Ο κ. Γαβρόγλου… έδωσε απολυτήριο στις αλλαγές στο Εξεταστικό
Ουτοπία η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ – Αναδίπλωση σε όλες τις εξαγγελίες – Ρίχνει το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση – Τι θα ισχύσει εφέτος – Θύματα για ακόμη μία φορά οι μαθητές
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είναι πιθανό να είχε τρία δεδομένα στις σκέψεις του: το αφήγημα της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ δεν μπορεί να εφαρμοστεί, η περίφημη σύνδεση του απολυτηρίου των τελειοφοίτων του Λυκείου είναι πιθανό να λειτουργήσει σαν «βόμβα» στην καρδιά ενός αδιάβλητου συστήματος δεκαετιών και, το σημαντικότερο, δεν μπορείς να εφαρμόσεις ένα νέο σύστημα την ίδια χρονιά που το νομοθετείς.
Το παραδίδει ως «κληρονομιά»
Ατυχώς τα τρία παραπάνω σημεία είναι εκείνα ακριβώς στα οποία βασίστηκε η σύνταξη του περίφημου νέου εξεταστικού του συστήματος, το οποίο μάλλον φοβάται και ο ίδιος. Βέβαια, δεν το αποσύρει. Αντίθετα μεταθέτει την εφαρμογή του εκτός «προεκλογικής περιόδου» και μέσα στον Οκτώβριο, οπότε ουσιαστικά το παραδίδει ως «κληρονομιά» στον υπουργό Παιδείας της επόμενης κυβέρνησης.
Για την εφετινή εξεταστική περίοδο στα σχολεία δεν θα ισχύσει ούτε η σύνδεση του απολυτηρίου με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (όπως ήδη έγραψε «Το Βήμα» στις 3 Φεβρουαρίου), αλλά ούτε και η συμπλήρωση του περίφημου πρώτου μηχανογραφικού δελτίου που είχε αρχικά ζητηθεί από τους εφετινούς μαθητές της Β’ Λυκείου για να διαχωριστούν οι «κόκκινες» σχολές (υψηλής ζήτησης) και οι «πράσινες» (μειωμένου ενδιαφέροντος – ελεύθερης πρόσβασης). Επί της ουσίας, το μόνο βέβαιο σε αυτή τη φάση είναι η πρώτη «χαλαρή» εφαρμογή του εξεταστικού συστήματος που ήδη ισχύει, χωρίς καμιά από τις… αιρετικές προτάσεις του υπουργού Παιδείας να μοιάζει τόσο σταθερή, ώστε να τον κάνει να σηκώσει το πολιτικό κόστος γι’ αυτή.
Πρόταση για το… συρτάρι
Επιπλέον και πάλι το υπουργείο Παιδείας, όπως συνηθίζει τους τελευταίους μήνες, έδωσε στη δημοσιότητα μια απλή πρόταση και όχι ένα σχέδιο νόμου, ευελπιστώντας πιθανώς σε μια τελευταία «διαβούλευση» της κοινής γνώμης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να διαπιστώσει τυχόν επιστημονικά λάθη και παγίδες ώστε να τα αλλάξει, όπως έχει κάνει ως σήμερα τρεις φορές.
Πάντως ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι θα συμπεριλάβει την πρότασή του αυτή στο πολυνομοσχέδιο που συντάσσει αυτές τις ημέρες για τις τελευταίες συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Αρχική λίστα με τις δέκα σχολές
Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν τον επόμενο Οκτώβριο, όπου οι μαθητές της σημερινής Β’ Λυκείου (που την περίοδο εκείνη θα ξεκινούν την Γ’ Λυκείου) θα συμπληρώσουν μια αρχική λίστα με τις δέκα σχολές της πρώτης προτίμησής τους, για να διαχωριστούν και να κατηγοριοποιηθούν όλες οι σχολές της χώρας.
Στα παραπάνω αναμένονται αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από την ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης) για την ακύρωση της Γ’ τάξης του Λυκείου και της μετατροπής της σε προπαρασκευαστικό – φροντιστηριακού τύπου – έτος για τα ΑΕΙ. Αλλά και από την πλευρά των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων, που παραμένουν τα «παιδιά ενός κατώτερου θεού», σχεδιάζονται καταλήψεις σχολείων.
Το νέο απολυτήριο
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, στη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου ισχύουν τα εξής:
Βαθμός προαγωγής παραμένει το 9,5.
l Για τα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτά, ο ΜΟ διαμορφώνεται κατά 60% από τον ΜΟ των δύο τετραμήνων και κατά 40% από τον βαθμό της γραπτής απολυτήριας εξέτασης.
l Για τα υπόλοιπα μαθήματα ο βαθμός είναι ο ΜΟ των δύο τετραμήνων.
l Στη διαμόρφωση του γενικού ΜΟ (τελικού βαθμού) συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μαθήματα πλην της Φυσικής Αγωγής.
