Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Μετριοπαθής, καλόκαρδος και χαμηλών τόνων. Ο νέος ισχυρός άνδρας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), Αρμιν Λάσετ, δεν προέρχεται από κάποιο πολιτικό τζάκι. Είναι ένας άνθρωπος με ταπεινή καταγωγή – με πατέρα ανθρακωρύχο και μητέρα νοικοκυρά – ο οποίος διένυσε πολύ δρόμο για να φτάσει ψηλά. Αυτό θέλησε να τονίσει και ο ίδιος στην ομιλία του λίγο προτού οι σύνεδροί του τον εκλέξουν στην ηγεσία του CDU: «Δεν κάνω και την πιο φανταχτερή εντύπωση, όμως είμαι ο Αρμιν Λάσετ».
Δύσκολος δρόμος
για την καγκελαρία
Το παράδειγμα της ζωής του έχει δείξει ότι είναι ικανός να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη που χαίρει η γερμανίδα καγκελάριος. Ομως ο δρόμος μέχρι να το πετύχει είναι μακρύς. Το «Spiegel» τον περιέγραψε ως τον «αιώνια υποτιμούμενο» υποψήφιο που καταφέρνει πάντα να μένει όρθιος. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο 59χρονος πολιτικός με το βαρύ βιογραφικό θα κληθεί να το επιβεβαιώσει, ίσως στον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του.
Οι σύνεδροι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μπορεί να του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να ηγηθεί του CDU στη μετα-Μέρκελ εποχή, οι Γερμανοί ωστόσο δεν έχουν πει τον τελευταίο τους λόγο. Λίγοι είναι εκείνοι που τον προτιμούν ως υποψήφιο καγκελάριο και μελλοντικό τους ηγέτη.
Κατέχει μόλις ένα ισχνό 12,1% βάσει της δημοσκόπησης Civey που δημοσιοποιεί η Deutsche Welle, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και ηγέτη του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μάρκους Ζέντερ, η δημοφιλία του οποίου βρίσκεται στο εντυπωσιακό 43%.
Αναλυτές προδιαγράφουν ότι ο Λάσετ δεν διαθέτει το ειδικό βάρος για την καγκελαρία, κάτι που απέδειξε και ως πρωθυπουργός στο κρατίδιό του, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου – σε αντίθεση με τον Ζέντερ – δεν πέτυχε να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού. Εκτός αυτού, έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ σοβαρά. Στις Απόκριες επισημαίνει – μάλλον επικριτικά – το Bloomberg «έχει εμφανιστεί σε πάρτι ως μια τρομερά πειστική Μέριλιν Μονρόε ή ένας Σρεκ, μεταξύ άλλων χαρακτήρων»!
Σε γνώριμα νερά
με πολλές προκλήσεις
«Η εποχή της Μέρκελ ίσως ξεκινάει τώρα» έγραψε το «Politico» αφού το κόμμα της πόνταρε στην κληρονομιά της και ό,τι εκείνη εκπροσωπεί. Μετριοπάθεια, συναίνεση και σταθερή ρότα στον άξονα του Κέντρου. Ως γνήσιος συνεχιστής της, ο Λάσετ, υπόσχεται να τα τηρήσει όλα στο ακέραιο. Αρχής γενομένης από το μεγαλύτερο επίτευγμα της Μέρκελ, να ξεπερνά τις ιδεολογικές διαιρέσεις.
«Η πρώτη προτεραιότητα του κ. Λάσετ θα είναι να ενώσει το κόμμα. Δεν θα είναι εύκολο. Κέρδισε τον κ. Μερτς με 53% έναντι 47% των ψήφων. Υπάρχει μια μεγάλη μειοψηφία στο κόμμα που επιθυμεί (το CDU) να πάρει μια πιο ξεκάθαρη συντηρητική κατεύθυνση» σχολιάζουν οι «Financial Times». Αυτή τη συντηρητική γραμμή εκπροσωπεί ο μεγάλος ηττημένος Φρίντριχ Μερτς που όπως υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, σε αντίθεση με το 2018 που έχασε την ηγεσία κι έκανε πίσω, αυτή τη φορά είναι αποφασισμένος να παίξει κεντρικό ρόλο στη μετα-Μέρκελ εποχή.
Δεύτερη πρόκληση για τον Λάσετ θα είναι η διατήρηση των ποσοστών που εξασφάλιζε η καγκελάριος στο κόμμα εδώ και 16 χρόνια. «Προάγγελος», όπως γράφει ο Αντρέας Κλουθ στο Bloomberg, θα είναι οι τοπικές εκλογές τον προσεχή Μάρτιο στα δύο μεγάλα κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας, Βάδη – Βυτεμβέργη και Ρηνανία – Παλατινάτο και «η πιθανότητα να γίνει υποψήφιος καγκελάριος θα εξαρτηθεί από την απόδοση του CDU σε αυτές τις αναμετρήσεις» συμπληρώνει η ανταποκρίτρια του «Guardian» στο Βερολίνο.
Φιλότουρκος ή ισορροπιστής;
Ο νέος ηγέτης του CDU και πιθανός μελλοντικός καγκελάριος είχε αποκτήσει κατά το παρελθόν, όταν ακόμη ήταν υπουργός Ενσωμάτωσης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τα παρατσούκλια «Τουρκο-Αρμιν» και «Αρμιν Πασάς», λόγω της φιλελεύθερης στάσης του απέναντι στους μετανάστες. Είναι σαφές ότι ο Λάσετ υποστηρίζει την ειδική σχέση Γερμανίας – Τουρκίας και θεωρεί ότι η εμπειρία της Γερμανίας από αυτή την εγγύτητα είναι πολύτιμη στη χάραξη μιας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Πλην όμως έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά των παρελκυστικών τακτικών του Ταγίπ Ερντογάν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.