Αν στα μετεφηβικά της χρόνια η Κάθριν Τζένκινς είχε αποφασίσει να κυνηγήσει μια σοβαρή καριέρα στο μόντελινγκ, οι πιθανότητες να τα καταφέρει θα ήταν μάλλον αρκετές (είχε εξάλλου κερδίσει τον τίτλο «The Face of Wales 2000» σε τοπικό διαγωνισμό). Ευτυχώς για τους ανά τον κόσμο φιλόμουσους, αυτή η εντυπωσιακή, λυγερόκορμη, ξανθιά Ουαλή με το διαπεραστικό θαλασσί βλέμμα θεώρησε ότι έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς της, εκείνον του λυρικού τραγουδιού. Η Τζένκινς, από τη φύση της ταλαντούχα αοιδός, δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να κατακτήσει τη μεγάλη της αγάπη. Μόλις ο χώρος άρχισε να συνειδητοποιεί το στιβαρό ταλέντο της, εγγράφηκε αμέσως στην Εθνική Χορωδία Νέων της Ουαλίας και έγινε μέλος της Βασιλικής Σχολής Τραγουδιστών του χριστιανικού μουσικού οργανισμού Royal School of Church Music. Στα 17 της χρόνια έλαβε υποτροφία για να φοιτήσει στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και να που σήμερα, στα 42 της, θεωρείται μία από τις δημοφιλέστερες μέτζο σοπράνο στον πλανήτη.

Αντίο στη βασίλισσα και «God Save the King»

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή να ηχογραφήσει η Κάθριν Τζένκινς την πρώτη επίσημη εκτέλεση – μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών – του παραλλαγμένου πλέον Εθνικού Υμνου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μικρή εκκλησία του Σάσεξ. «God Save the King» είναι οι στίχοι τώρα που τη θέση του μονάρχη καταλαμβάνει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’. Αυτή η πρώτη εκτέλεση του νέου ύμνου ηχογραφήθηκε από το BBC Radio 4 και θα αποτελεί για πάντα ένα πολύτιμο κεφάλαιο στην καριέρα της Τζένκινς, αφού πρώτα αποχαιρέτησε με τον δικό της τρόπο τη βασίλισσα, της οποίας το ύστατο ταξίδι θα ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου με την τέλεση της κηδείας της. Η Τζένκινς στον λογαριασμό της στο Instagram αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Μεγαλειοτάτη, σας ευχαριστώ για όλα όσα προσφέρατε. Υπήρξατε μια ανιδιοτελής σταθερά στη ζωή μας, ξέροντας ακριβώς τι έπρεπε να ειπωθεί στις πιο σκοτεινές μας ώρες. Μας εμπνεύσατε με την αξιοπρέπεια, την αίσθηση καθήκοντος και τη χάρη σας. Είμαι περήφανη που έζησα κατά τη διάρκεια της βασιλείας σας, τιμή μου που τραγούδησα για εσάς και που είχα το προνόμιο να σας γνωρίσω».