Το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «σε επόμενα σχολικά έτη ο βαθμός απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται και στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης των Πανελλαδικών Εξετάσεων».
Τέσσερις παγίδες απειλούν το νέο σύστημα
Εκπαιδευτικοί αναλυτές, με τους οποίους συζήτησε «Το Βήμα», προσθέτουν τέσσερις σημαντικές παραμέτρους στα δεδομένα:
l Η σύνδεση του απολυτηρίου Λυκείου με τις πανελλαδικές εξετάσεις, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε, αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο πρόβλημα χωρίς εύκολες λύσεις. Το υπουργείο Παιδείας χωρίζει τα σχολεία σε ομάδες ανά νομούς, στις οποίες τα θέματα θα επιλέγουν – σαν μία «μίνι» εκδοχή Πανελλαδικών – οι εκπαιδευτικοί της κάθε περιοχής. Ετσι ομάδες εκπαιδευτικών θα επιλέγουν τα θέματα των εξετάσεων και θα ακολουθεί μεταξύ τους κλήρωση. Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα διαγωνισμών «ευκολίας» με μεροληπτικό χαρακτήρα; Και πώς μπορεί κάποιος να αρνηθεί ότι σε περιοχές της χώρας που θέλουν να ξεχωρίσουν η «γραμμή» προς όλους τους εκπαιδευτικούς τους θα είναι να επιλέξουν εύκολα θέματα; Χωρίς πάντα να μπορούν να αποκλειστούν και οι πιθανότητες πελατειακών σχέσεων ή ιδιαίτερων μαθημάτων σε μαθητές από εκπαιδευτικούς που θα βρίσκονται στις επιτροπές αυτές.
l Ο διαχωρισμός σε «κόκκινες» και «πράσινες» σχολές και η μετάθεση της ευθύνης στους μαθητές της Β’ τάξης του Λυκείου για να αποφασίσουν με ένα δημοσκοπικού χαρακτήρα πρώτο μηχανογραφικό δελτίο για τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης μπορεί να οδηγήσει σε δημοσκοπικό όλεθρο. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να βρεθεί εφέτος στη δύσκολη θέση να παρακολουθεί τους περισσότερους μαθητές να συμπληρώνουν ως πρώτη προτίμησή τους μόνο τις σχολές υψηλής ζήτησης, με το τραγελαφικό αποτέλεσμα να «πρασινίσουν» σχολές μεσαίας ή χαμηλότερης ζήτησης και να εμφανιστούν τελικά στη ζώνη της ελεύθερης πρόσβασης τμήματα των 14.000-15.000 μορίων. Ή, στην αντίθετη κατεύθυνση, να μη βρεθούν παρά ελάχιστα τμήματα στην κατηγορία των «πράσινων» σχολών και το σύστημα να αποτύχει από την αντίθετη πλευρά.
l Η «εκδίκηση» φαίνεται ότι θα έρθει από την πλευρά των Επαγγελματικών Λυκείων, τα οποία είχαν τα προηγούμενα χρόνια ένα ποσοστό 20% πρόσβασης στα ΤΕΙ, που όμως καταργούνται. Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τώρα απλά να μετρήσει πόσοι μαθητές των ΕΠΑΛ μπήκαν πέρυσι στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας για να υπολογίσει έναν αντίστοιχο αριθμό στον εφετινό αριθμό εισακτέων. Χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει τίποτα το μέλλον των παιδιών της κατηγορίας αυτής. Μάλιστα, φαίνεται ότι σχεδιάζεται μια περισσότερο «ταξική» λύση· να στρέφονται στο μέλλον οι μαθητές των ΕΠΑΛ στις διετείς δομές που επιδιώκει να οργανώσει μέσα στα ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες θα δέχονται υποψηφίους χωρίς εξετάσεις αλλά μόνο με το απολυτήριό τους.
l Ετσι ή άλλιως το μηχανογραφικό δελτίο που θα παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας το καλοκαίρι για τους υποψηφίους της εφετινής Γ’ Λυκείου είναι κυριολεκτικά στον «αέρα» και θα δέχεται αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ θα περιλαμβάνει σειρά νέων τμημάτων που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πολλά από αυτά με απροσδιόριστο επιστημονικό αντικείμενο και επαγγελματικά δικαιώματα.

