Ο Ινδός που αγοράζει τρόφιμα στην Ελλάδα
Ο επικεφαλής του ομίλου SwitzGroup έχει αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 45 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις και σχεδιάζει να τοποθετήσει άλλα 100 εκατ. ευρώ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Η οικονομία στην Ελλάδα ανακάμπτει και σίγουρα θα βρει εφαρμογή η θεωρία του συμπιεσμένου ελατηρίου. Εμείς επενδύουμε στην πραγματική οικονομία μέσα από τον κλάδο των τροφίμων και εκτιμούμε πως υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου στη χώρα που αξίζει κάποιος να τοποθετηθεί».
αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» στελέχη του ινδικού ομίλου SwitzGroup που από το 2017 μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει ελληνικά assets στον κλάδο των τροφίμων λογιστικής αξίας (book value) ύψους 45 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό έχουν εξαγοραστεί πλειοψηφικές συμμετοχές σε δύο εταιρείες στον τομέα των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής – στην Olympic Foods της οικογένειας Μπενάκη και στη CSM Bakery Solutions, θυγατρική της αμερικανικής CSM -, ενώ στην αρχή της περασμένης εβδομάδας ανακοινώθηκε και η εξαγορά της Κρητών Αρτος, της εταιρείας παραγωγής παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων από την Κρήτη. Στη CSM, εκτός από την Ελλάδα, το SwitzGroup απέκτησε και τις θυγατρικές σε όλα τα Βαλκάνια και στην Τουρκία.
Σε δέκα χώρες
Το SwitzGroup είναι ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας Khorakiwala στα τρόφιμα, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια, κυρίως στις κατηγορίες του bakery, των αβγών, στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, στα μπισκότα, στο κρουασάν, στις κατεψυγμένες ζύμες, καθώς και σε αλυσίδες retail, όπως ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία. Το SwitzGroup εμφανίζει ετήσια EBITDΑ της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, έχει έδρα το Ντουμπάι και έχει παρουσία σε δέκα χώρες. Επικεφαλής του ομίλου Khorakiwala είναι ο Taizoon Khorakiwala, ο οποίος συνεχίζει την επιχειρηματική δράση της οικογένειας που μετρά 120 χρόνια ζωής. Ο όμιλος εκτός από τα τρόφιμα δραστηριοποιείται και στον τομέα των φαρμάκων.
Ο Taizoon Khorakiwala πιστεύει και εκτιμά το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδος και έχει δώσει εντολή να συνεχιστούν οι επενδύσεις. Οπως υποστηρίζουν από τον όμιλο, «οι εταιρείες στην Ελλάδα είναι υποτιμημένες λόγω περιβάλλοντος, και το περιβάλλον αλλάζει». Την επόμενη τριετία θα τοποθετηθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, πάντα στον τομέα των τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και τέταρτη εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου επιχείρησης στον τομέα των πρώτων υλών.
Η στρατηγική
Επίσης από το SwitzGroup διευκρινίζουν ότι δεν είναι fund. Δεν έχουν δηλαδή σχέδιο εξόδου από μια εταιρεία που εξαγοράζουν για την καταγραφή υπεραξιών. Οι επενδύσεις του SwitzGroup αφορούν υγιείς επιχειρήσεις με πετυχημένο management. Τις υποστηρίζουν με κεφάλαια, αναπτύσουν συνέργειες και τοποθετούν τα προϊόντα τους σε δίκτυα του εξωτερικού. Στόχος τους μάλιστα είναι η συγκέντρωση εταιρειών στους υποκλάδους των τροφίμων όπου επενδύουν.
Αποκτούν την πλειοψηφία των εταιρειών (περίπου 70%) αλλά αφήνουν το υπόλοιπο 30% στον πρώην ιδιοκτήτη που «τρέχει» και την εταιρεία. Αν η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια, δεν προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίου ώστε να περιοριστεί το μετοχικό ποσοστό του εταίρου, αλλά δανείζουν στην εταιρεία.
Κάθε συναλλαγή που θα κάνουν στην Ελλάδα από εδώ και πέρα θα κυμαίνεται από 10 εκατ. έως 25 εκατ. ευρώ.
Τα Παγωτά Δωδώνη
To SwitzGroup διεκδικεί στη χώρα μας και τα Παγωτά Δωδώνη, ξεφεύγοντας μάλιστα από το πλάνο του, αφού πρόκειται για μια εταιρεία σε κατάσταση distress.
Τα Παγωτά Δωδώνη τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν ζημιογόνα αποτελέσματα και διατηρούν δυσανάλογα υψηλό δανεισμό που έχει «κοκκινίσει» σε σχέση με τον τζίρο τους. Ειδικότερα, η αλυσίδα εμφανίζει τζίρο 9 εκατ. ευρώ και τα δάνειά της ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ. Υποψήφιοι επενδυτές εκτός από το SwitzGroup είναι και το σχήμα των ελληνικών εταιρειών Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα. Το SwitzGroup προσφέρει 9 εκατ. ευρώ για την πλειοψηφία των μετοχών και το ελληνικό σχήμα 8 εκατ. ευρώ. Το τίμημα θα το λάβουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες οι οποίες και θα διαγράψουν το σύνολο των δανείων.
Η διαδικασία όμως έχει κολλήσει καθώς έληξε το 2018 ο νόμος περί διαγραφής δανείων που δεν αποτύπωνε τα διαγραφέντα δάνεια ως κέρδη και έτσι δεν υπήρχε φορολόγηση. Τώρα, όμως, με το ισχύον καθεστώς η διαγραφή δανείων θα φορολογηθεί και οι διεκδικητές αναμένουν στο ακουστικό τους ευελπιστώντας σε κάποια αλλαγή.