Καλλιμάρμαρο και Μέγαρο Μουσικής

Η Κάθριν Τζένκινς έγινε γνωστή στη χώρα μας όταν στα 27 της χρόνια εμφανίστηκε σε μια συναυλία για καλό σκοπό στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο δίπλα στο «ιερό τέρας» του λυρικού τραγουδιού, τον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Η συναυλία είχε πραγματοποιηθεί με τεράστια επιτυχία τον Ιούνιο του 2007 και για τους έλληνες φίλους του λυρικού τραγουδιού ένα μεγάλο λαμπρό αστέρι είχε γεννηθεί. Ηταν μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, όχι μόνο για όσους την παρακολούθησαν από κοντά αλλά και για την ίδια την Τζένκινς, όπως θα δήλωνε ενάμιση χρόνο μετά, επ αφορμή μιας άλλης συναυλίας της, επίσης στην Ελλάδα: στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2009. Αυτή τη φορά η Τζένκινς τραγούδησε χωρίς τον Ντομίνγκο, ως σολίστ, με τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού). Ομως και πάλι είχε ένα πολύ σοβαρό προσωπικό κίνητρο που στήριζε αυτή την προσπάθεια. Η συναυλία της στο Μέγαρο είχε επίσης φιλανθρωπικό χαρακτήρα και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πατέρας της Τζένκινς υπήρξε θύμα του καρκίνου του πνεύμονα ανέπτυξε στην οικογένειά της μια έντονη ανάγκη για δραστηριοποίηση στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης της νόσου. Στον χρόνο που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο εκείνες εμφανίσεις της, η Κάθριν Τζένκινς είχε ταράξει τα νερά στον χώρο της κλασικής μουσικής υπογράφοντας με τη Warner Μusic συμφωνία-ρεκόρ (για εκείνη την εποχή), ύψους τότε 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνησή της συζητήθηκε πολύ διότι η Τζένκινς με αυτόν τον τρόπο εγκατέλειπε τη δισκογραφική εταιρεία Universal με την οποία το 2000 είχε υπογράψει, επίσης με ποσό-ρεκόρ, για έξι άλμπουμ.

Από τον Μποτσέλι ως το Αφγανιστάν

Η Κάθριν Τζένκινς ανήκει στην κατηγορία των crossover ερμηνευτών του λυρικού τραγουδιού που κάνουν εναλλαγές από το κλασικό στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Οπως ο Αντρέα Μποτσέλι και η Ρενέ Φλέμινγκ, η Τζένκινς ποτέ δεν πίστεψε ότι η όπερα απευθύνεται στους αποκλειστικά φανατικούς του είδους αλλά σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτήν. Ο Μποτσέλι άλλωστε βρίσκεται πίσω από μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, τη διασκευή του «Time to Say Goodbye», ενώ η κοινή τους εκτέλεση του «I Believe» ανήκει επίσης στα highlights της πορείας της. Οι οπερατικές εκδοχές της για τραγούδια όπως το «Bring Me To Life» των Evanescence, αλλά και οι διασκευές της στα «Hallelujah» και «The Prayer» έχουν επίσης συγκινήσει εκατομμύρια θαυμαστές της. Γνωστή επίσης είναι και η αφοσίωσή της σε συναυλίες για τα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο εξωτερικό, μια τακτική που ακολουθούσαν θρυλικές τραγουδίστριες του παρελθόντος όπως η Μάρλεν Ντίτριχ και η Βέρα Λιν. Για την ακρίβεια, ήταν η ίδια η Λιν που πρότεινε στην Τζένκινς να τραγουδήσει για τα βρετανικά στρατεύματα του εξωτερικού, ανάμεσά τους και εκείνα σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Παράλληλα, η Κάθριν Τζένκινς είναι μια υποδειγματική οικογενειάρχης. Είναι παντρεμένη με τον αμερικανό πολυσχιδή καλλιτέχνη (ζωγράφο, γλύπτη, φωτογράφο, σκηνοθέτη, ηθοποιό και παραγωγό ταινιών) Αντριου Λέβιτας, γνωστό στην Ελλάδα από την κινηματογραφική επιτυχία «Minamata» (2020) με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του ακτιβιστή φωτογράφου Γιουτζίν Σμιθ (μάλιστα, στην ταινία η Τζένκινς κρατά έναν ρόλο). Το ζεύγος ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου τον Φεβρουάριο του 2014 στο Hampton Court Palace του Λονδίνου – τρία χρόνια πριν από τον γάμο της η Τζένκινς είχε αρραβωνιαστεί τον παρουσιαστή της τηλεόρασης Γκέθιν Τζόουνς, με τον οποίο όμως χώρισαν το ίδιο έτος. Με τον Λέβιτας η Τζένκινς έχει αποκτήσει δύο παιδιά, το 2015 και το 2018. Και τα καλύτερα είναι μπροστά της.