O «γόρδιος δεσμός» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής
Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και ο εθνικά κρίσιμος ρόλος του – Η υπόθεση «Αγιος Νικόλαος» και η κατασπατάληση των δωρεών
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η Εκκλησία, τα ηνία της οποίας αναλαμβάνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης, ουδέποτε υπήρξε πιο απελπισμένη και πιο κλονισμένη συθέμελα από την εποχή τουλάχιστον του Εθνικού Διχασμού, όταν ο από Κερκύρας Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ανέλαβε επιτυχώς να ενώσει τη σπαρασσόμενη Ομογένεια.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής – ο οποίος θυμίζει τον λαμπρό προκάτοχό του τόσο στο επιβλητικό ανάστημα και στη χαρισματική αύρα, όσο και στη βαθιά προσήλωση στην οικουμενική προσέγγιση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στον διαχριστιανικό και διαθρησκευτικό διάλογο ως θεμέλιο ειρήνης – εν πλήρει επιγνώσει του αναλαμβάνει τον διττό και εθνικά κρίσιμο ρόλο του.
Η υπόθεση «Αγιος Νικόλαος»
Αφενός θα διακονήσει ως πνευματικός ταγός («πνευματικός φίλος και πνευματικός αδελφός» όπως ο ίδιος περιγράφει τον ρόλο του) μια κοινότητα 1,5 εκατομμυρίου ορθοδόξων πιστών που επί σειρά ετών κλονίζεται υπό το βάρος της κακοδιαχείρισης του προϋπολογισμού του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος ανέγερσης του, διά χειρός Σαντιάγο Καλατράβα, ναού και εθνικού προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν.
Η υπόθεση έχει απασχολήσει επανειλημμένως την εφημερίδα «New York Post» με εκτενή ρεπορτάζ, όσο και τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, ο οποίος πιέζει για την περάτωση ενός μνημείου που θα ήταν το καύχημα της λαμπρής και άκρως καταξιωμένης ελληνοαμερικανικής Ομογένειας, αλλά κατέληξε να την εκθέτει σχεδόν ανεπανόρθωτα. Εκθεση της Grant Thornton έδειξε σημεία και τέρατα, όπως τη χρήση 3 εκατ. δολαρίων από δωρεές πιστών για τον Αγιο Νικόλαο για να καλύψουν «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής, της οποίας οι πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιήθηκαν από υπαλλήλους για προσωπικά έξοδα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, αφού υπήρχε μεγάλο έλλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας.
Σε όλες τις 550 κοινότητες ανά την Αμερική επικρατεί θυμός και αναβρασμός και το ποίμνιο απαιτεί (και με την αισθητή μείωση εισφορών στην Αρχιεπισκοπή) πλήρη, απόλυτη και άμεση διαφάνεια και λογοδοσία.
Ηγέτης της εν Αμερική Διασποράς
Ταυτόχρονα ο κ. Ελπιδοφόρος θα λειτουργήσει ως ο ηγέτης της ελληνικής Διασποράς – που οργανώνεται γύρω από την Εκκλησία και διαχρονικά προασπίζεται τα εθνικά δίκαια (βάσει του διεθνούς δικαίου) της Ελλάδας.
Τα θέματα αυτά απασχολούν ουχί ευκαταφρόνητο αριθμό ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων και ο Αρχιεπίσκοπος τα εκφράζει με διπλωματικό τρόπο ενώπιον του εκάστοτε προέδρου και των σημαντικότερων εκλεγμένων ταγών των ΗΠΑ, εξ ου και οι πρόσφατες συναντήσεις του κ. Ελπιδοφόρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ΥΠΕΞ κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, υποδεχόμενος μετά πλήθους πιστών τον κ. Ελπιδοφόρο στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, αφού εξεθείασε το έργο του ως Μητροπολίτου Προύσης και ως ηγουμένου της Μονής της Αγίας Τριάδος στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εστίασε στην ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου ως καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, λέγοντάς του ότι ο δάσκαλος έχει μάθει να ακούει και να ακούγεται. Ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεση να εργαστεί για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των εθνικών Ορθόδοξων Εκκλησιών υπό την πρωτοκαθεδρία του ως Εξάρχου της Πρωτόθρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης και οι «Αρχοντες»
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει κάποια πείρα με τα θέματα της Εκκλησίας της Αμερικής εκ της θέσεώς του ως στενού συνεργάτου του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος εδώ και 25 χρόνια τον προόριζε για μεγάλα πράγματα. Οι λεγόμενοι «Αρχοντες» του Οικουμενικού Θρόνου επισκέπτονται τακτικά το Φανάρι και εκθέτουν λεπτομερώς τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής, ενώ συνεργάστηκαν μαζί του, το 2014, στη διοργάνωση της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στο Πατριαρχείο. Επίσης ο κ. Ελπιδοφόρος έχει διδάξει στην πολύπαθη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, την οποία θα κληθεί να αναδιαρθρώσει στρώνοντας γερά πνευματικά, διοικητικά και οικονομικά θεμέλια.
Μια τηλεδιάσκεψη αναρτημένη στο YouTube, πριν φτάσει καν στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του κ. Ελπιδοφόρου και των «Αρχόντων» μας προϊδεάζει για την περαιτέρω πορεία.
Εμφανώς επιφυλακτικοί στην αρχή, οι παριστάμενοι προεστοί της Εκκλησίας εξέθεσαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις πολλαπλές κρίσεις: του Αγίου Νικολάου, της Θεολογικής Σχολής και της Αρχιεπισκοπής.
Ακούγοντας όμως κατόπιν την τοποθέτησή του με το χαρακτηριστικό προσηνές και ταπεινό ύφος και την ειλικρινή έμφαση στην ανάγκη για διαφάνεια, οι όψεις και τα βλέμματα άλλαξαν και τον χειροκρότησαν όρθιοι επί μακρόν όταν ανέφερε ότι πρέπει να ξεχάσουν την παλιά ηγετική όψη των Αρχιεπισκόπων, αφού πλέον «θα είμαστε όλοι διάκονοι».

