεία εμφανίζουν μείωση της μέσης πληρότητας κατά 2,2%. Αυτό το παράδοξο συμβαίνει γιατί δημιουργήθηκαν νέες ξενοδοχειακές μονάδες που αύξησαν τις διαθέσιμες κλίνες κατά 7% μεταξύ 2015-2019, αλλά και γιατί οι μισθώσεις τύπου Airbnb γνωρίζουν πιένες αφού μόνο στη συγκεκριμένη πλατφόρμα η ετήσια αύξηση προσεγγίζει το 25%.
Μόνο το 2019 λειτούργησαν στην Αττική 40 νέες μονάδες και για το τρέχον έτος αναμένεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να ανοίξουν άλλα 10 ξενοδοχεία, όπως το Αthens Capital Hotel με διαχειρίστρια την Accor ή το ιστορικό Acropol στην Ομόνοια που οι ισραηλινοί διαχειριστές θα μετονομάσουν σε Brown Acropol.
Η παγκόσμια ρευστότητα που παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το κόστος χρήματος που βαίνει μειούμενο τροφοδοτούν τις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος προς το παρόν εμφανίζει μικρό ρίσκο και υπόσχεται ταχείες αποσβέσεις αλλά ο κίνδυνος της υπερπροσφοράς δεν πρέπει να υποτιμάται. Αρκεί ένα απρόβλεπτο γεγονός για να «γυρίσει το κουμπί» και το overcapacity του κλάδου να επιταχύνει αρνητικές εξελίξεις.