Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει το γνώθι σαυτόν, αλλά απλά είναι κι αυτός πολιτικός. Οπως εξομολογήθηκε στους μεγάλους ξένους επενδυτές στη Νέα Υόρκη, τα υπερπλεονάσματα που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δεν κάνουν καλό στην οικονομία. Μέχρι εδώ συμφωνούν όλοι… Αλλά συνέχισε λέγοντας ότι αν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο στόχος, η φιλοδοξία του, θα ήταν να μειώσει τα φορολογικά βάρη(!)…

Αυτό που δεν ομολογεί με κανέναν τρόπο είναι ότι τα χρόνια αυτά ο ίδιος σχεδίασε τη φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται, με την έγκριση βέβαια των θεσμών, ο ίδιος συμφώνησε στην επιδοματική πολιτική που ακολουθεί πιστά, ευλαβικά, το Μέγαρο Μαξίμου για προφανείς προεκλογικούς λόγους και ότι μέχρι το 2022, αν δεν μειωθεί το αφορολόγητο, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστική ελάφρυνση στη φορολογία μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για τον κ. Τσακαλώτο, αλλά κυρίως για τους εργαζομένους που εξακολουθούν να φορολογούνται πιο βαριά από όλους στην Ελλάδα.

Υστερα από οκτώ χρόνια μνημονίων, εκ των οποίων τέσσερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 90% των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων εξακολουθεί να επωμίζεται μόλις το 19% των φορολογουμένων. Οι πιο «πλούσιοι» για την Εφορία εξακολουθούν να είναι οι μισθωτοί και μικρότερος, πλέον, αριθμός συνταξιούχων.

Η έκτακτη φορολογία που επιβλήθηκε το 2011 με τη μορφή εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ(!) έγινε μόνιμη και θα ισχύσει μέχρι και το 2022, όταν και ολοκληρώνεται ο κύκλος των μνημονιακών υποχρεώσεων.  Το μόνο που έχει υποσχεθεί ο κ. Τσακαλώτος είναι από το 2020 να αυξήσει το όριο επιβολής του δεύτερου αυτού φόρου στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ τον χρόνο (από τα 12.000 ευρώ σήμερα). Αυτό αρκεί;

Το εύλογο, προφανές συμπέρασμα είναι ένα. Οσο δεν διορθώνεται η άδικη αυτή φορολογική πολιτική, η οποία με μικροαλλαγές από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, ισχύει για ολόκληρες δεκαετίες στην Ελλάδα, όσο το Δημόσιο απομυζά φορολογικά τους εργαζομένους κι όσο δεν μειώνεται η αποδεδειγμένη (πλέον) φοροδιαφυγή σε μεγάλο εύρος της οικονομικής δραστηριότητας, οι εργαζόμενοι και η οικονομία θα αγκομαχάνε…